sâmbătă, martie 29, 2008

"Zilele Ortodoxiei"


În postul Sfintelor Paşti, Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Craiova organizează tradiţionalul festival de conferinţe intitulat "Zilele Ortodoxiei". Ajuns la cea de-a 9 -a ediţie, festivalul va debuta luni, 31 martie, prin conferinţa cu tema: “Ce şi de ce mă doare?” susţinută de Monahia Siluana Vlad, stareţa Mânăstirii Jitianu. Marţi, 1 aprilie, va conferenţia părintele Vasile Gavrilă, proet paroh la Biserica “Sf. Vasile cel Mare” din Bucureşti, pe tema: “Postul între moarte şi înviere”, joi, 3 aprilie, scriitorul Constantin Ciomâzgă va susţine conferinţa cu tema: “Ce am eu cu Dumnezeu!”, iar miercuri, 2 aprilie va fi proiectat filmul documentar grecesc “Istoria Ortodoxiei”. Toate conferinţele, inclusiv proiecţia filmului documentar, vor avea loc la Casa Studenţilor din Craiova, cu începere de la ora 18.00. Festivalul se va încheia printr-un pelerinaj la Mânăstirea “Slănic” din judeţul Prahova, organizat în perioada 4 - 6 aprilie.
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/petru-pavel.jpg

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ar fi bine sa existe asemenea conferinte si in alte orase! Eu am participat o singura data la o asemenea conferinta, si, desi am fost cam dezamagita, as vrea totusi sa vad ce are de spus Ortodoxia in problemele noastre de toate zilele!

Bibliotecaru spunea...

La fel ca în orice construcţie filosofică, răspunsurile de valoare irefutabilă nu pot fi decât relative la întrebări de excepţie. Poate ar trebui ca să ne concentrăm mai întâi asupra întrebărilor. Nu ştiu de ce, dar în ultimul timp ortodoxia română parcă repetă iar şi iar lucruri rămase neschimbate de mii de ani, fără a le umple însă de sensul acela cognitiv, de bază. Poate că a venit momentul ca ortodoxia să-şi restaureze dimensiunea spirituală românească, acea cultură naţională care mai păstrează încă elemente precreştine. Vorbeam acum două zile cu cineva că ar fi cazul să ne reamintim de ce ne facem cruce, motivul sacru, pentru a nu transforma ritualul într-un gest reflex lipsit de conţinut. Cred că BOR ar trebui să-şi reamintească starea sa de echilibru iniţial şi să o dezvăluie tuturor.