sâmbătă, iulie 12, 2008
Proiectul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României, supus consultării publice, până la 5 septembrie 2008
Cea mai nouă variantă a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României pentru următoarele două decenii a fost lansată pentru consultare publică, pe site-ul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. Elementul definitoriu al Strategiei este racordarea deplină a României la o nouă filosofie a dezvoltării, proprie Uniunii Europene şi larg împărtăşită pe plan mondial – cea a dezvoltării durabile. Dezvoltarea durabilă a devenit un obiectiv politic al Uniunii Europene începând cu anul 1997, prin includerea sa în Tratatul de la Maastricht.
Ca orientare generală, documentul vizează realizarea următoarelor obiective strategice:
- Orizont 2013: Încorporarea organică a principiilor şi practicilor dezvoltării durabile în ansamblul programelor şi politicilor publice ale României, ca stat membru al UE;
- Orizont 2020: Atingerea nivelului mediu actual (cu referinţă la cifrele anului 2006) al UE-27 potrivit indicatorilor de bază ai dezvoltării durabile;
- Orizont 2030: Apropierea semnificativă a României de nivelul mediu din acel an al ţărilor membre ale UE din punctul de vedere al indicatorilor dezvoltării durabile.
Documentul supus consultării publice reprezintă un proiect comun al Guvernului României, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. Forma sa finală, după aprobarea de către Guvern şi adoptarea în Parlament, urmează să fie prezentată Comisiei Europene până la sfârşitul anului 2008.
Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, prezent la lansarea consultării publice, i-a invitat pe toţi cei interesaţi să se implice în dezbateri şi să vină cu contribuţii concrete pe text, pentru a se obţine un document cu adevărat reprezentativ, ce va trasa direcţiile de dezvoltare ale României pentru următorii 20 de ani.
În etapa de finalizare a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă se va pune accentul pe implicarea mai activă, atât a factorilor de decizie, cât şi a societăţii civile, a publicului larg, astfel încât principiile, viziunea, obiectivele din documentul final, să poată fi transpuse în acţiuni ce vor rezolva în viitor problemele cu care societatea românească se confruntă în prezent. După finalizare, Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă va fi transpusă în politici şi planuri de acţiune sectoriale.
Strategia propune ca obiective, printre altele, reducerea consumului de resurse, reducerea pierderilor de energie, dezvoltarea accelerată a serviciilor, un sistem de sănătate performant şi conservarea fondului forestier.
Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României într-o formă revizuită conform obiectivelor convenite la nivel comunitar şi prescripţiilor metodologice ale Comisiei Europene a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern Nr. 1216 din 4 octombrie 2007, publicată în Monitorul Oficial Nr. 737 din 31 octombrie 2007.
Documentul poate fi consultat la adresele http://www.mmediu.ro/dezvoltare_durabila/consultare.htm şi http://strategia.ncsd.ro .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu