Curtea Constituţională a amânat judecarea în cazul sesizării celor 55 de deputaţi democrat-liberali care au atacat prevederea din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la aprobarea cererii de începere a urmăririi penale a membrilor Guvernului, cu o majoritate calificată de cel puţin 2/3 din numărul deputaţilor.
Dezbaterea a fost amânată până la jumătatea lunii septembrie, la cererea Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Reprezentanţii PD-L susţin că acesta s-ar fi prevalat de un articol al Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, care prevede că, „până la data dezbaterii, preşedinţiii Camerelor pot comunica (Curţii Constituţionale - n.n.) punctele de vedere ale birourilor permanente”.
Bogdan Olteanu a trimis o scrisoare Curţii Constituţionale prin care, pretextând faptul că Parlamentul este în vacanţă, nu poate întruni Biroul Permanent şi, ca urmare, cere Curţii amânarea dezbaterilor asupra sesizării formulate de democrat-liberali. "Este pentru prima dată când se face apel la acest articol de lege. Grupul nostru parlamentar a mai sesizat Curtea Constituţională în ultimele 18 luni, în alte 13 cazuri şi niciodată nu s-a mai cerut, de către Preşedintele Camerei Deputaţilor, punctul de vedere al Biroului Permanent pentru a fi comunicat Curţii. Deşi această procedură nu este obligatorie, acesta avea posibilitatea oricând să convoace Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, convocare care nu s-a dorit", consideră liderul deputaţilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu.
Rădulescu mai apreciază că, prin această manevră procedurală Bogdan Olteanu întârzie, încă o dată, limpezirea situaţiei în cazurile Miron Mitrea şi Adrian Năstase după ce, în urmă cu o săptămână, a respins, prin aceeaşi metodă, cererea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor.
"Este de acum previzibil actul următor al acestei scenete, prin care Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, obstrucţionează actul de justiţie. Astfel, în primele zile ale lunii septembrie, Camera Deputaţilor va relua votul asupra cererii de urmărire penală a celor doi demnitari, vot care se va face pe actuala procedură care cere o majoritate calificată de 2/3 din numărul deputaţilor, majoritate care este neconstituţională şi extrem de greu de obţinut. După aceasta, dacă Curtea Constituţională se va pronunţa pozitiv asupra sesizării noastre, ea nu va mai putea produce efecte retroactive.
Ca urmare, votul dat de Camera Deputaţilor, pe baza actualei majorităţi calificate de 2/3 din numărul deputaţilor, va deveni neconstituţional, dar nu va mai putea fi reluat", mai afirmă deputatul Cristian Rădulescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu