miercuri, martie 19, 2008

Comisie de anchetă privind Parcul Bordei


Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, miercuri, propunerea grupurilor parlamentare PC şi PSD de înfiinţare a unei comisii de anchetă care să cerceteze situaţia juridică a terenului Parcului Bordei, precum şi a dreptului de proprietate şi administrare a acestuia.

Proiectul de hotărâre a Parlamentului privind înfiinţarea comisiei comune de anchetă a Camerei Deputailor şi Senatului privind cazul "Parcul Bordei" a fost semnat de 51 de senatori şi 69 de deputaţi şi a fost adoptat de plenul reunit cu 290 de voturi "pentru".

Senatorul PC Marius Marinescu le-a mulţumit parlamentarilor PSD că au fost de acord cu iniţiativa conservatorilor de realizare a unei anchete în afacerea Bordei, dar şi celorlalţi parlamentari din alte formaţiuni politice.

Potrivit proiectului de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă în cazul Parcului Bordei, obiectivul comisiei de anchetă îl reprezintă analiza şi clarificarea evoluţiei situaţiei juridice a terenului, a dreptului de proprietate şi administrare asupra acestuia, precum şi a modului de încadrare a lui în diferitele categorii de proprietate şi folosinţă.

Comisia de anchetă va ancheta condiţiile în care s-a realizat trecerea terenului din domeniul public al statului în domeniul privat şi dacă aceste operaţiuni au fost făcute cu respectarea prevederilor legale, condiţiile în care s-a realizat schimbul de terenuri între Parcul Bordei şi Satul Francez.

De asemenea, membrii comisiei de anchetă vor verifica modul în care au fost apărate în faţa instanţelor de judecată interesele Municipiului Bucureşti şi ale bucureştenilor.

Un alt aspect vizat de comisie se referă la acţiunile de defrişare precum şi la impactul asupra mediului înconjurător pe care îl va avea defrişarea vegetaţiei existente şi realizarea în locul acesteia a construcţiilor prevăzute în planurile urbanistice aprobate sau în curs de elaborare şi aprobare.

Constatările, concluziile şi propunerile comisiei de anchetă vor face obiectul unui raport, care va fi depus până la 31 mai 2008, raportul urmând a se supune votului plenului reunit al Parlamentului.

Comisia este formată din 15 membri, senatori şi deputaţi, şi are un birou format din preşedinte, vicepreşedinte şi secretar.

Componenţa comisiei de anchetă privind Parcul Bordei îi cuprinde pe următorii parlamentari: Ioan Adam, Rodica Nassar, Aura Vasile, Şerban Nicolae şi Nicolae Mărăşescu din partea PSD, Bogdan Olteanu, Rareş Mănescu şi Mircea Ciopraga din partea PNL, Costică Canacheu şi Sorin Paveliu din partea PDL, Ilie Merce şi Petru Stan din partea PRM, Marius Marinescu din partea PC, Becsek Garda şi Deszo Kalman din partea UDMR şi Ibran Iusein din partea minorităţilor.

Comisia de anchetă este împuternicită să facă audieri şi să ceară autorităţilor, instituţiilor şi oricăror structuri de specialitate ale statului şi autorităţilor publice locale să pună la dispoziţie datele şi materialele considerate necesare şi utile pentru clarificarea obiectivelor anchetei. De asemenea, poate solicita efectuarea de expertize.

În propunerea de hotărâre se precizează că împiedicarea în orice mod a comisiei de a-şi desfăşura activitatea poate atrage răspunderea penală.

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege iniţiat de senatorii Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu şi Marius Marinescu, potrivit căruia Parcul Bordei este declarat de utilitate publică, iar expropriator este statul român, prin Ministerul Mediului. Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.

Niciun comentariu: