luni, ianuarie 14, 2008

Premiul Opera


Nominalizaţii la Opera Omnia la această ediţie sunt: Cristian Simionescu, Mircea Dinescu, Ion Mircea, Nicolae Prelipceanu şi Nora Iuga.
Nominalizaţii la Opera Prima sunt Hose Pablo din Chişinău cu volumul Căpşune în inima mea, Florin Partenie din Bistriţa cu Reverenţa, Dumitru Necşanu din Botoşani, Cristina Ispas cu Fetiţa–mesaj pe vinil, Ofelia Prodan din Ploieşti cu Elefantul din patul meu. Valoarea Premiului Naţional pentru Opera Omnia este de 1.500 euro.
Păi să nu te miri un pic când afli că poetul Mircea Dinescu a primit Premiul naţional de poezie "Mihai Eminescu", pentru Opera Omnia, în cadrul unei festivităţi organizate duminică seară la Teatrul "Mihai Eminescu", din municipiul Botoşani. Tânărul poet Dinescu, proaspăt debutant, a fost desemnat câştigător de un juriu naţional. Premiul este oferit anual de Primăria municipiului Botoşani, iar in acest an el a avut o valoare de 1.500 de euro, dar asta parcă am mai spus.
Trebuie adăugat şi că există regula ca cel care este declarat câştigător să primească din partea Consiliului Local Botoşani, ca la fiecare ediţie, şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. Se pare că mai există o premieră. Anul acesta este prima data când au fost consilieri locali care au votat împotriva acordării acestui titlu, în principal cei ai PRM. La festivităţi au participat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, şi cel al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care este şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Ministrul Adrian Iorgulescu a înmânat premiul pentru Opera Prima poetului Florin Partenie, din Bistriţa. Premiul a fost obţinut pentru volumul de poezii “Reverenţa”.
Dar să ne întoarcem la Premiul Opera Prima: "E cel mai prestigios premiu pentru debut, drept pentru care mulţumesc juriului. Mă bucur şi mă înveselesc", a declarat laureatul din acest an al premiului.
După alte opt nominalizări (încă de la prima ediţie), dl. Mircea Dinescu a câştigat Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia, premiu în valoare de 1.500 de euro, în caz că nu am amintit.
Iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie este domnul Gellu Dorian.

Laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - OPERA PRIMA
1998 - Doru Mares - "Mimând orgasmul social"
1999 - Dan Bogdan Hanu - " Vindecarea de simetrie " / T.O. Bobe - " Bucla "
2000 - Liviu Georgescu - " Călăuza"
2001 - Răzvan Ţupa - " Fetiş " / Cristian Pohrib - " "
2002 - Dan Sociu - " Borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână " / Teodor Dună - " Trenu de treieşunu februarie"
2003 - Dan Coman - "Anul cârtiţei galbene" / Claudiu Komartin - " Păpuşarul şi alte insomnii "
2004 - Bogdan Perdivară -" Kilometri de pivniţã " / Sebastian Sifft - "Smintirea"
2005 - Oana Cătălina Ninu -"Mandala" / Diana Giacăr - " bună eu sunt Diana si sunt colega ta de cameră " / Andra Rotaru - "Într-un pat sub cearsaful alb" (toate volumele au apărut la Editura Vinea, Bucuresti)
2006 - Rita Chirian -"Sevraj", editura Vinea, Bucuresti / Livia Rosca - "Ruj pe icoane", editura Cartea Româneascã, Bucuresti

Laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - OPERA OMNIA
1991 - Mihai Ursachi
1992 - Gellu Naum
1993 - Cezar Baltag
1993 - Petre Stoica
1995 - Ileana Mălăncioiu
1996 - Ana Blandiana
1997 - Stefan Augustin Doinas
1998 - Mircea Ivănescu
1999 - Cezar Ivănescu
2000 - Constanta Buzea
2001 - Emil Brumaru
2002 - Ilie Constantin
2003 - Angela Marinescu
2004 - Serban Foartă
2005 - Gabriela Melinescu
2006 - Adrian Popescu

Nu mai ţin minte, am avut timp să amintesc de cei 1500 de euro?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-ar place si ti-as fi recunoscator, daca ai posta cateva poezii, eventual selectate de tine din poezia lui Ilie Constantin

Bibliotecaru spunea...

Am făcut o postare separata.