miercuri, iulie 30, 2008

Dominic de Habsburg vrea 110 hectare de pădure lângă Castelul Bran


Proprietarul Castelului Bran, Dominic de Habsburg, solicită restituirea unei suprafeţe de 110 hectare de pădure în zona comunei Bran, dosarul fiind în prezent la primăria din localitate şi aflându-se ăn curs de soluţionare, transmite corespondnetul AMOS News.
The image “http://castelulbran.files.wordpress.com/2006/08/castelul-bran-poze-vechi.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Cererea de revendicare a suprafeţei de pădure a fost depusă în noiembrie 2005. Corin Trandafir, avocatul familiei Habsburg, spune că între timp dosarul a fost completat şi se aşteaptă decizia Primăriei Bran. Primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, a declarat că nu poate da detalii despre această cerere, despre care are cunoştinţă, deoarece se află în concediu în acest moment. Avocatul a mai precizat că Dominic de Habsburg mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot în zona Bran.

Laurenţiu Modiga, secretarul Primăriei Bran, a declarat, miercuri, că suprafaţa respectivă de pădure este pe teritoriul administrativ al oraşului Zărneşti, la graniţa cu comuna Bran.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia pe 26 mai 2006. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede că acesta va rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti. În forma iniţială, legea nu le-a permis urmaşilor principesei Ileana să reintre în posesia castelului în natură, chiar dacă ei au făcut o notificare în acest sens încă de acum patru ani, ci urmau să fie despăgubiţi în bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură.

Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut la începutul lunii decembrie 2006 o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judeţean Braşov.

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii.
Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România.

El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker. (Mirela Leonte - AMOS News)

Niciun comentariu: