marți, iulie 29, 2008

Guvernul României...


Militarii continuă misiunile de ajutorare a populaţiei


Militari şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării continuă, marţi 29 iulie, misiunile de sprijinire a populaţiei sinistrate.
Astfel, militari din Batalionul 634 „Petrodava” din Piatra Neamţ participă în Tămăşeni şi Luţca la misiuni de evacuare persoane şi la încărcarea-descărcarea ajutoarelor umanitare destinate persoanelor afectate de inundaţii la Şcoala numărul 3 din Roman.
Detaşamente de militari din Batalionul 335 Artilerie de la Botoşani ajută la limitarea efectelor inundaţiilor din zonele Rădăuţi-Prut şi Rediu.
În noaptea de 28 spre 29 iulie, militari din Brigada 15 Mecanizată Iaşi au transportat, cu tehnica din dotare, peste 100 de saltele în localitatea Răchiteni, iar militari din Brigăzii 4 Logistică Dej au ajutat la evacuarea persoanelor aflate în cartierul Tudor Vladimirescu din oraşul Roman.

În conformitate cu dispoziţiile conducerii Ministerului Apărării, militarii intervin cu tehnica aferentă, la solicitarea autorităţilor centrale şi locale, pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat astăzi o decizie pentru constituirea comitetelor de coordonare pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi pentru stabilirea planurilor de reconstrucţie a zonelor afectate de inundaţii în judeţele Maramureş, Suceava, Iaşi, Botoşani şi Neamţ


Cele 5 comitete de coordonare vor fi conduse de câte un secretar de stat, după cum urmează: Horia Irimia, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, pentru judeţul Maramureş; Septimiu Buzaşu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, pentru judeţul Suceava; Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, pentru judeţul Iaşi; Darius Mesca, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru judeţul Botoşani; Gheorghe Albu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru judeţul Neamţ.
Fiecare comitet de coordonare va include reprezentanţi cu autoritate din Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Miniştrii care conduc cele 6 ministere îşi vor desemna reprezentanţii pentru fiecare dintre cele 5 comitete de coordonare.
Comitetele de coordonare se vor deplasa în judeţele în care au fost alocate pentru ca, împreună cu autorităţile locale, prefecţii, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii să asigure efectuarea evaluării daunelor asupra gospodăriilor şi infrastructurii şi să stabilească un plan de reconstrucţie a zonelor afectate de inundaţii din fiecare judeţ.
Domeniile pe care comitetele de coordonare le vor acoperi, sunt locuinţele şi gospodăriile, animalele din gospodării individuale, infrastructura locală şi judeţeană de transport, obiectivele sociale, spitale, şcoli, grădiniţe, suprafeţe agricole, reţele electrice şi de comunicaţii, reţele utilitare de aprovizionare cu apă şi gaze.
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va asigura coordonarea centralizării informaţiilor, a estimărilor şi evaluărilor efectuate la nivelul judeţelor în vederea identificării resurselor financiare de urgenţă şi pe termen mediu şi lung necesare pentru a sprijini persoanele afectate de efectele inundaţiilor şi pentru reconstrucţia infrastructurii locale din zonele afectate.

BULETIN INFORMATIV


Ministrul Cristian David a fost ieri la Ulma – localitate din nordul Sucevei, unde, din cauza inundaţiilor toate căile de acces au fost distruse, pentru a se interesa de situaţia persoanelor izolate. Acestora, în cursul zilei de ieri elicopterele MIRA le-au transportat alimente de bază.

Ministrul internelor şi reformei administrative a solicitat autorităţilor locale să aibe ca prioritate restabilirea comunicaţiilor şi demararea, cu ajutorul unor utilaje, a lucrărilor de reparare a drumului.

***

În această dimineaţă, conform raportărilor primite de la Instituţiile Prefectului, erau afectate de inundaţii 145 localităţi din 6 judeţe ale ţării (Bacău, Botoşani, Iaşi, Maramureş, Neamţ şi Suceava).
Au fost inundate 6.708 gospodării şi 23.315 hectare teren agricol, ploile afectând 7,2 km de drum naţional.

Pentru a preveni orice pericol în ceea ce priveşte viaţa oamenilor au fost evacuate 10.520 persoane.

***

În ultimele 24 ore, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a acţionat în zonele afectate de inundaţii cu 1.328 forţe de intervenţie – lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră.

***

Din dispoziţia ministrului internelor şi reformei administrative, Cristian David, secretarul de stat al MIRA, chestor general Anghel Andreescu, se deplasează astăzi în judeţul Bacău pentru a coordona, de la faţa locului, acţiunile forţelor de intervenţie.
De altfel, în acest judeţ în cursul zilei de ieri şi azi-noapte au fost evacuate mai multe persoane din localităţile cu risc de inundaţii.

Guvernul a decis în şedinţa de astăzi alocarea de fonduri pentru refacerea infrastructurii şi pentru ajutorarea persoanelor din judeţele din nordul ţării, afectate de inundaţii, a declarat marţi, într-un briefing de presă, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, la finalul şedinţei extraordinare a Cabinetului.


Ca urmare a informaţiilor furnizate de autorităţi, Guvernul a decis astăzi acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru populaţia afectată de inundaţii din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Maramureş, Neamţ şi Bacău.
Astfel, fiecare persoană din familiile afectate va beneficia de un ajutor în valoare de 300 lei. Familiile în cadrul cărora s-au înregistrat decese ca urmare a inundaţiilor vor primi un ajutor de 5.000 de lei.
Pentru familiile şi persoanele singure, ale căror locuinţe au fost distruse în totalitate, Guvernul va acorda 800 lei de persoană, pentru cele ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 50% 500 lei de persoană iar pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 50% ajutorul va fi de 300 lei de persoană.
Executivul a mai decis astăzi alocarea, de la rezerva de stat, cu titlul de ajutor umanitar de urgenţă, 4,8 milioane lei noi pentru populaţia din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Maramureş şi Bacău, banii urmând să fie utilizaţi pentru achiziţionarea de alimente destinate sinistraţilor – conserve de carne şi pateu, conserve de legume, pâine, apă minerală, orez, paste făinoase, mălai etc – precum şi pentru achiziţionarea de saltele, pături, saci de dormit, pelerine de ploaie, bocanci şi cizme din cauciuc, lenjerie.
Tot astăzi, Guvernul a aprobat alocarea a 50 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale asupra infrastructurii din aceste judeţe. Banii vor fi alocaţi din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

Briefing de presă susţinut de ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, la finalul şedintei de guvern


Cristian David: Astăzi a avut loc o şedinţă extraordinară a Cabinetului, generată de situaţia din nordul ţării, unde mai multe judeţe sunt afectate de inundaţii.
În cadrul şedinţei, s-a decis acordarea de ajutoare pentru populaţia afectată, precum şi pentru refacerea infrastructurii.
Analizând informaţiile furnizate de autorităţi, o primă decizie a fost aceea de a acorda ajutoare de urgenţă pentru populaţia afectată de inundaţii din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Maramureş, Neamţ şi Bacău.
Astfel, fiecare persoană din familiile afectate va beneficia de un ajutor în valoare de 300 lei. Familiile în cadrul cărora s-au înregistrat decese ca urmare a inundaţiilor vor primi un ajutor de 5.000 de lei.
Pentru familiile şi persoanele singure, ale căror locuinţe au fost afectate, ajutorul se suplimentează astfel: 800 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în totalitate; 500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 50%; 300 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 50%.
Menţionez că aceste sume vor fi acordate în urma unor anchete sociale. E bine de ştiut faptul că în acest moment ministrul Muncii, domnul Paul Păcuraru, este în Maramureş. Ieri am fost împreună la Suceava, urmează a fi stabilite ajutoarele individuale ce vor fi acordate, împreună cu autorităţile locale.
Cel de-al doilea ajutor umanitar de urgenţă a fost de 4,8 milioane lei noi pentru populaţia din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Bacău şi Maramureş, banii urmând a fi utilizaţi, în egală măsură, pentru achiziţionarea de alimente destinate persoanelor afectate– mă refer la conserve de carne şi pateu, conserve de legume, pâine, apă minerală, orez, paste făinoase, mălai –, precum şi pentru achiziţionarea de saltele, pături, saci de dormit, pelerine de ploaie, bocanci, cizme din cauciuc sau lenjerie. Toate aceste produse vor fi scoase de la rezervele de stat.
Prioritatea zero a acestei acţiuni este de a limita pagubele înregistrate şi de a preveni pierderea de vieţi omeneşti.
De aceea, miniştrii, secretarii de stat şi alţi responsabili la nivel central vor fi în continuare în teritoriu, în aceste zile, pentru a lucra alături de autorităţile locale, pe care aceştia trebuie să le sprijine. Este important ca responsabilii locali – prefecţi, primari, preşedinţi de consilii judeţene – să colaboreze şi să găsească soluţiile care se impun.
Au fost, de asemenea, alocaţi bani pentru înlăturarea efectelor calamităţilor, pentru lucrări de infrastructură. Este vorba de 50 milioane lei (echivalent a 500 milioane lei vechi), pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale în ceea ce priveşte refacerea infrastructurii afectate. Aceşti bani vor fi alocaţi din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.
O ultimă decizie priveşte înfiinţarea unor comitete de coordonare pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi pentru stabilirea planurilor de reconstrucţie a zonelor afectate în judeţele care au fost lovite de inundaţii.
Aceste comitete vor fi conduse de un secretar de stat şi vor funcţiona în judeţele menţionate, înpreună cu autorităţile locale responsabile în lucrările, deciziile, alocările privind refacerea infrastructurii afectate. Totodată, se vor stabili planuri de reconstrucţie a zonelor afectate din fiecare judeţ.
Vreau să menţionez că vom verifica cu mare atenţie modul în care se distribuie fondurile pe care le alocăm de la Guvern, în aşa fel încât acestea să ajungă la comunităţile locale afectate şi să fie utilizate corespunzător şi conform destinaţiei pentru care au fost alocate.

Întrebare: Ce aţi discutat cu preşedintele ?
Cristian David: Cu preşedintele s-a discutat despre situaţia din teren, despre măsurile care au fost luate de Guvern, despre modul în care Guvernul, alături de autorităţile locale, va sprijini atât activităţile de protejare a populaţiei, dar şi de refacere a infrastructurii afectate şi de reconstrucţie a locuinţelor populaţiei care este afectată.

Întrebare: (...)
Cristian David: Nu. Am discutat în cadrul general planurile de măsuri pe care Guvernul le-a luat sau intenţionează să le ia.

Întrebare: Dvs. aţi participat ?
Cristian David: Am participat. Este o discuţie practică, legată de un subiect foarte sensibil. În acest moment ceea ce contează este acţiunea. Planurile sunt gata. La nivelul Guvernului am luat măsurile care se impun. Personal, mă voi deplasa în judeţul Bacău imediat ce vom termina această conferinţă de presă.

Întrebare: (...)
Cristian David: Nu cunosc procedura care a fost iniţiată înaintea prezenţei preşedintelui la această şedinţă de Guvern.

Întrebare: (...)
Cristian David: Aşa cum spuneam, am discutat situaţia din teren, măsurile pe care Guvernul le-a luat cu privire la chestiunea inundaţiilor şi acesta este subiectul pentru care facem această conferinţă de presă.

Întrebare: Ce se întâmplă cu proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ?
Cristian David: Aşa cum ştiţi, acest proiect a fost iniţiat de Guvern anul trecut, în august. A fost trimis Parlamentului în luna septembrie. Acest proiect este în continuare în procedura de adoptare în Parlament.

Întrebare: UE a spus că ajută cu ceva ţara noastră ?
Cristian David: Există două mecanisme de sprijin din partea UE. Un prim mecanism ţine de acordarea de asistenţă de urgenţă. Al doilea mecanism ţine de alocarea de fonduri utilizate prin aplicarea şi mobilizarea fondului de solidaritate al UE. Fondul poate fi mobilizat la o perioadă de până la 10 săptămâni, după care, în urma evaluărilor care vor fi făcute cu privire la valoarea totală a daunelor, acestea trebuind să îndeplinească normele şi criteriile pe care UE le stabileşte pentru a putea fi mobilizate aceste fonduri. În ceea ce priveşte ajutoarele de intervenţie de urgenţă, acestea au fost solicitate. Mecanismul de întrajutorare în aceste situaţii este unul, prin structurile UE, dar de la stat la stat, mai multe state membre putând oferi disponibilitatea de a ne ajuta cu containere, alte produse sau generatoare de energie.

Întrebare: Despre evaluarea pagubelor. Ce se va întâmpla cu oamenii care .....
Cristian David: Evident, fondurile de despăgubire vor veni de la Guvern. În ceea ce priveşte terenurile agricole, în măsura în care aceste terenuri vor fi evaluate de către experţi, dar această evaluare sau activitatea generală de evaluare nu va fi începută decât după ce apele se vor retrage complet şi vom putea să avem o imagine clară, precisă şi o evaluarea foarte concretă a acestor daune. Este prematur să ne pronunţăm acum. Avem în faţă una sau două zile, nu neapărat critice, dar în orice caz cu un risc mare de inundaţie. Prioritatea zero este de a proteja populaţia. Pe măsură ce apele se vor retrage în amonte vom putea să participăm la misiunile de evacuare a apei, de asistenţă şi distribuire de ajutoare, de inspecţii sanitar-veterinare - acest lucru fiind esenţial în momentul când apele se vor retrage şi această asistenţă va deveni foarte importanţă -, de refacere a infrastructurii critice ( transport, energie şi telecomunicaţii ). Ulterior acestei etape de intervenţie, după inundaţii, urmând a fi făcută şi etapa de evaluare.

Întrebare:
Cristian David: Dacă vorbim despre case, legea privind asigurarea obligatorie nefiind încă adoptată în Parlament, cred că este puţin probabil ca persoanele afectate - în special în nordul Moldovei - să fi avut asigurări de locuinţe. Vor primi acele despăgubiri. Pentru terenuri - în funcţie de natura acestor terenuri. Trebuie să facem distincţie între terenurile agricole productive şi terenurile din gospodării.

Întrebare: Care sunt criteriile de acordare(...)
Cristian David: Acest efort va fi direct proporţional cu valoarea daunelor şi va fi modelat în consecinţă. Vom ţine cont de nivelul înregistrat al pagubelor. Suma va creşte de la o etapă la alta, după ce vom intra din faza de refacere a infrastructurii afectate în faza de evaluare a etapei de reconstrucţie şi refacere a locuinţelor afectate.

Întrebare: Legat de banii distribuiţi la şedinţă.
Cristian David: Banii care au fost prevăzuţi azi ca ajutor de urgenţă vor ajunge în cel mai scurt timp cu putinţă. Probabil că în 2 zile aceştia vor fi disponibili pentru a fi puşi la dispoziţia populaţiei, rămânând ca la nivel local, autorităţile locale, împreună cu reprezentanţii instituţiei Prefectului şi ai Direcţiilor de Muncă, de Asistenţă Socială, să facă un inventar clar al persoanelor care vor beneficia de aceste ajutoare.

Întrebare: Legat de venirea preşedintelui la discuţii.
Cristian David: Nu a avut nicio natură polemică această discuţie. Din contră. Datorită faptului că trebuie să depăşim această etapă, care este în continuare una cu grad înalt de risc, nu cred că putem să dăm o interpretare politică acestei discuţii. Avem un obiectiv clar: de a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti, de a pune la adăpost populaţia. Este singurul obiectiv pe care, de data aceasta, trebuie să îl vedem în discuţia şi prezenţa preşedintelui. Nu cred că ar trebui să căutăm o nuanţă politică în acest moment.

Întrebare: (...)
Cristian David: Cred că aceste chestiuni vor fi stabilite ulterior. Ceea ce vă pot spune eu este că, în anumite circumstanţe explicite, este posibil ca lipsa de informaţii din partea autorităţilor ucrainiene să fi condus la un timp foarte redus de avertizare a populaţiei. Dar, datorită dimensiunii, intensităţii şi vitezei cu care evenimentele se succed, cred că acum nu avem foarte mult timp pentru a analiza. Avem nevoie, în acest moment, să canalizăm şi să dirijăm întregul nostru efort pentru rezolvarea situaţiei, pentru intervenţia promptă. Analizele vor veni mai apoi. Sunt multe cauze care contribuie la aceste consecinţe negative.

Întrebare: Preşedintele a venit cu o propunere sau a venit cu nişte .......
Cristian David: Cred că deja am răspuns la această întrebare. Prezenţa preşedintelui a fost legată de acest subiect.

Întrebare: (..)
Cristian David: Acesta a fost ajutorul de primă necesitate, un ajutor acordat în situaţii de urgenţă. Comitetele locale, împreună cu diferite structuri de la nivelul serviciilor deconcentrate, în special la nivelul Ministerului Muncii, vor desfăşura anchetele sociale pentru a identifica şi evalua care sunt pagubele totale pe care anumite familii sau persoane singure le-au înregistrat. Cred că este prematur acum să vedem care va fi valoarea totală şi angajamentul total al acestor despăgubiri. Este important că vom asigura populaţiei sprijinul necesar pentru a trece peste această situaţie nefericită.

Întrebare: (..)
Cristian David: După părerea mea, cel târziu mâine după-amiază, lucrurile vor începe să revină către normal. Pentru revenirea la normalitate este nevoie, probabil, de 5 - 7 zile. Este important să nu mai înregistrăm debite în creştere, care să genereze un semnal de alarmă, avertizarea populaţiei şi mai apoi, eventual, măsuri de evacuare. Dacă debitele vor fi în scădere, evident, apele nu se vor retrage imediat. Va dura de la caz la caz, în funcţie de configuraţia naturală a locului, până când apele se vor retrage şi acţiunea de reconstrucţie va putea începe. Vă mulţumesc.

Gabriel Berca, Secretarul general al Guvernului şi Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, se deplasează în această după-amiază în judeţul Bacău


Vizita celor doi oficiali are ca scop evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi stabilirea măsurilor guvernamentale necesare pentru gestionarea situaţiei de criză.

Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, se deplasează astăzi în judeţul Bacău


Imediat după şedinţa de Guvern de astăzi, ministrul Cristian David a plecat în judeţul Bacău, în localităţile afectate de inundaţii.
Ministrul internelor şi reformei administrative s-a aflat în ultimele zile în localităţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Ministrul Cristian David a declarat astăzi, după şedinţa de Guvern că autorităţile sunt încă în faza de intervenţie iar după depăşirea momentelor critice vor fi luate mai multe măsuri care cuprind evacuarea apei şi mâlului, inspecţii sanitar-veterinare, evaluarea pagubelor şi refacerea infrastructurilor.
Ministrul internelor şi reformei administrative a subliniat că prioritatea zero este prevenirea pierderii de vieţi omeneşti şi limitarea pagubelor, asigurând populaţia afectată de sprijinul necesar pentru a trece peste această situaţie dificilă.

*
* *

Ca urmare a informaţiilor furnizate de autorităţi, Guvernul a decis astăzi acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru populaţia afectată de inundaţii din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Maramureş, Neamţ şi Bacău.
Astfel, fiecare persoană din familiile afectate va beneficia de un ajutor în valoare de 300 lei. Familiile în cadrul cărora s-au înregistrat decese ca urmare a inundaţiilor vor primi un ajutor de 5.000 de lei.
Pentru familiile şi persoanele singure, ale căror locuinţe au fost distruse în totalitate, Guvernul va acorda 800 lei de persoană, pentru cele ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 50% 500 lei de persoană iar pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 50% ajutorul va fi de 300 lei de persoană.
Executivul a mai decis astăzi alocarea, de la rezerva de stat, cu titlul de ajutor umanitar de urgenţă, 4,8 milioane lei noi pentru populaţia din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Maramureş şi Bacău, banii urmând să fie utilizaţi pentru achiziţionarea de alimente destinate sinistraţilor – conserve de carne şi pateu, conserve de legume, pâine, apă minerală, orez, paste făinoase, mălai etc – precum şi pentru achiziţionarea de saltele, pături, saci de dormit, pelerine de ploaie, bocanci şi cizme din cauciuc, lenjerie.
Tot astăzi, Guvernul a aprobat alocarea a 50 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale asupra infrastructurii din aceste judeţe.
Banii vor fi alocaţi din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

COMUNICAT DE PRESA


Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a trimis, in cursul acestei dupa amiezi, o AVERTIZARE HIDROLOGICA - COD ROSU catre prefecturile judetelor Botosani, Neamt si Bacau (3 prefecturi), COD Portocaliu catre prefecturile judetelor Bacau, Vrancea si Botosani (3 prefecturi)si COD Galben catre prefecturile judetelor Botosani si Iasi (2 prefecturi).Sursa informatiilor este Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Fenomenul vizat este propagarea viiturilor formate anterior cu situarea nivelurilor peste COTELE DE ATENTIE, INUNDATIE si de PERICOL in intervalul 29.07.2008, ora 14.00– 30.07.2008, ora 16.00.
BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE: Siret si Prut.
Ca urmare a evolutiei situatiei hidrometeorologice si a prognozei hidrologice pentru urmatoarele 24 ore se actualizeaza AVERTIZAREA HIDROLOGICA din 28.07.2008, pentru intervalul 29.07.2008 ora 14.00 – 30.07.2008 ora 16.00, dupa cum urmeaza:

- ██ COD ROSU pentru cursul mijlociu al Siretului (sectorul Nicolae Balcescu –acumularea Galbeni) si pentru Prut (sector aval Oroftiana - amonte de acumularea Stanca Costesti), aferente judetelor: Botosani, Neamt si Bacau.
- COD PORTOCALIU pe cursul mijlociu al Siretului (sectorul ac. Galbeni – Adjudul Vechi), pe Prut in sectiunea de la intrarea in tara (Oroftiana) si pe sectorul aval de acumularea Stanca Costesti – statia hidrometrica Stanca Aval), aferente judetelor: Bacau,Vrancea si Botosani.
- COD GALBEN pentru raul Prut pe sectorul aval de statia hidrometrica Stanca-Aval – statia hidrometrica Prisacani, aferente judetelor: Botosani si Iasi.

- Se ridica starea de AVERTIZARE HIDROLOGICA de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Acţiune umanitară în Irak


Militarii Batalionului 151 Infanterie “Lupii Negri” au participat marţi, 29 iulie, la o misiune de sprijin medical şi umanitar pentru populaţia din provincia irakiană Dhi Qar.
În cadrul acţiunii la care au participat structurile militare dislocate în baza de la Tallil, Irak, personalul medical român şi american a oferit localnicilor consultaţii şi tratamente. Numărul mare al irakienilor care au solicitat sprijin medical a confirmat oportunitatea acţiunii. De asemenea, forţele coaliţiei multinaţionale au dăruit populaţiei pături, hrană şi apă iar copiilor, jucării.
Militari din Batalionului 151 Infanterie au asigurat securitatea întregului perimetru astfel încât acţiunea să se desfăşoare fără incidente.

Autorităţile de Sănătate Publică din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Maramureş şi Iaşi vor primi, gratuit, produse dezinfectate, seringi de unică folosinţă şi consumabilele aferente acestora


. Produsele provin din rezerva Ministerului Sănătăţii Publice, aflată în păstrarea Companiei Naţionale Unifarm SA. Alocarea produselor farmaceutice s-a făcut prin Ordin al Ministerului Sănătăţii Publice.
Autorităţile de Sănătate Publică Judeţene au obligaţia să transmită spitalelor şi cabinetelor de medicină de familie produsele farmaceutice, pentru a fi folosite în cadrul acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirii populaţiei din zonele afectate de inundaţii. Vor fi distribuite 20.000 de seringi de unică folosinţă. De asemenea, vor mai fi distribuite un număr de 370.000 de tablete de Clorom pentru dezinfecţia fântânilor.
http://www.ziarultricolorul.ro/index.php?_nr=596

2 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar in acest moment toate televiziunile anunta pericolul iminent de mari inundatii pe raul Prut ... imaginile sunt cutremuratoare, numai ochisorii batranilor si copilasilor disperati ii am in fata...
Poate ca o mica rugaciune nu face minuni, dar mai multe, dar daca ne-am implica fiecare cu o paturita, o hainuta, daca am inceta sa mai taiem copacii.... cati daca, si tristetile se tot curg ...
Sa speram ca Dumnezeu va fi milostiv iar noi toti ne vom lumina .
Sibilla

Bibliotecaru spunea...

Poate că oamenii ar trebui să se schimbe. Este perioada de început a armaghedonului, mi-e teamă că rugăciunile nu mai sunt îndeajuns acum. Ar trebui să ne rugăm pentru sufletul nostru şi a celorlalţi. Următori ani vor fi foarte...