"Am reuşit să modificăm legea electorală în aşa fel încât să avem un sistem extrem de defectuos. Aparent avem un sistem uninominal într-un singur tur de scrutin, dar este un sistem prin care, din foarte multe colegii electorale, de exemplu, în urma algoritmului stabilit probabil vor intra nu primii clasaţi în colegiile respective, ci cei care au ocupat locul al doilea sau al treilea. Vom putea preconiza o intrare sigură numai în acele circumscripţii unde un candidat a reuşit să primească peste jumătate din voturile valabil exprimate", a spus Marko Bela.
Marko Bela a adăugat că, în celelalte circumscripţii, după inventarierea tuturor mandatelor, vor putea să intre candidaţi clasaţi nu pe primul loc, ci pe locurile doi, trei sau chiar patru, "în funcţie de hazard".
"Hazardul. Am reuşit să dăm o importanţă foarte mare hazardului. Un singur avantaj, că formaţiunile politice, dacă au reuşit să depăşească pragul electoral, vor intra proporţional în Parlament. Asta e singurul avantaj, că vom avea o reprezentare proporţională a formaţiunilor politice. Dar în continuare nu vom putea spune cu siguranţă cine intră sau nu în Parlament din formaţiunile respective", a afirmat Marko Bela.
Preşedintele UDMR a spus că Uniunea este într-o situaţie ceva mai bună decât celelalte formaţiuni politice, întrucât are zone majoritare, precum Covasna şi Harghita, de unde îi vine "o anumită siguranţă în legătură cu mandatele".
"Dar acest lucru se va referi, în cel mai bun caz, la o treime din mandatele pe care le vom obţine, în rest, şi în cazul nostru, hazardul", a adăugat preşedintele UDMR.
Marko Bela a mai spus că a observat că politicienii, "cu toţii, şi-au dat seama că e greu şi că de fapt nu s-a făcut un lucru bun cu modificarea legii electorale", dar că probabil că învăţămintele finale se vor trage după alegerile parlamentare.
Întrebat dacă există posibilitatea ca Zsolt Nagy să candideze în toamnă pentru un loc de senator sau deputat, Marko Bela a spus că aceasta este o decizie individuală.
"Eu regret foarte mult că domnul Nagy Zsolt s-a retras aproape în totalitate din politică, vedeţi că în ultima vreme nu e foarte vizibil, şi-a asumat un alt rol. Am avea nevoie şi de domnia sa şi regret încă o dată că de fapt a fost împins în afara politicii, de fapt a fost obligat să iasă. Nu ştiu cine va candida, cine nu, totuşi e decizia fiecăruia, în acest moment nu pot să vă răspund la această întrebare", a declarat preşedintele UDMR.
Marko Bela a refuzat să spună dacă se aşteaptă ca şi alţi demnitari "să păţească ceva asemănător lui Nagy Zsolt", arătând că ar trebui întrebaţi cei din justiţie "dacă se mai pregăteşte ceva împotriva cuiva", întrucât el nu are asemenea informaţii.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 27 aprilie 2007, începerea urmăririi penale şi faţă de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor. Acesta este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi de trădare prin transmitere de secrete, ambele în concurs. Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nagy a verificat permanent dacă discuţiile telefonice ale acuzaţilor de spionaj şi constituire a unui grup infracţional sunt monitorizate, susţinere pe care acesta a negat-o.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu