duminică, iulie 13, 2008

Noua structură a SRI


The image “http://www.sri.ro/images/sigla_new.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Începând cu 1 iulie 2008 a intrat în vigoare noua schemă de organizare a Serviciului Român de Informaţii, aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în data de 25 martie 2008. Noua structură a SRI reprezintă un reper important în amplul proces de transformare destinat debirocratizării şi eficientizării activităţii de informaţii şi intelligence. Organigrama Serviciului va constitui un element cheie pentru continuarea reformelor interne, conform „Viziunii Strategice 2007-2010”, pentru a asigura o creştere semnificativă a capacităţii operaţionale a instituţiei. În acest proces, SRI a beneficiat de consilierea unor experţi din cadrul unor prestigioase servicii de informaţii din statele membre NATO.

Transformarea structurală a SRI s-a derulat în mod extins atât la nivelul unităţilor centrale, cât şi a celor teritoriale şi a vizat trei obiective principale: dezvoltarea capacităţii de reacţie a SRI prin trecerea la un management modern şi eficient al activităţii de informaţii, mai buna gestionare a noilor riscuri de securitate în baza intereselor strategice ale României şi deciziilor recente luate la nivelul NATO şi UE şi dezvoltarea cooperării cu societatea civilă şi mass media din România. Reorganizarea se bazează pe desfiinţarea structurilor intermediare de decizie, fostele inspectorate, creşterea calităţii expertizei în gestionarea informaţiilor de securitate, a analizei şi prognozei, orientarea spre un management corporatist şi consolidarea cooperării pe orizontală în interiorul instituţiei.

Aceste obiective se reflectă într-o manieră coerentă în noua structură de organizare, dar şi în cadrul unor transformări semnificative în domeniul planificării şi analizei de intelligence care vor continua în următorii ani.

Astfel, conform principiilor şi obiectivelor „Viziunii Strategice 2007-2010”, SRI va trece la o nouă planificare a activităţii de informaţii şi intelligence destinată alocării resurselor pe bază de priorităţi strategice, consolidării flexibilităţii acţionale a Serviciului şi adaptării permanente la dinamica extrem de fluidă a noilor riscuri şi ameninţări de securitate. În acest scop, reforma structurală se va orienta spre îmbunătăţirea capacităţilor SRI în zona culegerii de informaţii şi, cu precădere, a capacităţilor analitice şi de cercetare ale Serviciului, dar şi spre elementele cheie de susţinere a acestor procese, între care, un rol important va fi acordat dezvoltării unui nou management al carierei ofiţerului de informaţii.

Aceste transformări vor fi dezvoltate şi implementate în baza viitoarei Strategii de Informaţii a SRI, în curs de elaborare, care va constitui primul document cadru de planificare modernă a activităţii de informaţii şi intelligence.

Niciun comentariu: