marți, iulie 08, 2008

Orgoliile în politică duc la marginalizarea istorică


Ioan Rus şi Vasile Dâncu au demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD

Ioan Rus şi Vasile Dâncu au demisionat din toate funcţiile deţinute în PSD
Vicepreşedinţii PSD Ioan Rus şi Vasile Dâncu au demisionat, marţi, din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD, mai puţin din partid.

Ioan Rus a demisionat din funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional, Vasile Dâncu din cea din preşedinte al PSD Cluj şi vicepreşedinte la nivel naţional.

De asemenea, Vasile Puşcaş şi-a anunţat şi el demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al PSD.

Într-un comunicat de presă transmis, marţi dimineaţă, Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş arată că i-au transmis preşedintelui PSD Mircea Geoană "spre luare la cunoştinţă" demisiile individuale din toate funcţiile deţinute în PSD, la nivel central şi local.

Cei trei precizează că rămân membri ai PSD şi că vor continua să promoveze în România social democraţia modernă, de tip vest-european.

Rus, Dâncu şi Puşcaş anunţă, totodată, că fundaţia "Institutul Social Democrat din Transilvania", ai cărei membri fondatori sunt, "va constitui cadrul în care îşi vor dezvolta propriile proiecte social-democrate".

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în urmă cu zece zile, dizolvarea conducerilor filialelor PSD care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile locale, printre acestea figurând şi organizaţia PSD Cluj.

Vasile Dâncu, preşedinte al PSD Cluj, a arătat că decizia CExN este nestatutară, el precizând că aşteaptă ca, la reuniunea Consiliului Naţional de vineri, aceasta să fie abrogată.

BPN al PSD a decis, luni, potrivit preşedintelui Mircea Geoană, că decizia CExN a fost una statutară, nefiind necesară validarea ei de către Consiliul Naţional.

Dâncu a avut, totodată, în urma deciziei CExN, un schimb dur de replici, prin intermediul presei, cu preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Reacţiile lui Dâncu au pornit după afirmaţiile lui Ion Iliescu, potrivit căruia "munca politică de substanţă nu înseamnă să stai şi să sugi din deget, emiţând fraze teoretice".

Totodată, Dâncu i-a luat în vizor, pe blogul personal, şi pe preşedinţii de consilii judeţene care "se visează miniştri", respectiv Nicuşor Constantinescu, Liviu Dragnea şi Marian Oprişan, pe care îi consideră artizanii deciziilor CExN.

Plecat fiind din ţară, Geoană a făcut un apel la Iliescu şi Dâncu să înceteze şi să se concentreze pe câştigarea alegerilor parlamentare.

Şi în urmă cu aproximativ un an Vasile Dâncu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, din cauza unor divergenţe avute cu preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, dar a revenit ulterior asupra demisiei. Tot atunci a demisionat şi Vasile Puşcaş din funcţia de vicelider al grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor.


Diaconescu se bazează pe Rus, Dâncu şi Puşcaş pentru reorganizarea PSD Cluj
Diaconescu se bazează pe Rus, Dâncu şi Puşcaş pentru reorganizarea PSD Cluj (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu, numit coordonator al PSD Cluj, a declarat, marţi, că se bazează pe colaborarea lui Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş, care au demisionat din toate funcţiile deţinute în partid, la nivel central şi local, în scopul reorganizării filialei clujene.

"Am vorbit cu Ioan Rus de dimineaţă. Mi-a transmis intenţia celor trei de a demisiona şi m-a asigurat de întreaga cooperare în ceea ce priveşte reorganizarea politică a PSD Cluj. Oricum, ei rămân membri", a spus Diaconescu.

Întrebat despre motivele demisiilor, el a menţionat că discuţia respectivă este una personală şi rămâne între cei care au purtat-o.

Diaconescu a mai spus că şi-ar fi dorit să discute elementele de reorganizare a PSD Cluj în cunoştinţă de cauză, în condiţiile în care demisionarii ar fi rămas în funcţiile deţinute şi pentru care au tot sprijinul organizaţiei.

Diaconescu a mai spus că nu crede că va fi afectată imaginea PSD în urma demisiilor celor trei.

"Atâta vreme cât ceea ce, în continuare, cei trei, împreună cu colegii din PSD Cluj, sunt decişi să facă, este pozitiv şi în sensul sprijinirii PSD, nu cred că ar afecta imaginea PSD", a arătat Diaconescu.

El a adăugat că nu ştie dacă vor mai fi alte demisii.

"E o decizie personală, o atitudine politică. Mă bazeze foarte mult pe cooperarea lor în continuare", a conchis Diaconescu.

Năstase: Rus, Dâncu şi Puşcaş reprezentau o idee despre un anumit profil
Năstase: Rus, Dâncu şi Puşcaş reprezentau o idee despre un anumit profil
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi dimineaţă, că, dincolo de discuţiile pe care le-a avut cu Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş, aceştia "reprezentau o idee despre un anumit profil şi o anumită aspiraţie".
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2312-131205-2colvasilepuscasinterviu_ah4561.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Năstase a spus că cei trei nu au plecat din partid şi că vor lucra în continuare la o fundaţie social-democrată, iar "aceasta reprezintă o despărţire temporară".

Năstase a susţinut că nu există nicio legătură directă între demisiile celor trei şi decizia de la Mamaia.

"Una este decizia de la Constanţa, una este demisia lor. Aceasta din urmă a fost rezultatul unor evaluări personale. Unii ar putea spune că un grup care vorbea mai mult decât făcea numai încurcă lucrurile, iar pentru alţii acesta ar putea fi un semnal de închidere în sine a partidului", a spus Năstase.

El consideră că cei trei "nu au făcut bine că au demisionat".

"Îmi pare foarte rău. Cred că e un lucru rău, care ne duce cu ani în urmă. Dincolo de meciurile sau disputele pe care eu le-am avut cu ei, reprezentau, dincolo de ei ca persoană, uneori dificile, o anumită idee despre un anumit profil, aspiraţie, pentru foarte mulţi dintre cei care se uitau la PSD cu atenţie", a declarat Năstase.

Întrebat cum va fi afectată imaginea PSD în urma demisiilor celor trei, Năstase a răspuns: "Depinde. Unii vor spune că un grup care vorbea mai mult decât făcea nu mai încurcă lucrurile, alţii vor înţelege că în felul acesta partidul riscă să dea un semnal de închidere în sine".

Năstase a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu crede că în PSD există riscul unei scindări în acest moment.

El a arătat că demisiile lui Rus, Dâncu şi Puşcaş reprezintă practic o retragere din linia întâi.

"Cred că nu vor fi probleme de aceste gen. Ei vor rămâne ca simpli membri de partid, vor continua să lucreze, după părerea mea, în organizaţia de la Cluj", a mai spus Năstase.

Iată inteviul pe larg:

Adrian Năstase: Cred că este un lucru rău şi care ne duce cu ani în urmă. Dincolo de meciurile sau disputele pe care eu le-am avut cu ei, cred că ei reprezentau dincolo de ei ca persoane aşa, uneori dificile, au reprezentat şi reprezentau o anumită idee despre un anumit profil, o anumită aspiraţie şi pentru foarte mulţi dintre cei care se uitau la PSD cu antenţie. Bun, eu am înţeles că ei nu au plecat din partid, că vor lucra în continuare într-o fundaţie social-democrată. Şi sper că este o despărţire temporară.

Reporter: Nu trebuia comitetul executiv să ceară dizolvarea organizaţiei de Cluj?

Adrian Năstase: Sunt două lucruri diferite. Una este decizia de la Constanţa şi alta este demisia lor ca personal din toate funcţiile pe care le au în partid.

Reporter: Demisiile vin după ce comitetul executiv a decis să dizolve organizaţia pentru că nu are peste 20%.

Adrian Năstase: Nu pot să judec nici decizia de la Constanţa, unde nu am participat fiind în străinătate, şi nici decizia lor care este rezultatul unei evaluări personale.

Reporter: Cum va fi afectată imaginea partidului în urma demisiei domnilor de la Cluj?

Adrian Năstase: Depinde. Unii vor spune că un grup care vorbea mai mult decât făcea nu mai încurcă lucrurile. Alţii vor înţelege că în felul acesta partidul riscă să dea un semnal de închidre în sine. Deci eu întotdeauna încerc să-mi fixez acţiunea şi proiectele pe o zonă de viitor constructivă. Şi de aceea şi în perioada în care acum 8 ani am pornit o anumită formulă care să implice miniştrii din Ardeal în Guvernul României era tocmai pentru a ţine mai legat Ardealul. Chiar dacă nu discutăm despre persoane, discutăm despre idei. A fost singurul moment în care Ardealul şi Banatul au avut 4 miniştri în Guvern. Cred că lucrul acesta este important ca semnal şi noi ca partid va fi important să ne gândim la modul în care vom putea să întărim acţiunea noastră în Transilvania, unde într-adevăr rezultatele nu au fost atât de bune cum au fost cele din 2004.

Reporter: Există riscul unei scindări în PSD în acest moment?

Adrian Năstase: Nu cred pentru că este practic o retragere din linia 1-a a celor de la Cluj care nu au dorit să creeze o linie de demarcaţie între ei şi ceilalţi colegi de acolo. De aceea cred că nu vor fi probleme de acest gen. Ei vor rămâne ca simpli membri de partid. Vor continua să lucreze, după părerea mea, acolo în organizaţie.

Reporter: În ultimul timp au fost mai multe divergenţe între grupul de la Cluj şi liderii de la centru. Credeţi că au făcut bine că au demisionat?

Adrian Năstase: Eu cred că nu au făcut bine. Eu cred că nu au făcut bine că au demisionat. Cred că trebuiau trase concluziile din ce s-a întâmplat, din ce nu s-a făcut bine. Trebuiau întărite echipele pentru că, evident, ca aspectele de organizare mai erau încă multe de făcut şi în alte judeţe. Nu crede că revenind la 0 poţi, după aceea, să construieşti mai bine. De obicei ţii seama de lucrurile care nu merg şi încerci să le corectezi. În politică aşa se întâmplă.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 10:01)


La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul central al PSD are loc o şedinţă care fusese convocată pentru a discuta oferta de guvernare a partidului şi ordinea de zi a Consiliului Naţional al partidului, care va avea loc vineri. La şedinţă participă Mircea Geoană, Victor Ponta, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Cristian Diaconescu.

Un comentariu:

Anonim spunea...

este pacat totusi ca si-au deps demisiile, sper sa fie o decizie temporara.