miercuri, iulie 09, 2008

Traian Băsescu despre actul de Justiţie


Băsescu: Există magistraţi şi poliţişti care au legături cu lumea interlopă
Băsescu: Există magistraţi şi poliţişti care au legături cu lumea interlopă (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că există magistraţi şi poliţişti care au legături cu oameni din lumea interlopă şi procurori care dau informaţii din dosare unor oameni din presă, precum "nea Alecu".

Şeful statului a participat la întâlnirea cu 47 de judecători şi 81 de procurori numiţi în funcţie ca urmare a promovării concursului organizat de CSM.

În discursul rostit la acest eveniment, Băsescu a ţinut să le spună tinerilor magistraţi "lucruri pe care, de regulă", nu le spune, dar pe care este obligat de această dată să le semnaleze.

"Sunt procurori care, din dorinţa de a semăna cu James Bond, transmit informaţii din dosar la presă. Oamenii aceştia nu au ce căuta în magistratură. Încă din timpul anchetei transmit lui nea Alecu, lui nea nu ştiu care informaţii din dosar. Este nepermis şi un astfel de procuror nu are ce căuta în magistratură. Nu face onoare, cinste, calităţii de magistrat", a arătat Băsescu.

El a adăugat că există situaţii în care magistraţi şi poliţişti au "legături nepotrivite" cu oameni din lumea interlopă.

"Avem situaţii în care judecători au legături nepotrivite cu oameni din lumea interlopă. Procurorii şi poliţiştii au acelaşi tip de legături. Eu ştiu că este o zi festivă, dar nu am dreptul să nu vi le spun, pentru că acestea sunt cauzele pentru care justiţia din România nu este încă suficient de credibilă. Adesea sunteţi în situaţia de a judeca oameni mult mai credibili decât dumneavoastră, ceea ce vă creează un dezavantaj", le-a spus Băsescu magistraţilor.

El a ţinut să reia şi o serie de critici formulate în mai multe rânduri la adresa sistemului juridic, referitor la întârzierile în soluţionarea unor dosare.

Băsescu: Avem prea multe dosare prost făcute de procurori
Băsescu: Avem prea multe dosare prost făcute de procurori şi deliberat întârziate de judecători (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a reluat, miercuri, criticile făcute în trecut în legătură cu întârzierile în soluţionarea unor dosare din Justiţie, declarând că există prea multe dosare prost făcute de procurori sau deliberat întârziate de judecători.

"Nu o să ezit să o spun nici acum: avem prea multe dosare prost făcute de procurori şi avem prea multe dosare deliberat întârziate de judecători", a spus Băsescu.

El a adăugat că există prea multe situaţii în care un dosar este restituit procurorului "după un an şi jumătate, după un an", pe chestiuni de procedură.

"Asta înseamnă că judecătorul nu şi-a făcut treaba. Asta înseamnă că deliberat dosarul a fost întârziat pentru a nu se intra pe fond", a spus Băsescu.

Băsescu le-a spus tinerilor magistraţi că doreşte să le semnaleze o serie de lucruri, chiar şi cu riscul de a greşi, precizând însă că preşedintele României se poate exprima în legătură cu toate subiectele pe care le consideră importante.

În acest context, el le-a spus participanţilor la eveniment că, în opinia sa, un procuror ar trebui să verifice eventualele greşeli de procedură înainte de a trimite dosarul în instanţă şi de asemenea că un judecător ar trebui să sesizeze erorile de procedură la primul sau la al doilea termen şi nu să întârzie această pronunţare un an sau un an şi jumătate.

Şeful statului le-a urat tinerilor magistraţi succes în misiunea pe care o au de a reda încrederea justiţiabilului în faptul că, în momentul în care se adresează justiţiei din România, apelează la un sistem juridic european.

2 comentarii:

Anonim spunea...

TINERII MAGISTRATI MI-AU DISTRUS VIATA SI DEMNITATEA IN 11 ANI DE COSMAR.'ZIUA JUSTITIEI SI DISPRETUL FATA DE CETATEAN' de I L CARAGIALE tragicomedie in...18 ani. 7 ANI DE LA PRIMUL PROTEST DIN EUROPA LA INCEPUT DE SECOL SI MILENIU IMPOTRIVA JUSTITIEI DIN ROMANIA. AM FOST O NAIVA AVAND INCREDERE IN JUSTITIE.Justitia nici dupa 20 de ani de sprijin di partea UE nu este in sluja cetateanului ci este islujma celor peste 6000 de magistrati si celorlalti din sistem fara a raspunde in fata societatii civile a contribuabilor.Magistratii de tip nou sunt la nivel european doar la ...salarii.Dupa 11 ani de la tragedia rutiera imi cersesc dreptul la viata in malaxorul instantelor de judecata pentru a primi despagubirile materiale.Justitia mi-a diminuat dreptul la viata acordanu-i dreptul la diminuarea ajutorului lunar ce mi-se cuvine beneficiind in urma infractinii comise de 'protectie sociala'! Nici un magistrat nu a fost tras la rasundere cu toate ca am facut mai multe plangeri la CSM.Cazul fiind semnalat si commisarului european OLLI REHN.Culmea este ca toti magistratii care mi-au distrus viata si demnitatea au fost promovati. Romania cea mai corupta tara din Europa are cea mai inechitabila justitie in care 'asasinii soselelor' nu sunt condamnati in mod real. Ca victima a unui tragic accident rutier in urma caruia am ramas infirma am organizat in fata Guvernului pe 1 ianuarie 2001 prima actiune din Europa avand ca subiect coruptia,abuzurile si infractiunile comise in solutionarea tragediilor rutiere si care favorizeaza pe autorii acestor fapte penale grave. Am fost determinata de propria tragedie amlificata de aceste de actul de justitie in care din pacate am avut incredere, pe parcursul Politie-Procuratura-Judecatorie. Aceasta actiune protestatara s-a datorat si faptului ca am adus in fata instantei de judecata pentru prima data in Romania un expert 'judiciar' Haidu Teodor care a intocmit o expertiza falsa ascunsa dePolitie si Procuratura find prima victima a unui accident care a avut doua procese simultan care adaugate la infirmitate m-au adus psihic la disperare fiind la un pas necugetat.Pe parcursul celor 10 ani de cosmar m-am implicat civic si public organizand actiuni de protest in fata institutiilor statului fata de modul cum sunt solutionate in justitie aceste tragedii umane in Romania tara cea mai corupta din Europa, dar si a numarului mare de accidente care se produc si din cauza legislatiei si a actului de justitie care nu condamna in mod real asa cum se intampla in tarile normale din Europa aceste fapte penale grave.Deasemeni din proprie inititiva am demarat inca din anul 2001 proiectul 'LACRIMA RUTIERA' organizat anual cu ocazia ZILEI MONDIALE DE COMEMORARE A VICTIMELOR TRAFICULUI RUTIER.
ZIUA JUSTITIEI NU APARTINE NUMAI MAGISTRATILOR CI SI MILIOANELOR DE CONTRIBUABILI IN CALITATE DE JUSTITIABILI.

Bibliotecaru spunea...

Aş adăuga la faptul că justiţia aparţine oamenilor şi faptul că justiţia trebuie să slujească nu un scop abstract ci scopului social. Injustiţie înseamnă, înainte de toate, a nu sluji societate şi nu a lua o decizie contrară legii. Dar deja filosofăm.