duminică, martie 30, 2008

UDMR consideră inadmisibilă revigorarea antimaghiarismului extremist


Acţiunile antimaghiare din 15 martie, precum şi inscripţiile antisemite şi antimaghiare apărute la Cluj arată fără echivoc că există pericolul revigorării ultranaţionalismului: în România anului 2008 acest lucru este de-acum inacceptabil – a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, vineri, la conferinţa de presă susţinută la Târgu-Mureş.




Preşedintele Uniunii, Béla Markó, a arătat că UDMR consideră inadmisibilă revigorarea antimaghiarismului şi a opinat că în aceasta o uriaşă răspundere o au primarul Clujului, Emil Boc, care a autorizat manifestarea antimaghiară a unei organizaţii extremiste româneşti din 15 martie, precum şi toţi cei care răspund de siguranţa cetăţenilor şi de asigurarea convieţuirii paşnice.

Preşedintele UDMR a apreciat că inscripţiile extremiste cu violent caracter aţâţător constituie o provocare nu doar faţă de minorităţi, ci pentru toţi cetăţenii interesaţi în convieţuirea paşnică interetnică. „Consider că în anul 2008 nu putem fi atât de nesocotiţi să considerăm că nu se mai pot stârni tensiuni cu astfel de acţiuni” – a avertizat Béla Markó.

În acest context Béla Markó a prezentat şi publicaţia, recent tipărită şi distribuită gratuit, ai cărei autori, senatorul PSD-ist ,Adrian Păunescu, şi PRM-istul Győző Hajdú, îl acuză pe un ton deosebit de dur pe preşedintele UDMR de acţiuni antiromâneşti şi antistatale, numindu-l, chiar în titlul publicaţiei, derbedeu politic. Béla Markó a menţionat că personal consideră o „onoare” că Adrian Păunescu şi Győző Hajdú îl numesc netrebnic derbedeu politic, aceasta însemnând că „se află pe un drum bun”. Asta ar putea să ne provoace şi zâmbete, dar în lumina manifestărilor antimaghiare din zilele trecute aceasta înseamnă că există serioase probleme în domeniul asigurării convieţuirii paşnice în România, a subliniat

Preşedintele UDMR s-a referit apoi la pregătirile pentru alegerile locale, arătând că în organizaţiile teritoriale ale Uniunii procesul de desemnare a candidaţilor se va încheia în câteva zile, în prezent se desfăşoară deja alcătuirea staffurilor de campanie şi a mesajelor electorale. În privinţa alegerilor, Béla Markó a calificat ca o noutate importantă alegerea prin vot direct a preşedinţilor consiliilor judeţene. Efectul pozitiv al acestei schimbări va fi, în opinia sa, că urmare a luptei ce se anunţă aprigă pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, va creşte şi importanţa acestei funcţii, inclusiv importanţa instituţiei consiliului judeţean, ceea ce va contribui şi la accelerarea procesului de descentralizare. – Acesta este un pas important, dar nu suficient: pentru ca importanţa funcţiei de preşedinte al consiliului să crească cu adevărat, trebuie să se sporească atribuţiile sale, pentru a putea funcţiona – aidoma instituţiei primarului – ca o instituţie independentă. Béla Markó a anunţat că UDMR va iniţia modificarea legii în materie pentru ca după alegerile din iunie preşedinţii de consilii judeţene să dispună de plusul de atribuţii necesare.

Referindu-se la modalităţile şi criteriile de desemnare a candidaţilor, preşedintele UDMR, Béla Markó, a arătat că UDMR s-a străduit să procedeze în modul cel mai democratic cu putinţă, căutând să asigure organizaţiilor sale teritoriale cât mai multă libertate de mişcare. Mai mult, organizaţiile locale şi teritoriale nu doar au cuvântul decisiv în chestiunea desemnării candidaţilor, dar nici ele nu pot decide în cerc restrâns, ci numai prin alegeri interne preliminare sau prin votul adunărilor delegaţilor. – Organizaţiile au libertatea de a căuta cea mai bună soluţie, de a constitui alianţe şi de a face propuneri, dar dacă este vorba de coaliţii, acestea trebuie, fireşte, să fie aprobate şi de conducerea centrală a Uniunii, a încheiat preşedintele UDMR, Béla Markó.

Niciun comentariu: