Oprescu: În 2000, am fost trădat după o înţelegere Năstase-Băsescu
Senatorul independent Sorin Oprescu a declarat, joi, la Realitatea TV, că a fost trădat de către PSD în 2000, când a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei, în urma unei înţelegeri dintre Adrian Năstase şi Traian Băsescu, de "executarea" acesteia ocupându-se Dan Ioan Popescu. Întrebat dacă este o speculaţie faptul că, în 2000, când a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei în faţa lui Traian Băsescu, a fost trădat de către propriul partid, Oprescu a răspuns: "Nu a fost nici o speculaţie. Atunci, în urma unei înţelegeri făcute pe de o parte, într-o discuţie care a precedat alegerile, între Traian Băsescu şi Adrian Năstase, despre faptul că aceste două partide (PD şi PSD, n.r.) ar putea să meargă împreună - a fost o discuţie de principiu - după aceea a executat-o, într-o înţelegere directă, Dan Ioan Popescu. A executat această chestiune, a gândit-o, nu ştiu”. Oprescu a precizat că el nu a ştiu nimic despre aceste lucruri. El a arătat că a aflat despre aceste "murdării" abia după trei ani, respectiv în 2003. "Eu nu am ştiut atunci absolut nimic. Au trecut trei ani până am aflat toate dedesubturile, toate murdăriile", a arătat Oprescu, precizând că le-a reproşat colegilor de partid aceste lucruri în cadrul instituţional al unui Congres al partidului. "A existat o discuţie prealabilă despre unirea celor două formaţiuni (înaintea alegerilor locale din 2000, între Traian Băsescu şi Adrian Năstase, n.r.). După care, printr-o înţelegere directă cu preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti (Dan Ioan Popescu, n.r.) s-au petrecut o serie întreagă de lucruri ciudate", a adăugat Oprescu, care a precizat că nu are dovezi materiale în sprijinul afirmaţiilor sale în afara celor 12.000 de voturi anulate atunci, dintre care 11.000 erau ale sale. "Eu nu cred că am pierdut în 2000", a spus Oprescu.
Oprescu susţine că iniţial BEM i-a acceptat candidatura
Senatorul independent Sorin Oprescu a declarat, joi, la Realitatea TV, că BEM i-a acceptat, la un moment dat, candidatura la Primăria Capitalei, înregistrând-o şi înaintând-o Tribunalului Bucureşti, pentru ca, ulterior, să revină asupra deciziei. "În momentul când m-am prezentat în faţa BEM, cu aproape 41.000 de semnături, mi-a fost acceptată candidatura şi candidatura a fost trimisă la Tribunal şi înregistrată. Mi-a trimis această acceptare a candidaturii către Tribunal. Aici scrie clar: "Înregistrat la Tribunalul Bucureşti, candidatura acceptată", la ora 15.35, în ultima zi", a precizat Oprescu, arătând documentul care îi atesta spusele, respectiv înregistrarea candidaturii, semnat de către preşedintele BEM. Oprescu a arătat că, după acceptarea candidaturii sale de către BEM, la jumătate de oră distanţă, a început "un carusel al neînţelegerilor". "După aceea a început un carusel al neînţelegerilor. Ce puteţi crede dacă la ora 16.00, după acceptarea candidaturii, mi se spune să iau copiile semnăturilor şi să rămână cele originale. Puteţi crede că după jumătate de oră a început un carusel al neînţelegerilor", a mai spus Oprescu, precizând că BEM i-a transmis, atunci, după jumătate de oră, că mai avea nevoie de 5.000 de semnături. Depunerea candidaturii senatorului Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei a fost respinsă, miercuri, de BEM, fiind invalidate peste 4.000 de semnături de susţinere, astfel că acestuia îi lipsesc în jur de 400 de semnături pentru a fi validat. Oprescu a contestat la Tribunalul Bucureşti decizia BEM, însă contestaţia sa a fost respinsă.
Contestaţia lui Oprescu va fi depusă la Curtea de Apel vineri, la ora 12.00
Contestaţia senatorului independent Sorin Oprescu faţă de neacceptarea candidaturii sale la Primăria Capitalei va fi depusă, vineri, la ora 12.00, la Curtea de Apel Bucureşti, au anunţat avocaţii demnitarului. Tribunalul Bucureşti a menţinut, joi, decizia Biroului Electoral Municipal (BEM) de a respinge candidatura lui Sorin Oprescu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Instanţa şi-a motivat decizia arătând că BEM, prin respingerea candidaturii, a pus în aplicare articolul 49 din Legea 67 pe 2004. "Potrivit acestui text de lege, lista susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, numele şi prenumele candidatului, funcţia pentru care candidează, numele şi prenumele susţinătorului, cetăţenia, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate, semnătura acestuia, precum şi numele şi prenumele persoanei care a întocmit-o, imperativul "trebuie" folosit de legiuitor suplinind cerinţa îndeplinirii tuturor acestor condiţii sub aspectul atributelor de identificare a persoanelor, susţinătorilor în cauză", arată instanţa în motivarea deciziei. De asemenea, magistratul Tribunalul Bucureşti mai constată că faţă de conţinutul hotărârii emise de BEM în cazul contestatorului Oprescu Sorin Mircea şi listele de susţinere ataşate spre observare, în urma controlului judiciar, a concluzionat temeinicia hotărârii contestate ca fiind şi legală, şi temeinică. "În consecinţă, Tribunalul constatând că nu s-au respectat condiţiile de formă cerute imperativ de articolul 49 din legea nr 67 pe 2004 republicată cu modificările ulterioare în ceea ce priveşte lista de susţinători pentru candidatul Oprescu Sorin Mircea, apreciază că hotărârea contestată este legală şi temeinică, motiv pentru care contestaţia promovată împotriva acesteia va fi respinsă ca neîntemeiată", concluzionează în finalul motivării de şapte pagini completul Secţiei a III-a civilă a Tribunalului Bucureşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu