joi, iulie 31, 2008

Băsescu: Recunoaştem eşecul nostru parţial privind integrarea romilor


Băsescu: Recunoaştem eşecul nostru parţial în ceea ce priveşte integrarea comunităţii rome (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că autorităţile române îşi recunosc "eşecul parţial" în ceea ce priveşte integrarea comunităţii rome, că a propus Guvernului italian colaborarea pentru a rezolva împreună problemele legate de această etnie, menţionând că România nu aprobă toate măsurile Italiei.

Preşedintele Băsescu a spus că discuţia care a avut loc a fost una între autorităţi din două state prietene, ale unor naţiuni prietene.

"Am exprimat o îngrijorare pe care nu o considerăm reală, dar generată de o atmosferă: impresia pe care românii ar putea-o avea că în Italia ar fi discriminaţi. Ne-am convins, în discuţii, că Guvernul italian a luat măsuri de securitate pentru cetăţenii italieni, dar care nu au fost îndreptate împotriva cetăţenilor români ci, atunci când a fost cazul, împotriva celor fără acte sau care au încălcat legea într-un fel sau altul", a spus Băsescu.

GALERIE FOTO

El a precizat că i-a înmânat ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, un "non-paper" (prezentare neoficială - n.r.) care cuprinde opiniile autorităţilor române în legătură cu legislaţia italiană în domeniul siguranţei.

Şeful statului a adăugat că în cadrul discuţiilor s-a stabilit că guvernele celor două ţări trebuie să ia măsuri comune în folosul cetăţenilor celor două state.

Băsescu: Cetăţenii români, indiferent de etnie, sunt cetăţeni europeni

El a menţionat că vrea să fie foarte clar pentru presa italiană şi cea română că România recunoaşte eşecul său parţial în ceea ce priveşte integrarea cetăţenilor romi în societate. Preşedintele a menţionat că există în România un program finanţat din bani europeni pentru integrarea romilor în societate, derulat pe 10 ani, aflat la jumătatea perioadei şi că între timp o mare parte din romii cetăţeni români au ajuns deja în Italia.

"Propunerea noastră către Guvernul italian, acceptată de Guvernul Italiei, este să ne implicăm în integrarea cetăţenilor romi în cele două societăţi, română şi italiană", a spus preşedintele.

Băsescu: România nu este în postura de a-i spune Italiei să se descurce cu cetăţenii romi din România

"Ei sunt cetăţeni români şi dorim ca împreună cu Guvernul italian să găsim soluţii ca să fie scoşi din sărăcie şi integraţi în societate", a declarat Băsescu. El a ţinut să sublinieze că statul român doreşte să-şi protejeze cetăţenii oriunde s-ar afla ei în lume, dar niciodată nu va cere autorităţilor altui stat să protejeze infractorii români.

Băsescu a făcut apel către italieni şi către presa italiană: "Împreună să dăm o şansă acestei minorităţi, să profite de calitatea de cetăţean european şi să fie integraţi în cele două societăţi".

La rândul său, premierul italian Silvio Berlusconi a spus, răspunzând unei întrebări, că nu există diferenţe între comportamentele pe care Guvernul italian le are faţă de cetăţenii europeni, indiferent de ţara din care aceştia provin, şi că această realitate din Italia este prezentă de mult timp.

Berlusconi: Amprentarea este o practică curentă în multe ţări din UE

Întrebat dacă va continua amprentarea copiilor romi şi dacă acest fapt va rezolva problema şcolarizării lor, Berlusconi a răspuns că pe această temă există o dezinformare completă. "Intenţia este de a-i proteja pe copii de părinţii care nu vor să-i trimită la şcoală şi vor să-i trimită să fure", a spus Berlusconi. El a adăugat că amprentarea este o practică curentă în multe ţări din UE pentru identificarea cetăţenilor.

"O vom extinde pentru obţinerea documentelor de identitate pentru cetăţenii italieni ai altor state care doresc să obţină acte în Italia. Identificarea este un fapt primar pentru a oferi cetăţenilor drepturi şi datorii", a spus Berlusconi amintind că încă din 2007 UE a cerut ca pe paşapoarte să fie incluse amprentele.

În acest context, preşedintele Băsescu a ţinut să menţioneze că în Italia un minor nu poate fi amprentat decât cu acordul părintelui sau tutorelui, iar dacă aceştia nu există, doar în prezenţa unui judecător, toate acestea doar în condiţiile în care respectivul minor nu are act de identitate.

Întrebat de ce crede că Europa se încăpăţânează în a nu înţelege necesitatea amprentării, premierul italian a răspuns că situaţia este cauzată de dezinformare.

"Comisia Europeană nu a intervenit împotriva acestei măsuri, cel care a intervenit a fost Parlamentul European de pe poziţii politice. Comisia a oferit o masă de comunicare la care participă ministrul nostru de Externe", a spus Berlusconi.

Băsescu: Guvernul român nu aprobă toate măsurile Guvernului italian

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat dacă, în condiţiile în care Guvernul român este de acord cu măsurile de securitate ale Guvernului italian, este dispus să trimită în această ţară un număr şi mai mare de poliţişti care să ajute la identificarea celor fără acte.

Băsescu i-a răspuns ziaristei care a pus întrebarea că, dacă ea spune acest lucru, înseamnă că nu a înţeles mai nimic sau nimic din ceea ce el a spus anterior.

El a subliniat că Guvernul român nu aprobă toate măsurile Guvernului italian.

"Cetăţenii români sunt cetăţeni ai UE şi trebuie trataţi după standardele UE", a spus Băsescu.

Niciun comentariu: