miercuri, iulie 09, 2008

Un nou prag pentru constituirea unui grup politic în cadrul PE


Corespondenţă din Strasbourg: Un număr minim de 25 deputaţi din cel puţin şapte state membre vor putea, după alegerile din Iunie 2009, sa formeze un grup politic în cadrul Parlamentului European, au decis deputaţii europeni miercuri la Strasbourg, prin modificarea Regulamentului (art. 29) de procedură pentru a creşte pragul privind constituirea grupurilor politice.
The image “http://www.richardcorbett.org.uk/photos/media/port01.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Potrivit acestei decizii, în anumite condiţii, un grup politic îşi poate continua activitatea chiar dacă numărul membrilor a scăzut sub pragul necesar. raportul elaborat de Richard Corbett (PSE, Marea Britanie) a fost adoptat cu 481 voturi pentru, 203 împotrivă şi 26 abţineri. În prezent, numărul minim necesar de deputaţi pentru a constitui un grup politic, este de douăzeci (2,55% din numărul total al membrilor PE) iar deputaţii trebuie să provină din cel puţin o cincime din statele membre (cel puţin şase state membre).

Raportorul Richard Corbett a propus ridicarea acestui prag şi anume la: 30 de deputaţi (4% din numărul total al membrilor PE) care reprezintă cel puţin un sfert din statele membre (7 state membre). Acest amendament a fost respins în cadrul Comisiei pentru afaceri constituţionale, cu o majoritate foarte strânsă (15 voturi împotrivă şi 14 voturi pentru).

Compromisul final a constat, până la urmă, în stabilirea numărului minim de deputaţi la 25, iar aceştia trebuie să provină dintr-un sfert din statele membre. Dacă se ia în considerare situaţia din parlamentele naţionale, se observă că, 21 din cele 25 de parlamente naţionale, care au reguli cu privire la formarea grupurilor politice, acest număr minim pentru formarea unui grup politic variază de la 8.5% (Luxembourg) şi 8.1% (Bundesrat-ul austriac) la nivelul mediu de 4% (15 state membre).

În România acest prag se află la 3% în Camera Deputaţilor (10 membri) şi 5,1% (7 membri) în Senat. Referitor la amendamentul propus pentru continuarea funcţionării grupului până la următoarea şedinţă consecutivă, chiar dacă numărul membrilor este sub pragul necesar, condiţiile care trebuie îndeplinite sunt următoarele: membrii grupului reprezintă în continuare cel puţin o cincime din statele membre şi grupul există de cel puţin un an.

Modificarea Regulamentului de Procedură a Parlamentului European va intra în vigoare în prima zi a primei sesiuni plenare de după alegerile europene din 2009. De menţionat că, pentru aprobarea unei modificări, este nevoie de votul majorităţii absolute a membrilor PE. (Carmen Dinu)

Niciun comentariu: