joi, martie 27, 2008

Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe UE


În perioada 28-29 martie 2008, se va desfăşura, la Brdo pri Kranju (Slovenia), Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich). Delegaţia României va fi condusă de Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe.
Lucrările vor debuta cu discuţii asupra Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi în context, asupra rolului Siriei în regiune. Preşedinţia slovenă va informa asupra vizitei ministrului sloven al afacerilor externe, Dimitrij Rupel, în regiune.
În cadrul primei sesiuni de lucru, miniştrii UE ai afacerilor externe vor avea un schimb de opinii privind viitorul relaţiilor UE - Federaţia Rusă. Totodată, Preşedinţia slovenă va informa asupra stadiului pregătirilor Summit-ului UE - Rusia care va avea loc în luna iunie a acestui an.
Dezbaterile din cea de-a doua zi a reuniunii informale, se vor axa pe evoluţiile din Balcanii de Vest. Într-o primă sesiune de lucru, miniştrii UE ai afacerilor externe vor discuta asupra modalităţilor de implicare a Uniunii Europene în consolidarea păcii şi creşterea stabilităţii şi securităţii în regiune. În continuare, în prezenţa reprezentanţilor din Balcanii de Vest, vor avea loc dezbateri privind perspectiva europeană a regiunii.
Dezbaterile din cadrul dejunului de lucru din 29 martie se vor concentra pe dialogul intercultural. Conform tradiţiei reuniunilor de tip Gymnich, la dejunul de lucru vor participa şi miniştrii afacerilor externe din ţările candidate UE (Turcia, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). Totodată, miniştrii afacerilor externe vor avea un scurt schimb de opinii privind situaţia din Tibet.

Niciun comentariu: