miercuri, iulie 09, 2008

Tăriceanu doreşte o utilizare mai largă a tehnologiilor moderne din domeniul energetic


Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre privind stabilirea criteriilor şi condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, a declarat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei de guvern.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2313-131439-aa.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Primul-ministru a subliniat că decizia de astăzi a fost luată pentru stimularea utilizării tehnologiilor de înaltă eficienţă a energiei electrice şi termice. „Sunt sisteme moderne de producere de energie, ce sunt într-o măsură mai mare atente la îndeplinirea standardelor privind emisiile de bioxid de carbon.”, a declarat Primul-ministru.

Schema de sprijin se acordă producătorilor de energie electrică şi termică care deţin şi/sau exploatează comercial centrale de cogenerare, pentru cantitatea de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă. Astfel, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare vor primi lunar un bonus în bani pentru fiecare unitate de energie electrică exprimată în MWh, produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în reţelele electrice ale Sistemului Electroenergetic Naţional - SEN.

Bonusurile sunt determinate pentru trei combustibili utilizaţi pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare: combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reţeaua de transport şi combustibil gazos asigurat de distribuţie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va stabili anual producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin, precum şi bonusurile şi cantităţile de energie electrică de înaltă eficienţă ce beneficiază de schemă de sprijin în anul următor, aferente fiecărui producător.

Capacitatea electrică maximă instalată în centrale de cogenerare care beneficiază de schemă de sprijin este de 4000 MWh, pe durata de aplicare a schemei.

Tehnologiile de cogenerare de înaltă eficienţă cresc gradul de securitate în aprovizionarea cu energie prin diversificarea surselor de producere şi a resurselor energetice primare utilizate şi reduc dependenţa de importurile de resurse primare. De asemenea, emisiile poluante şi emisiile de CO2 sunt mai reduse faţă de producerea energiei termice şi electrice în surse separate.

Fondurile necesare în vederea aplicării schemei de sprijin se constituie prin încasarea lunară a contribuţiei pentru cogenerare de la toţi consumatorii de energie electrică, precum şi de la furnizorii care exportă energie electrică.

Schema de sprijin se va aplica în perioada 2009-2022.

Preţul de vânzare a energiei electrice produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, prin contracte reglementate, este stabilit anual prin Ordin al preşedintelui ANRE. Pentru perioada 2009-2011, preţul de vânzare a energiei electrice produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, prin contracte reglementate, nu poate fi mai mic de 40 euro/MWh, exclusiv TVA.

În termen de 5 luni de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar pentru implementarea schemei de sprijin.

În prezent, la sistemul centralizat de încălzire au acces circa 7 milioane de cetăţeni, din care 70% locuiesc în mediul urban. Centralele de cogenerare alimentează cu căldură în principal blocurile de locuinţe în care locuiesc cetăţeni cu venituri modeste şi medii, care nu îşi permit construirea unor locuinţe individuale şi nu au capacitatea financiară de a-şi instala o centrală proprie de apartament.

Niciun comentariu: