9 iulie 2008
Nr. 183/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
VĂLEAN PETRU, agent şef, funcţionar public cu statut special, angajat al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj – Biroul Înmatriculări,în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu cu creare de avantaj patrimonial şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată;
ISPAS MARIUS DANIEL, administrator al S.C. Auto Ady 92 S.R.L Câmpia Turzii, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită, ambele în formă continuată;
LUPŞOR CLAUDIU, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu creare de avantaj patrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie-martie 2008, inculpatul Vălean Petru, în calitate de agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj – Biroul Înmatriculări, în mod repetat, a primit de la inculpaţii Lupşor Claudiu, Ispas Marius Daniel şi de la alte persoane fizice suma totală de 26.764 euro şi 28.350 lei. În schimbul banilor, inculpatul şi-a încălcat obligaţiile de serviciu şi a înmatriculat 16 autovehicule cu eludarea plăţii taxei speciale de primă înmatriculare,fiind creat un avantaj patrimonial beneficiarilor vehiculelor astfel înmatriculate.
În concret, pe parcursul îndeplinirii procedurii de înmatriculare, inculpatul a acceptat dosare incomplete, care nu conţineau dovada plăţii taxei speciale de primă înmatriculare datorată de persoana care solicita înmatricularea. Pentru a acoperi această omisiune, inculpatul Vălean Petru a depus la aceste dosare un număr de 9 ordine de plată, pe care le-a completat personal, consemnând în mod fictiv plata taxei speciale de primă înmatriculare.
În cursul lunii martie 2008, inculpatul Ispas Marius Daniel, reprezentant al unei societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul intermedierii de înmatriculări, a pretins şi a primit de la trei persoane fizice suma totală de 20.000 euro şi 19.500 lei, pentru ca în schimb, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra inculpatului Vălean Petru, să îl determine să procedeze la înmatricularea vehiculelor aparţinând acestor persoane, fără achitarea taxei speciale de primă înmatriculare în cuantumul prevăzut de lege, după ce i-a remis sumele precizate mai sus.
În cursul lunilor ianuarie şi martie 2008,inculpatul Lupşor Claudiu a dat inculpatului Vălean Petru suma totală de 3850 euro pentru ca acesta să înmatriculeze trei vehicule cu eludarea taxei de primă înmatriculare. În acest sens, Lupşor Claudiu a depus la dosare trei ordine de plată, pe care le-a falsificat, care atestă în mod fictiv plata acestei taxe către bugetul de stat.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 382.227,75 lei.
În vederea recuperării pagubei, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei părţi dintr-un bun imobil care aparţine inculpatului Vălean Petru.
La data de 14 mai 2008, procurorii anticorupţie au dispus faţă de inculpaţii Vălean Petru şi Ispas Marius Daniel reţinerea pe termen de 24 de ore iar la data de 15 mai 2008, Tribunalul Cluj a dispus arestarea acestora pe o perioadă de 29 de zile, măsură care a fost prelungită. La data de 13 iunie 2008, procurorii au dispus faţă de inculpatul Lupşor Claudiu măsura obligării de a nu părăsi ţara.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Cluj.
9 iulie 2008
Nr. 181/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- RACHIERU ILIE director general al RADET Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită;
- GHEORGHIU LIVIU director general şi acţionar al SC MULTIGAMA TECH SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect „Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru de 132 puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale”.
În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Rachieru Ilie, şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere.
Prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC MULTIGAMA TECH SRL care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa a fost afectat.
Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Racheiru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 Euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare.
Deranjat de refuzul constat al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Consiliului Local Municipal Constanţa s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Rachieru Ilie şi Gheorghiu Liviu.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.
Rachieru Ilie are calitatea de funcţionar public căruia i se aplică prevederile legale incidente care derivă din Statutul funcţionarului public.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu