miercuri, iulie 30, 2008

Camera Deputaţilor se reuneşte în sesiune extraordinară pe 13 august



Camera Deputaţilor se reuneşte în sesiune extraordinară pe 13 august (Imagine: Mediafax Foto)
Camera Deputaţilor se va reuni în sesiune extraordinară, în data de 13 august, în legătură cu avizarea începerii urmăririi penale a foştilor miniştri Miron Mitrea şi Adrian Năstase, solicitată de preşedintele Traian Băsescu, a decis, miercuri, conducerea Camerei.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, cu 5 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", convocarea în data de 13 august, ora 11.00, a unei sesiuni extraordinare a Camerei, cu două puncte pe ordinea de zi: situaţia inundaţiilor şi avizul începerii urmăririi penale a foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, după şedinţa Biroului, că la primul punct de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, premierul Călin Popescu Tăriceanu va prezenta un raport privind situaţia pagubelor produse în urma inundaţiilor şi măsurile care se vor lua pentru combaterea lor. El a precizat că prezentarea în Parlament a acestui raport de către premier este oportună, având în vedere situaţia excepţională creată de inundaţii. Acest punct de discuţii a fost propus de vicepreşedintele Camerei Lucian Bolcaş (PRM).

Bogdan Olteanu a mai spus că la cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se va relua votul privind cererea de începere a urmăririi penale a foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

El a arătat că preşedintele Traian Băsescu, prin solicitarea de convocare a unei sesiunii extraordinare pe tema avizelor, creează un risc suplimentar în luarea deciziei, arătând că putea aştepta până când Curtea Constituţională se pronunţa asupra prevederii din Regulamentul Camerei privind necesitatea votului a două treimi din deputaţi pentru avizarea începerii urmăririi penale.

"Dacă aştepta decizia Curţii Constituţionale, era posibil ca cererea de urmărire penală să se ia cu o majoritate mai restrânsă. Deocamdată, suntem obligaţi să aplicăm actualul Regulament al Camerei Deputaţilor şi, până în 17 septembrie când se va pronunţa Curtea Constituţională, majoritatea cerută penttru adoptarea cererii de începere a urmăririi penale este de două treimi", a precizat Olteanu.

El a adăugat că toţi cei opt membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor prezenţi la şedinţă au fost de acord cu convocarea unei sesiuni extraordinare, iar diferenţele de opinii au constat asupra datei acestei sesiuni. Cei care au fost împotriva datei de 13 august au dorit o sesiune extraordinară în data de 28 august.

Pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în 13 august au votat Bogdan Olteanu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Cornel Popa (PNL), Lucian Bolcaş (PRM) şi Dan Radu Ruşanu (PNL), iar împotrivă s-au pronunţat Ioan Munteanu (PSD), Valer Dorneanu (PSD) şi Daniela Popa (PC).

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, luni, conducerii Parlamentului, organizarea unei sesiuni extrordinare pentru avizarea urmăririi penale a unor foşti miniştri şi actuali parlamentari, având în vedere cele menţionate în raportul prezentat în 23 iulie de Comisia Europeană.

Cererea adresată luni de şeful statului este a doua de acest fel trimisă Legislativului, o solicitare similară, care făcea referire şi la necesitatea reexaminării cu celeritate a Legii Curţii de Conturi, fiind transmisă la începutul vacanţei parlamentare. Înainte de această primă scrisoare, şeful statului retrimisese Parlamentului Legea Curţii de Conturi pentru reexaminare.

Niciun comentariu: