miercuri, iulie 09, 2008
Europarlamentarul Magor Csibi cere insistent oprirea oricăror acţiuni de discriminare a romilor din Italia
Parlamentul European va vota mâine, textul unei moţiuni comune de rezoluţie privind situaţia romilor din Italia, în urma depunerii a patru întrebări orale adresate Comisiei Europene din partea a patru grupuri politice (ALDE, PSE, Grupul Verzilor/ALE şi GUE/NGL), informează un comunicat de presă al PNL, remis AMOS News.
Potrivit documentului de presă, europarlamentarul român Magor Csibi se numără printre iniţiatorii moţiunii din partea grupului liberalilor europeni alături de Viktoria Mohacsi, Marco Cappato, Sarah Ludford şi Metin Kazak. Moţiunea condamnă practicile discriminatorii ale autorităţilor italiene şi cere Consiliului şi Comisiei Europene luarea de măsuri concrete pentru a determina Italia să se alinieze legilor şi valorilor europene.
Conform unui amendament înaintat de grupul ALDE, principala cerere din rezoluţie este încetarea oricărei operaţiuni de prelevare de amprente ale romilor, inclusiv ale copiilor, şi totodată neutilizarea în niciun fel a datelor deja colectate, până la anunţarea rezultatelor evaluării promise de Comisia Europeană în acest caz.
"În cazul celor 10 milioane de romi din Europa avem nevoie de politici de incluziune si nu de excludere, de integrare si nu de marginalizare. Iar amprentarea pe criterii de rasă, etnie sau naţionalitate este o măsură de stigmatizare ce încalcă principiile şi valorile care au constituit fundamentul construcţiei europene." a declarat Magor Csibi.
Un alt amendament important, introdus de liberali, subliniză că cea mai bună soluţie de protejare a minorilor romi este garantarea accesului egal al acestora la educaţie, adăpost şi îngrijire medicală de calitate, în cadrul politicilor de integrare şi incluziune protejându-se astfel copiii de exploatare.
De altfel, textul final al moţiunii a fost întărit după dezbaterea intensă care a avut loc luni în plenul de la Strasbourg şi în care colegele liberale Adina Vălean şi Renate Weber au atacat dur politicile şi discursul autorităţilor italiene.
Iniţiativa autorităţilor italiene de a colecta într-o bază de date amprentele persoanelor de etnie romă este, în opinia liberalilor, o discriminare clar bazată pe rasă, origine etnică şi naţionalitate. Totodată, amprentarea copiilor încalcă principiile drepturilor fundamentale. Faptul că obiectivul bazei de date, scopurile sale, accesul la aceasta şi alte garanţii legate de protecţia datelor, nu au fost clarificate, reprezintă motive suplimentare de îngrijorare.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu