marți, ianuarie 29, 2008

Moţiune simplă

PD-L plănuieşte depunerea unei moţiuni simple. Pretextul acestei moţiuni este taxei de prima înmatriculare. Iată conferinţa de presă susţinută de domnul preşedinte Emil Boc.

Emil Boc: Buna ziua si va multumim pentru ca ati raspuns invitatiei noastre. PD-L va initia o motiune simpla, la Camera Deputatilor, pe tema taxei de prima înmatriculare. Vom cere anularea taxei si restituirea taxei pentru cei care au achitat-o, fara procese si fara apelarea în instanta. Prin acesta motiune simpla vom solicita guvernului doua lucruri: 1.anularea taxei de prima inmatriculare si 2. restituirea taxei pentru cei care au achitat-o, fara procese si actiune in instatanta. In acest sens, noi avem depus in Parlament un proiect de lege prin care solicitam, pe de o parte, anularea, iar pe de alta parte restituirea acestei taxe pentru toti romanii care au achitat-o, pentru urmatoarele considerente: primul considerent este acela ca aceasta taxa este ilegala si in al doilea rand imorala. Este ilegala intrucat este in contradictie cu directivele europene si in mod foarte clar, prin hotararea pronuntata de Curtea Europeana de Justitie in afacerea San Giorgio din 1982, statele membre sunt obligate sa restituie taxele percepute cu incalcarea dreptului comunitar.
In consecinta, exista temei juridic pentru ca aceasta taxa se fie returnata pentru acest motiv de ilegalitate, fara ca cetateanul roman sa fie obligat sa actioneze in instanta statul pentru a-si putea obtine contravaloarea prestatiei achitate.
Pe de alta parte, acesta taxa este ilegala in conditiile in care ea nu este compatibila si nu realizeaza un echilibru intre nivelul de trai din Romania si cuantumul taxei pe care guvernantii au propus-o. In timp ce unele state europene nu au aceasta taxa si sunt suficiente cateva exemple de tari care nu au taxe sau taxe zero, cum sunt Germania si Franta, alte state au taxa cu un cuantum foarte redus, cum sunt Marea Britanie sau Italia, unde taxa este de maximum 200 de euro. Ungaria, recent intrata in Uniunea Europeana, ca si noi, nu are aceasta taxa de prima inmatriculare, iar ceea ce guvernantii nostri au pus ca bir pe umerii romanilor este din acest punct de vedere imoral. In consecinta, PD-L solicita, fara echivoc, anularea acestei taxe si returnarea ei in favoarea acelor romani are au platit-o. Solicitam aceste lucruri, intrucat dezbaterile din ultima vreme au demonstrat duplicitatea guvernului care ba face aceasta taxa ca fiind una de mediu, ba renunta si este taxa fiscala, ba spune ca nu o returneaza, ba spune ca o returneaza dar doar in proportiile rezulate din noua taxa care va fi aplicata, ceea ce demonstreaza ca este o balba a Guvernului si nu se urmareste altceva decat incasarea de bani la Guvern, pe care domnul Tariceanu sa-i administreze dupa propriul lui interes electoral. Nu se respecta nici pricipiul "poluatorul plateste", care ar fi fost o alta dimensiune daca aceasta taxa s-ar fi justificat. Practic nu are niciun fel de coerenta, niciun fel de logica, iar daca ne gandim, inca o data, la nivelul de trai al romanilor, la faptul ca in urma integrarii in Uniunea Europeana, romanii asteapta sa aiba si unele beneficii in urma acestei integrari cu siguranta aceasta taxa trebuie eliminata si anulata asa cum am precizat. Vreau sa fiu foarte clar: nu facem acest demers doar in termeni populisti, ca aceasta tema este la ordinea zilei si ca este un subiect interesant pentru cetatean.
Va amintesc faptul ca inca din ianuarie 2007, cand eram la guvernare, dupa sedinta Biroului Permanent am solicitat expres suspendarea acestei taxe. De asemenea, Sulfina Barbu, Sebastian Bodu, care si-a pierdut si postul in guvern in urma atitudinii pe care a avut-o cu privire la taxa de prima inmatriculare, pozitia inca din aprilie 2007 a europarlamentarului roman Iacob Monica Ridzi care a declansat actiunea de contestare in plenul Parlamentului European, pozitia Gratielei Iordache la fundamentarea bugetului din 28 noiembrie cand a spus foarte clar ca guvernul urmeaza sa-si fundamenteze bugetul pe 2008 pe o taxa ce urmeaza a fi modificata, taxa de prima inmatriculare. In luna decembrie, din nou am solicitat anularea taxei, prin multiple voci ale PD-L, consideram ca avem si temeiul politic si temeiul moral sa mergem mai departe cu aces demers si sa solicitam Guvernului anularea taxei si restituirea banilor in favoarea cetatenilor care au platit in mod ilegal, pentru ca ea nu are niciun fel de fundament european sau national.
In al doilea rand, astazi am decis sa solicitam Parlamentului adoptarea in procedura de urgenta a proiectului de lege cu privire la votul uninominal in doua tururi de scrutin, adica alegerea parlamentarilor la fel ca a primarilor, pe baza proiectului depus de catre PD-L si de catre PSD; din combinarea celor doua proiecte poate rezulta cea mai buna varianata de vot uninominal, validate, de altfel, si de romanii care s-au prezentat la referendumul pentru votul uninominal de la sfarsitul anului trecut. Urmeaza ca parlamentarii nostri sa intreprinda aceste demersuri in sedintele birourilor Camerelor unde suntem reprezentati. Va multumesc. Daca sunt intrebari.

Aveti rezultatele sondajului pe care l-ati comandat?
Nu, el este in desfasurare si spre sfarsitul lunii februarie asteptam rezultatele.

Cand veti depune motiunea?
In urmatoarea sesiune care incepe lunea viitoare, la Camera Deputatilor, va purta semnatura a 50 de deputati ai PD-L. Speram sa gaseasca sustinere si la alte formatiuni politice pentru ca guvernul, dupa aceea sa poata fi obligat, in temeiul motiunii sa renunte la taxa si sa restituie banii voluntar, fara sa mai fie nevoie de procese in instanta.

Domnule presedinte, veti candida la un nou mandat de primar?
Este posibil sa candidez la un nou mandat.

Deci numele dumneavoastra figureaza in acest sondaj?
Sigur!

Si alte variante de candidati prezenti pe lista in acest sondaj?
Fiecare organizatie a inaintat o lista de propuneri care sa fie testate si din perspectiva unui eventual vot direct la presedintia Consiliului Judetean. Se face o evelaure globala a mai multor candidaturi. Astazai, Daca ma intrebati care este optiunea mea, va raspund: Primaria Clujului. Va multumesc!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte bine PDL, o fi ea, poate o actiune propagandistica(nu conteaza, efectul este imporant), dar in aceasta speta, PDL se afla de partea cetateanului, in razboiul nedeclarat dar permanent intre stat, autoritatile sale si cetateanul corect, cetateanul infractor de regula(cand nu-i vorba de gainarii simple, nesofisticate)face parte din aceste autoritati sau este protejat de ele.