marți, iulie 08, 2008

Interzicerea la nivel european a construcţiilor pe spaţiile verzi - iniţiativă a doi europarlamentari români


Europarlamentarii români Magor Imre Csibi (PNL) şi Daciana Sârbu (PSD) au depus la Strasbourg, o declaraţie scrisă pentru elaborarea unor noi norme de protejare şi de gestionare durabilă a spaţiilor verzi pe teritoriul ţărilor membre ale UE, informează un comunicat de presă al PNL, remis AMOS News.
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/4/42/Magor-Imre_Csibi.jpg/200px-Magor-Imre_Csibi.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://zufzuluf.weblog.ro/usercontent/17939/imagini/dacianamare.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2008-02-4-2287955-46-magor-csibi.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.antena3.ro/images/articole/artid_1206456676.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Potrivit comunicatului de presă, documentul solicită Comisiei Europene "să definească spaţiile verzi, să interzică construirea de clădiri sau alte proiecte imobiliare pe spaţiile declarate verzi şi să nu permită schimbarea destinaţiei terenurilor deja amenajate ca spaţii verzi".

Totodată, cei doi europarlamentari cer Comisiei Europene "să realizeze o propunere legislativă prin care implementarea şi adoptarea planurilor urbanistice de transport compatibile cu mediul să fie obligatorii în toate statele membre".

Iniţiatorii declaraţiei consideră că măsurile respective sunt absolut necesare în contextul în care există nenumărate proiecte imobiliare, mai ales în România, care nu sunt gestionate în mod durabil şi nu sunt conforme cu standardele de mediu. Acestea duc la reducerea spaţiilor verzi pe cap de locuitor şi implicit la reducerea standardelor de viaţă ale cetăţenilor.

"Porţiuni din parcuri publice sau chiar parcuri întregi au fost betonate! În plus, s-au ridicat de multe ori construcţii în vecinătatea unor blocuri fără o minimă consultare a riveranilor, uneori direct peste spaţiile de joacă pentru copii. Din păcate, cel mai elocvent exemplu este cel al Bucureşteanului, care are astăzi la dispoziţie în jur de 10 metri pătraţi de spaţiu verde, faţă de o suprafaţă aproape dublă pentru cetăţenii din celelalte capitale europene" a precizat Magor Csibi, vice-preşedintele Comisiei de mediu din PE.

Europarlamentarul liberal a mai adăugat că "totuşi, guvernul român s-a mişcat foarte bine: a clarificat în 2007 legislaţia în domeniu şi a alocat, numai pentru acest an, 60 de milioane de lei pentru Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Pâinea şi cuţitul se află acum în mâna autorităţilor locale şi regionale, mai ales că pot accesa şi finanţări din fondurile de coeziune 2007-2013."

Documentul, depus la secretariatul Parlamentului European, trebuie să strângă, până în luna noiembrie semnăturile a jumătate plus unu din numărul total al europarlamentarilor pentru a deveni poziţie oficial asumată de către PE.

Niciun comentariu: