marți, aprilie 01, 2008

Declaraţie comună Traian Băsescu, Jaap de Hoop Scheffer


Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit astăzi, 1 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. La finalul întâlnirii, şeful statului român şi Secretarul General al NATO au susţinut o declaraţie de presă în care au prezentat concluziile convorbirilor.

Vă prezentăm integral textul declaraţiei de presă:

“Jaap de Hoop Scheffer: Doresc să mulţumesc călduros din inimă pentru faptul că România găzduieşte acest Summit, după cum doresc să mulţumesc şi poporului român şi tuturor celor care au făcut astfel încât acest Summit să fie posibil, au făcut ca Bucureştiul să fie astăzi pregătit să-l găzduiască. În acelaşi timp, doresc să cer scuze cetăţenilor Bucureştiului pentru faptul că acest eveniment, cel mai mare summit din istoria NATO, le creează dificultăţi atunci când vor să se deplaseze prin oraş.

Aş dori să precizez, să pun următoarea întrebare: Cine, cu o jumătate de generaţie în urmă, şi-ar fi putut imagina că un Summit NATO va avea loc la Bucureşti? Fară a intra în detalii suplimentare, doresc să vă spun că acest Summit are o agendă foarte interesantă, ne vom concentra asupra operaţiunilor Alianţei, în principal NATO şi alte operaţiuni, printre care posibil Kosovo; de asemenea, vom vorbi şi despre extindere şi despre provocările acestui secol, despre apărarea anti-rachetă şi despre securitatea energetică. Cu alte cuvinte, este un Summit cu o agendă foarte plină.

Doresc să mă refer la întâlnirea foarte importantă care va avea loc în după-amiaza zilei de 3 aprilie a.c., întâlnirea care se va concentra asupra Afganistanului şi care se va bucura de prezenţa preşedintelui Hamid Karzai, de prezenţa Secretarului General ONU, Ban Ki-moon, de prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi a Secretarului General al Consiliului Uniunii Europene şi Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana, de prezenţa, de asemenea, a reprezentanţilor Băncii Mondiale. Acest Summit cu o atât de mare reprezentare dovedeşte faptul că Afganistanul contează pentru comunitatea internaţională şi, de asemenea, că Afganistanul reprezintă un efort internaţional. Vor participa, totodată, toţi contribuitorii ISAF – printre care doresc menţionez Australia, Noua Zeelandă, Japonia – care vor sublinia importanţa acestei operaţiuni.

Doresc să mă refer, de asemenea, şi la parteneriatul Consiliului Euro-Atlantic şi, de asemenea, şi la Consiliul NATO-Ucraina şi la ultimul, dar nu cel din urmă, Consiliul NATO-Rusia, care se va bucura şi de prezenţa preşedintelui Vladimir Putin. Este prima dată când se vor întâlni preşedinţii celor două ţări.

Extinderea NATO va însemna să oferim altor ţări posibilitatea de a împărtăşi cu noi statul de drept, aceleaşi valori şi, încă o dată, doresc să îi mulţumesc preşedintelui Băsescu pentru a fi fost o nemaipomenită gazdă pentru acest Summit.

Traian Băsescu: Domnule Secretar General, încep prin a vă mulţumi dumneavoastră şi tuturor şefilor statelor membre NATO pentru încredinţarea organizării acestui Summit Bucureştiului, României, celor 22 de milioane de români.

Organizarea acestui eveniment este pentru noi o onoare şi în acelaşi timp, este un moment de afirmare. Cu certitudine, România a avut în ultimele luni şi va avea ocazia, în timpul Summitului, să fie un partener de dialog şi o ţară capabilă să ofere soluţii partenerilor, soluţii care să fie adoptate ca soluţii ale Summitului.

Cu certitudine, acest eveniment va rămâne în istorie prin dimensiunile lui, domnule Secretar General. Este cel mai mare summit organizat vreodată de Alianţa Nord-Atlantică. Acest lucru, însă, este, pentru noi, secundar. Cea mai mare satisfacţie a noastră la terminarea acestui Summit ar fi ca, în concluziile sale, statele din Balcanii de Vest, statele de la est de România să-şi regăsească aspiraţiile ca la un moment dat să devină membri ai Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, satisfacţia noastră ar fi reală dacă în concluziile Summitului s-ar regăsi soluţiile de viziune pentru Afganistan şi pentru regiunea Balcanilor de Vest, în general, dacă aici am regăsi soluţiile pentru creşterea securităţii statelor membre NATO şi a statelor partenere.

Cu certitudine, aş fi la fel de bucuros dacă, la terminarea Summitului, cei care au participat la acesta, fie ei oameni politici sau ziarişti, vor constata ospitalitatea poporului român. Şi pentru că a venit vorba de români, permiteţi-mi, domnule Secretar General, să cer scuze cu cea mai mare sinceritate bucureştenilor care, din cauza condiţiilor standard de organizare a Summitului NATO, suportă în aceste zile restricţii în ceea ce priveşte circulaţia. Sunt convins, dacă rezultatul acestui Summit – repet, rezultatul, nu dimensiunile Summitului – dacă rezultatul va fi unul bun, bucureştenii nu vor fi supăraţi pentru restricţiile pe care le-au avut în aceste zile.

Vă mulţumesc!”

Niciun comentariu: