IP/08/640
Bruxelles, 24 aprilie 2008
Într-o comunicare intitulată „Comunicarea privind Europa în media audiovizuală”, Comisia a anunţat măsuri care vizează asigurarea unei abordări mai pe larg a afacerilor europene de către posturile de radio şi televiziune şi platformele multimedia. Această comunicare va încuraja profesioniştii din media audiovizuală să creeze şi să participe la reţelele audiovizuale europene. În special, aceasta va propune o reţea de posturi de televiziune complementare reţelei de posturi de radio lansată deja la 1 aprilie 2008. De asemenea, Comisia va creşte cantitatea de material audiovizual brut pe care îl pune deja în mod gratuit la dispoziţia profesioniştilor din media audiovizuală şi va creşte producţia proprie de înregistrări video pentru a ilustra sau pentru a explica politicile europene.
Margot Wallström, vicepreşedinte al Comisiei, responsabil pentru relaţii instituţionale şi strategia de comunicare, a declarat: „Aceasta este ultima etapă dintr-o serie de propuneri privind comunicarea Comisiei. Unul dintre obiectivele principale ale politicii noastre de comunicare este de a contribui la dezvoltarea sferei publice europene şi de a le oferi cetăţenilor mijloace de acces la informaţii. Cetăţenii au dreptul să ştie ce se întâmplă la nivel european şi să se angajeze într-o dezbatere democratică. Prin sprijinirea cooperării şi a schimbului între reţelele de radiodifuziune şi punerea gratuită la dispoziţie de material audiovizual, Comisia încearcă să contribuie la o mai bună informare a cetăţenilor”.
„Studiile efectuate arată că persoanele doresc informaţii referitoare la problemele europene care îi privesc şi că doresc să le primească prin intermediul posturilor de radio şi televiziune favorite şi a site-urilor preferate. De asemenea, există o cerere pentru material audiovizual produs în UE - acest lucru rezultă în mod clar din succesul înregistrat de postul nostru pe YouTube (EUtube), ale cărui înregistrări video au fost vizionate de peste 10 milioane de ori de la lansarea acestuia în iulie 2007,” A adăugat dna Wallström.
Studiile au arătat că cetăţenii europeni nu sunt foarte bine informaţi în legătură cu UE deşi majoritatea (64% conform Eurobarometrului din martie 2007) sunt interesaţi de ştirile referitoare la UE. În plus, posturile de radio şi televiziune rămân mijlocul de informare preferat pentru majoritatea persoanelor. Studiile privind mass-media arată că informaţiile cu privire la UE oferite de media audiovizuală naţională constituie mai puţin de 10% din timpul alocat ştirilor naţionale la momentul actual.
Într-un plan de acţiune, Comisia stabileşte planurile sale pentru a asigura o acoperire mai mare şi mai durabilă a afacerilor europene pe posturile audiovizuale existente şi pentru a încuraja stabilirea de reţele între organismele de radiodifuziune şi de televiziune europene. Prezenta comunicare este ultima dintr-o serie de iniţiative politice din strategia de comunicare a Comisiei, inclusiv documentul „Parteneriat pentru comunicarea privind Europa” din octombrie 2007.
Măsurile care trebuie luate includ:
- propuneri pentru o reţea de posturi de televiziune în 2009-2010;
- menţinerea reţelei europene de radio – EuRaNet, extinderea ariei sale de acţiune şi a capacităţii lingvistice;
- menţinerea sprijinului acordat Euronews care va începe să transmită în arabă din iulie 2008;
- creşterea secţiunii de ştiri difuzate de Europe by Satellite (Europa prin satelit) (Ebs) şi dublarea capacităţii sale;
- consolidarea rolului bibliotecii audiovizuale de memorie a Comisiei şi de punct central de acces pentru toate producţiile audiovizuale ale Comisiei;
- creşterea producţiei de informaţii audiovizuale a Comisiei şi îmbunătăţirea distribuţiei prin platforme tehnologice diferite, cum ar fi EUTube.
- lansarea unui calendar online al evenimentelor legate de UE în iunie 2008 şi promovarea utilizării acestuia de către profesionişti;
Adrese de internet utile:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/wallstrom/
http://ec.europa.eu/avservices/
http://ec.europa.eu/dgs/communication/
http://youtube.com/eutube
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu