vineri, iulie 11, 2008

DNA...


10 iulie 2008
Nr. 187/VIII/3

COMUNICAT

Urmare a comunicatului emis de CSM la data de 10 iulie 2008 în legătură cu raportul inspecţiei judiciare privind transmiterea în mass-media a unei înregistrări dintr-un dosar penal al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prezentată opiniei publice ca scurtmetrajul şpăgii ”Mureşan – Remeş”, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Constatăm că, potrivit comunicatului de presă, „inspecţia judiciară nu a putut stabili persoana care a multiplicat şi transmis către terţi înregistrarea audio-video”. De asemenea, nu s-a stabilit de către Inspecţia Judiciară încălcarea unor norme din legi sau regulamente, astfel încât, concluzia conform căreia DNA a gestionat defectuos informaţiile este nesusţinută juridic şi faptic. Aceasta, cu atât mai mult cu cât niciodată nu s-au constatat deficienţe, de către vreun organ de control, în activitatea de gestionare a înregistrărilor în cadrul DNA.
În acest context, „atenţionarea publică” a instituţiei, măsură care de altfel nu este prevăzută în legislaţia privind sistemul judiciar, duce la culpabilizarea gratuită a DNA.
Raportat la caracterul confidenţial al informaţiilor, subliniem inconsecvenţa Consiliului Superior al Magistraturii care, în situaţii similare, a emis păreri contrare. În cazul de faţă a apreciat că scurgerile de informaţii cu caracter confidenţial din dosar sunt de natură a compromite actul de justiţie, în vreme ce, la data de 21 iunie 2008, prin vocea preşedintelui său, judecătorul Lidia Bărbulescu, susţinea că publicarea pe site-ul Camerei Deputaţilor a referatului prin care se cere urmărirea penală a unui parlamentar, document cu acelaşi caracter confidenţial, nu reprezintă un act care nu poate fi public.

10 iulie 2008
Nr. 185/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:


- LEORDEAN VIRGINICA MEDA, director al şcolii private „Gheorghe Pop de Băseşti” din Ulmeni judeţul Maramureş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită;
- BOTICI ILEANA MIRELA, elevă în vârstă de 36 ani la şcoala privată sus menţionată, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.


Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut că, în cursul lunii iunie 2008, inculpata Leordean Virginica Meda având complicitatea lui Botici Ileana Mirela, a pretins de la unii absolvenţi ai şcolii private pe care o conduce în calitate de director câte 1.000 RON, promiţându-le că va interveni pe lângă membrii Comisiei de Bacalaureat şi pe lângă profesorii supraveghetori pentru a le asigura reuşita la examen. Suma astfel primită de la elevi a fost de 106.000 RON (echivalentul a aproape 30.000 euro).
Pentru a pune în practică cele promise, inculpata Leordean Virginica Meda, sprijinită de coinculpata Botici Ileana Mirela, a angrenat în activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat un număr de peste 100 elevi şi peste 40 de profesori (persoane încadrate la mai multe şcoli din judeţul Maramureş). Leordean Virginica Meda a determinat aceste cadre didactice ca în zilele de 27 iunie 2008, 1,2 şi 3 iulie 2008 să rezolve subiectele de examen în biroul său din incinta Grupului Şcolar de Industrie Mică şi Servicii Sighetu-Marmaţiei, imediat după extragerea subiectelor pentru proba scrisă. După redactarea rezolvărilor, inculpata Leordean Virginica Meda, având complicitatea profesorilor supraveghetori, le-a împărţit elevilor în sălile de examen.

Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data 9 iulie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor pe o perioadă de 24 de ore. La data de 10 iulie 2008, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei Leordean Virginica Meda pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
În instrumentarea acestei cauze procurorii DNA au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Maramureş.

3 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Nu-mi pot retine uimirea fata de un detaliu parcurs in aceasta informare comunicata de DNA...
Esti sigur ca nu s-a strecurat nici o greseala si ca eleva numita BOTICI ILEANA MIRELA, invinuita de anumite infractiuni, are 36 de ani ??? In ce clasa o fi studiind "eleva" ?
Mie mie rusine, dar cum s-o fi simtind ea ?
Legea Invatamantului permite aceasta situatie, fie chiar si intr-o scoala privata ?
Nu cred ca vechiul regim ceausit ar fi permis asa ceva.
Cred ca mai era putin si Romania intra cu aceasta stire in Cartea Recordurilor :)
Oricum, nu cred ca sunt multi in aceasta situatie, ar trebui verificat...

Anonim spunea...

Primul este chiar dragut, mai ca m-a bufnit rasul.

Bibliotecaru spunea...

Este vorba de o şcoală particulară şi de examenul de bacalaureat. Cineva mi-a spus despre o anumită cântăreaţă, ceva mai în vârstă, care a dat anul aceasta examenul de bacalaureat.