joi, iulie 31, 2008

Băsescu vizitează, astăzi, taberele de nomazi din Roma



Băsescu vizitează, astăzi, taberele de nomazi din Roma (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a plecat, joi dimineaţă, spre Roma, pentru o vizită de lucru de o zi, la invitaţia premierului Silvio Berlusconi, în cursul căreia şeful statului va vizita şi tabere de nomazi.

Imediat după sosirea la Roma, preşedintele Băsescu va vizita tabere de nomazi din Capitala Italiei, iar apoi va avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această ţară.

Programul vizitei va continua cu o întâlnire cu preşedintele Consiliului de miniştri al Italiei, Silvio Berlusconi, urmată de declaraţii de presă.

Şeful statului va reveni în ţară în cursul serii.

Preşedintele este însoţit în această vizită de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

Vizita lui Traian Băsescu are loc în contextul în care autorităţile de la Roma au adoptat o serie de reglementări pentru siguranţa cetăţenilor, despre care numeroase voci, inclusiv din România, susţin că încalcă prevederile UE referitoare la libera circulaţie şi că sunt discrimatorii la adresa etniei rome. Una dintre aceste reglementări se referă la amprentarea nomazilor.

Potrivit cotidianului La Repubblica, ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a declarat, într-un interviu publicat la mijlocul lunii iulie, că preşedintele României nu are obiecţii în legătură cu politica Guvernului italian faţă de taberele de nomazi.

În replică, preşedintele Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că a înţeles frământarea din România cu privire la declaraţia ministrului italian.

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Marturisesc ca nu prea inteleg de ce, din cele 27 de tari membre ale U.E. Romania este privita ca fiind reprezentanta rromilor in Europa. Doar pentru ca in Romania este atat un imparat, cat si un rege al tiganilor? Poate ca ei ar fi trebuit sa fie invitati la Roma, iar nu Basescu. Si ce avantaje obtin romanii in urma acordarii de Basescu a unui certificat de buna purtare lui Berlusconi?

Bibliotecaru spunea...

Mărturisesc că singurul argument pe care îl găsesc este că noi ne simţim cu musca pe căciulă atunci când cineva semnalizează ţigani/rromi pe undeva.