vineri, ianuarie 25, 2008

Măsuri ale autorităţilor sanitare anti-gripă


Ţinând cont de actuala evoluţie a infecţiilor respiratorii acute viral, inclusiv a gripei, pe teritoriul României, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu recomandă populaţiei:
• Izolarea persoanelor bolnave la domiciliu la apariţia primelor simptome şi contactarea telefonică a medicului de familie.
• izolarea persoanei bolnave de restul familiei, iar membrii sănătoşi să poarte mască de protecţie care să acopere gura şi nasul.
• Bolnavii să evite accesarea colectivităţilor şi transportul în comun.
• Pentru cei sănătoşi se recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave.
• Spălarea mâinilor des, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
• folosirea batistelor igienice de unică folosinţă, în caz de tuse sau strănut.
• folosirea de îmbrăcăminte adecvată sezonului rece.
• Alimentaţie bogată în vitamine şi minerale.
• vaccinarea antigripală, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de îmbolnăvire. Ca urmare, accentuăm că în special pacienții cu boli cronice şi persoanele de peste 65 de ani sunt rugate să se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina împotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.

3 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Si uite-asa, medicul de familie devine personajul principal al acestor zile tulburate de iminenta epidemiilor de gripa, alaturi de temuta "arma secreta" din dotarea Ministerului Sanatatii: vaccinul antigripal.
Desi mi se par tardive acum aceste masuri, cand deja spitalele au inceput sa se umple de bolnavi "atacati" de virusul gripei, le doresc tuturor cititorilor acestor randuri sa fie investiti cu puterea sanatatii si sa nu se lase manipulati de virusi, de orice tip ar fi ei !

Anonim spunea...

La nivelul tarii,au fost contabilizate putin peste 30 de cazuri de gripa. E oficial. Deci, sa nu ne panicam!

Bibliotecaru spunea...

Este evident că încă nu putem vorbi de un motiv de panică, nu există, încă, o epidemie. Dar iar sunt convins că numai 5% din cei bolnavi de gripa au ajuns şi vor ajunge în timp util la un medic. Iată de ce cred că este un lucru bun să spunem că nu vorbim de o răceală şi o vizită la doctor este de bun augur.