COMUNICAT DE PRESĂ
(09 iulie 2008)
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi, 09 iulie a.c., următoarele decrete:
Decretul nr. 753 din data de 09 iulie 2008
pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 143/2007 pentru modificarea alin.(2) şi (4) ale art.6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2005 privind unele măsuri pentru derularea şi finalizarea privatizării societăţilor comerciale filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice "Electrica Moldova"- S.A. şi "Electrica Oltenia" S.A.
Decretul nr. 752 din data de 09 iulie 2008
privind promulgarea Legii pentru aderarea României la Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Marele Ducat al Luxemburgului, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Austria privind aprofundarea cooperării transfrontaliere, în special în vederea combaterii terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale, semnat la Prüm la 27 mai 2005
Decretul nr. 751 din data de 09 iulie 2008
privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Islandei privind readmisia propriilor cetăţeni şi a străinilor, semnat la Bruxelles la 4 octombrie 2007
Decretul nr. 750 din data de 09 iulie 2008
privind promulgarea Legii pentru completarea art. 7 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată
Decretul nr. 749 din data de 09 iulie 2008
privind promulgarea Legii pentru completarea art. 174 din Legea învăţământului nr.84/1995, republicată
Decretul nr. 748 din data de 09 iulie 2008
pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe
Decretul nr. 747 din data de 09 iulie 2008
privind promulgarea Legii pentru modificarea art.4 lit. a) pct.1 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
• Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art.4 lit. a) pct.1 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;
• Decret pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe;
• Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 174 din Legea învăţământului nr.84/1995, republicată;
• Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 7 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată;
• Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Islandei privind readmisia propriilor cetăţeni şi a străinilor, semnat la Bruxelles la 4 octombrie 2007;
• Decret privind promulgarea Legii pentru aderarea României la Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Marele Ducat al Luxemburgului, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Austria privind aprofundarea cooperării transfrontaliere, în special în vederea combaterii terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale, semnat la Prüm la 27 mai 2005;
• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 143/2007 pentru modificarea alin.(2) şi (4) ale art.6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2005 privind unele măsuri pentru derularea şi finalizarea privatizării societăţilor comerciale filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice "Electrica Moldova"- S.A. şi "Electrica Oltenia" S.A..
Numiri în funcţie:
• Decret pentru numirea domnului Ioan Alexandru Chereji în funcţia de procuror şef al Secţiei resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
• Decret pentru numirea doamnei Nedelcu Iuliana în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Întâlnirea preşedintelui României, Traian Băsescu, cu noii procurori şi judecători numiţi în funcţie
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 9 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, cu noii procurori şi judecători numiţi în funcţie ca urmare a promovării concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Vă prezentăm integral discursul şefului statului cu această ocazie:
„Vă mulţumesc încă o dată, bun venit la Cotroceni!
Mă bucură faptul că sunteţi prima promoţie de procurori şi judecători care intră în Magistratură fără să mai fie utilizat procedeul interviului, ci prin examen. Acest lucru este o garanţie că sistemul de justiţie din România primeşte 47 de judecători şi 81 de procurori care sunt gata să facă faţă dificultăţilor de astăzi din Justiţie. Când vorbesc de dificultăţi, mă refer în primul rând la dificultatea cazuisticii. Cazurile de astăzi din instanţe sunt grele, sunt dificile, iar dumneavoastră nu aveţi dreptul să improvizaţi. Aveţi independenţă, sunteţi inamovibili, nimeni nu se poate amesteca în dosarul şi în soluţiile dumneavoastră, dar aceste lucruri sunt valabile atâta timp cât aveţi un singur stăpân: legea.
Dumneavoastră nu aveţi dreptul să creaţi lege, nu aveţi dreptul să luaţi decizii care sunt deasupra legii. Este adevărat că şi eu şi orice alt cetăţean, le vom aplica -deciziile dumneavoastră- aşa cum le veţi lua, chiar dacă uneori nu veţi ţine cont de lege, dar acest lucru- a nu ţine cont de lege, înseamnă a fi vulnerabil, vulnerabil în primul rând în faţa inspecţiei CSM. O carieră frumoasă de procuror sau judecător poate fi construită atâta timp cât singurul dumneavoastră stăpân este legea. Am convigerea că aţi intrat în Magistratură cu această aspiraţie: de a servi legea, de a servi cetăţeanul care are nevoie de dreptate, de a servi dreptatea însăşi şi de a servi societatea, până la urmă.
Dincolo de acest lucru, trebuie să vă spun că noi toţi putem avea o uşoară dezamăgire: sistemul de justiţie din România cred că are cea mai mare densitate de oameni cu studii superioare din toate sistemele existente în România. Cu toate acestea, a fost sistemul care, la intrarea în Uniunea Europeană, a intrat sub sigla continuării supravegherii, pentru că nu avea performanţele cerute de standardele Uniunii Europene, iar astăzi, la un an şi jumătate de când trebuia să se termine procesul de monitorizare al Justiţiei române, foarte probabil, raportul va extinde perioada de monitorizare.
Intrarea dumneavoastră în Magistratură înseamnă, după părerea mea, un plus de vigoare şi de determinare ca această putere care este puterea Justiţiei din România să se alinieze foarte rapid la nevoile unei Justiţii europene. Am să vă spun că nimeni nu vă face responsabili de inflaţie, nimeni nu vă face responsabili de construcţia de autostrăzi, nimeni nu vă face responsabili de creşterea economică, nimeni nu vă face responsabili de fondurile alocate educaţiei sau sănătăţii, dar sunteţi responsabili, alături de cele câteva mii de procurori şi judecători, de aplicarea legii cu suficientă viteză pentru ca justiţiabilii să aibă satisfacţia că au făcut apel la un sistem de justiţie european, care dă rapid soluţii.
N-o să evit s-o spun nici acum, avem prea multe dosare prost făcute de procurori şi avem prea multe dosare deliberat întârziate de judecători. Avem prea multe situaţii în care un dosar este restituit după un an şi jumătate, după un an pe chestiuni de procedură. Aceasta înseamnă că judecătorul nu şi-a făcut treaba, asta înseamnă că deliberat, judecătorul a tergiversat dosarul pentru a nu se intra pe fond. Ar fi, după părerea mea - să mă iertaţi dacă eu greşesc, dar un şef de stat poată să spună ce crede - ar fi corect ca un judecător să sesizeze de la primul termen, de la al doilea termen, problemele de procedură şi nu după un an şi jumătate să restituie dosarul.
Ar fi corect ca un procuror să privească foarte atent la respectarea tuturor normelor de procedură înainte să trimită dosarul către judecător, în ambele părţi avem probleme şi le ştim public. O să vă mai spun lucruri pe care de regulă nu le spun, dar am obligaţia să vi le spun dumneavoastră la început de drum. Sunt procurori care din dorinţa de a semăna cu James Bond transmit informaţii din dosar la presă, oamenii aceştia nu au ce căuta în Magistratură. Încă din timpul anchetei transmit lui nea Alecu, lui nea nu ştiu care, informaţii din dosare. Este nepermis şi un astfel de procuror nu are ce căuta în Magistratură, nu face onoare, cinste calităţii de magistrat.
Avem situaţii în care judecătorii au legătuiri nepotrivite cu oameni din lumea interlopă; procurorii, poliţiştii au aceşlaşi tip de legături. Eu ştiu că este o zi festivă, dar nu am dreptul să nu vi le spun, pentru că acestea sunt cauze pentru care Justiţia din România nu este încă suficient de credibilă. Adesea sunteţi în situaţia să judecaţi sau să anchetaţi oameni mult mai credibili decât dumneavoastră, ceea ce vă creează un dezavantaj.
Am rugămintea să fiţi din generaţia de judecători şi procurori care respectă legea şi se respectă pe ei înşişi. Altfel, societatea vă respectă pe fiecare în parte prin legislaţia care vă protejeaza şi vă face intangibili indiferent de ce decizii luaţi. Am speranţa că aţi dorit să intraţi în Magistratură pentru frumuseţea meseriei şi nu numai pentru condiţiile de pensionare sau salarizare. De ce fac această paranteză acum, când sunteţi la un început de drum: pentru că, pur şi simplu, privind la numărul de pensionări din ultimii ani, din sistem, constatăm că peste trei mii de judecători şi procurori au plecat la pensie la vârste între 30-40 de ani. Este atractiv sistemul judiciar în momentul de faţă, dar vreau să cred că aţi intrat în Magistratură pentru a servi Justiţia în primul rând, în condiţiile în care Guvernul, CSM-ul au făcut toate eforturile pentru ca salarizarea procurorilor şi judecătorilor să fie cel puţin decentă.
Închei dorindu-vă mult succes în activitate, dorindu-vă să fiţi acea părticică ce se va aşeza alături de judecătorii şi procurorii cinstiţi din sistemul judiciar românesc pentru a da performanţă în acest domeniu. Sunteţi o putere independentă în stat, ceea ce nu înseamnă că sunteţi o putere care nu colaborează cu puterea executivă şi puterea legislativă. Sunteţi o putere care poate da echilibru societăţii româneşti, dacă acesta îi va fi obiectivul.
Vă mulţumesc mult pentru că aţi optat pentru meseria de procuror şi judecător, vă mulţumesc mult că sunteţi astăzi aici. Aş vrea să vă spun că, deşi nu sunt chiar la sfârşit de mandat, încep să fac bilanţuri. Constat că, odată cu decretele emise pentru promoţia dumneavoastră, deja în mandatul meu am emis decrete pentru 548 de judecători şi 542 de procurori, ceea ce deja înseamnă un procentaj consistent din judecătorii şi procurorii care activează astăzi în România, ceea ce în acelaşi timp îmi creează şi o responsabilitate cu privire la calitatea prestaţiei dumneavoastră.
Niciun alt act public nu există legat de învestirea dumneavoastră decât decretul prezidenţial prin care aţi devenit procurori şi judecători. Mă simt părtaş cu dumneavoastră la, sper eu, succesele dumneavoastră şi vreau să cred că niciodată nu o să regret semnarea decretelor prin care aţi devenit procurori şi judecători. Vă mulţumesc mult, vă asigur de tot respectul meu pentru procurorii şi judecătorii care respectă legea.
Vă mulţumesc!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu