joi, martie 13, 2008

Declaraţii de presă ale Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la Bruxelles


Reporter: Domnule prim-ministru, să lămurim problemele cu alegerile, cum vor fi, ce sistem de vot va fi aplicat?

Călin Popescu Tăriceanu: Eu cred că problemele sunt lămurite într-un anumit moment de timp. Vreau să fiu foarte clar şi bine înţeles. Miercuri, când a avut loc şedinţa de Guvern, Guvernul nu putea lua o decizie privind organizarea alegerilor pe baza unui cadru legislativ care, încă, nu era adoptat. După cum ştiţi, proiectul de lege care a fost adoptat de către Parlament a fost ulterior supus unei sesizări la Curtea Constituţională. Curtea Constituţională nu adoptase o decizie, aşa încât, Guvernul pe baza angajamentului pe care l-a luat, de a organiza alegerile la 1 iunie, a făcut toate formalităţile în baza legislaţiei existente până la data de ieri. Între timp, a apărut decizia Curţii Constituţionale care a respins sesizarea de neconstituţionalitate şi, ulterior, preşedintele a promulgat noua lege care va fi publicată în curând, în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, ţinând cont de această modificare în ceea ce priveşte legislaţia privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene pe baza votului uninominal va trebui să modificăm hotărârile de guvern adoptate, ieri, în şedinţă de Guvern, în concordanţă cu noua lege, care a intrat în vigoare. Nu este nimic anormal. Nu este, însă, foarte plăcut. Dacă Guvernul nu ar fi adoptat, ieri, aceste hotărâri, atunci am fi fost sub focul criticilor - de ce Guvernul nu adoptă hotărârile - şi, eventual, s-ar fi tras concluzia că dorim amânarea alegerilor locale, ceea ce nu este cazul.

Reporter: Votul uninominal şi la preşedinţii consiliilor judeţene ...
Călin Popescu Tăriceanu: Sigur. Dacă legea intră acum în vigoare, nu avem decât să facem modificările necesare la hotărârile de guvern în aşa fel încât să le punem în acord cu noua lege privind alegerea prin vot uninominal la consiliile judeţene. Vreau să fie foarte clar. Nu este niciun fel de ambiguitate aici. Ceea ce pe mine mă amuză este această furtună într-un pahar cu apă pe care a stârnit-o PSD şi care vrea să îşi arate ataşamentul faţă de ideea votului uninominal, după ce ştim foarte bine câte piedici a pus de-a lungul dezbaterilor care au avut loc în ultima perioadă, în ultimul an.

Reporter: Revenind la summit. Care va fi poziţia României, poziţia pe care o veţi susţine pe pachetul schimbărilor climatice şi energie?
Călin Popescu Tăriceanu: În acest moment, proiectul de concluzii al Consiliului European este deja pregătit şi înmânat tuturor delegaţiilor, iar România are un punct de vedere bine definit. Interesul nostru este ca UE să îşi păstreze poziţia de lider în ceea ce priveşte lupta împotriva poluării şi prevenirea încălzirii globale. Toate măsurile care trebuie adoptate pentru a întâmpina schimbările climatice trebuie luate iar Uniunea Europeană trebuie să facă eforturi în acest sens. Fără îndoială, România se aliniază acestor eforturi. Avem obiective la care subscriem, obiective care impun anumite obligaţii din partea României, fie în ceea ce priveşte emisiile de CO2. Mă refer aici la certificatele tranzacţionabile sau situaţia emisiilor care nu sunt tranzacţionabile în domenii precum: dezvoltare urbană, agricultură şi economie. Cred că concluziile Consiliului European sunt pozitive. Le susţinem pe deplin. Ne dorim ca Uniunea Euroepană să adopte cât mai curând o poziţie comună care să o ajute să negocieze cât mai bine tot ceea ce înseamnă acordurile referitoare la furnizarea de energie. Problema securităţii energetice, acest domeniu strategic, devine un subiect de preocupare din ce în ce mai puternic şi susţinem ideea ca Uniunea Europeană să adopte o poziţie unitară pe acest subiect.

Reporter: Revenind la o mică „furtună”. Aţi pomenit de PSD. Este şi preşedintele PSD aici la Bruxelles, vorbeşte cu dl. Kovacs despre taxa auto. Ce se mai poate întâmpla? Dvs., spuneaţi că nu mai vreţi scrisori de la preşedinte pe taxa auto sau scrisori în general dar se continuă această „furtună”.

Călin Popescu Tăriceanu: Nu ştiu dacă se continuă această furtună. Nu ştiu ce poate să discute dl. Geoană cu dl. Kovacs, decât o reuniune informală, pentru că relaţia între România şi Comisia Europeană se desfăşoară la nivelul Executivului. Guvernul este cel care angajează poziţia României. Acesta este primul punct. Al doilea punct este că pe agenda Consiliului European figurează acest subiect extrem de sensibil, al schimbărilor climatice şi al eforturilor pentru protecţia mediului. Ceea ce facem noi, în România, nu este o politică singulară sau un capriciu, este tocmai o măsură care vine să întărească politicile europene la care România a subscris, politici care se bazează pe un principiu extrem de simplu: poluatorul plăteşte. Cu cât poluează mai mult, cu atât plăteşte mai mult. Acesta este demersul pe care trebuie să îl înţelegem, pentru că, în fond, protecţia mediului nu este un element abstract, ţine de sănătatea oamenilor, ţine de calitatea vieţii pe care dorim să o avem în România ca ţară europeană. Nu cred că putem să fim ţară europeană şi să neglijăm aceste aspecte care în definitiv ţin de interesul naţional.

Reporter: Mulţumim.
Călin Popescu Tăriceanu: Cu multă plăcere.

Niciun comentariu: