miercuri, iulie 30, 2008

PSD ameninţă din nou cu moţiune de cenzură



PSD ameninţă din nou cu moţiune de cenzură (Imagine: Mediafax Foto)
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că PSD va începe redactarea unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care, în şedinţa de Guvern, AVAS va încerca aprobarea unei HG privind înfiinţarea companiei integrate vertical în domeniul energetic.

"Suntem obligaţi să atenţionăm public Guvernul României că vom începe procedurile de redactare a unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care în şedinţa de Guvern de peste două ore AVAS va încerca să introducă în anexă pe lista suplimentară a şedinţei aprobarea înfiinţării noii companii integrate vertical în domeniul energetic", a precizat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrie din Camera Deputaţilor.

El a arătat că această hotărâre de Guvern este în primul rând neconstituţională şi a invocat în acest sens articolul 108 din Constituţie.

Iancu a precizat că a redactat deja şase pagini din moţiunea de cenzură şi că aşteaptă decizia Guvernului pentru a finaliza procedurile de depunere a acesteia. Deputatul PSD a mai spus că, în condiţiile în care decizia privind convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului se află deja pe agenda publică, moţiunea de cenzură propusă de PSD va fi promovată în această sesiune extraordinară.

Totodată, Iancu a arătat că toate celelalte formaţiuni politice parlamentare vor vota în favoarea moţiunii de cenzură propuse de PSD, cu excepţia PNL, care va reprezenta Guvernul, sau cu excepţia unei părţi din PNL care se va simţi solidară cu respectiva hotărâre de Guvern.

Iancu a mai spus că, prin aprobarea acestei HG, Guvernul cedează în faţa grupurilor de interese din jurul AVAS, mergând până acolo încât va afecta dramatic sectorul energetic din România, cu implicaţii directe asupra preţului pe care populaţia urmează să-l plătească pentru energie.

Potrivit lui Iancu, apariţia acestei companii integrate în domeniul energetic va afecta direct toate celelate companii care nu vor face parte din aceasta şi vor rămâne, aşadar, în afara ansamblului integrat.

"Această companie comasează cea mai ierftină energie din România. Se creează o companie dominantă în piaţa de energie care va genera falimentul tuturor celorlalte companii producătoare de energie în cogenerare", a arătat Iancu.

El a mai precizat că nimeni nu garantează că transferul acţiunilor către AVAS nu reprezintă "tunuri de miliarde" date de către "băieţii deştepţi", în condiţiile în care consultanţii angajaţi de către Guvern nu-şi asumă nicio responsabilitate privind funcţionarea acestui nou operator.

Iancu a arătat că aceste lucruri reprezintă argumente care sunt deja trecute în expunerea de motive a moţiunii de cenzură.

Deputatul PSD a mai spus că, din informaţiile sale, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei nu sunt de acord cu această hotărâre de Guvern.

Deputatul social-democrat Iulian Iancu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD ar putea depune moţiune de cenzură dacă Guvernul nu revine aspura propunerii de iniţiere a unui "campion energetic", prin comasarea Hidroelectrica şi a complexurilor energetice Rovinari şi Turceni.

Niciun comentariu: