joi, martie 27, 2008

Participarea preşedintelui Băsescu la un vernisaj


Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat joi, la Institutul Cultural Român, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la vernisajul expoziţiei „27 martie 1918. Arhivele Unirii”.
Vă prezentăm integral discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

„Bună ziua,
La 27 martie 1918, în Basarabia, cei 150 de membri ai Sfatului Ţării au votat unirea cu patria-mamă. A început un proces care s-a dezvoltat rapid şi care s-a rotunjit la 1 decembrie 1918 prin realizarea României Mari.
Astăzi evocăm un moment de demnitate a poporului român, un moment în care ne-am regăsit pe noi înşine, un moment care a însemnat piatra de la care a început construcţia României moderne, a României puternice, a României care avea un cuvânt de spus – în primul rând, pentru ea şi, în egală măsură, pentru vecinii săi.
27 martie 1918 este mai mult decât un eveniment istoric, este momentul în care românii au avut curajul să-şi semneze singuri actul de naştere – actul de naştere a ceea suntem astăzi şi a ceea ce vom fi peste ani, pentru că nimic nu ar fi fost posibil dacă acest proces de realizare a României Mari nu ar fi început.
Au trecut 90 de ani de la acest moment de demnitate naţională şi de responsabilitate faţă de propria istorie, pe care noi toţi avem obligaţia nu numai să-l respectăm, dar şi să-l ţinem proaspăt în memoria conaţionalilor noştri.
Probabil, cei peste 50 de ani de comunism au şters foarte mult din elementele de demnitate naţională. Aş vrea să spun că, pentru mine – şi sunt convins că pentru orice român – un astfel de moment nu poate fi etichetat decât ca unul de mare demnitate naţională. Este timpul să readucem în viaţa de zi cu zi momente de istorie adevărată, scrisă de români, în primul rând, alături de politicieni.
Poate că momentul de acum 90 de ani este nu numai o piatră de temelie pentru istoria politică a românilor, dar şi unul de întregire culturală, de întregire spirituală, un moment de la care se poate marca mândria de a fi român. Am convingerea că toţi cei care au decis unirea Basarabiei cu Regatul au avut sentimentul de mândrie pentru faptul că ei, ca români, au împlinit acest act istoric.
Au trecut peste noi în secolul trecut două Războaie Mondiale, dar şi două sisteme crude, nedemocratice. Nazismul şi comunismul ne-au despărţit vremelnic, printr-un tratat semnat de exponenţii acelor două regimuri – Tratatul Ribbentrop-Molotov. Avem obligaţia să corectăm deciziile celor mai crunte regimuri care au bântuit Europa în secolul trecut, chemându-i pe cei de dincolo de Prut, pe cei din spaţiul dintre Prut şi Nistru alături de noi în Uniunea Europeană, chemându-i să ne reîntâlnim acolo unde românii au decis că le este destinul.
Ţin să mulţumesc Institutului Cultural Român pentru iniţiativa de a organiza o expoziţie cu documentele vremii. Avem obligaţia să ne gândim cu respect şi la Majestatea Sa Ferdinand I care a primit imediat gestul politic al Sfatului Ţării dintre Prut şi Nistru şi ţin să evoc, cu tot respectul, politicienii vremii care au ştiut să valorifice un moment prielnic.
Mulţumesc mult tuturor celor prezenţi!"

Niciun comentariu: