marți, martie 04, 2008

Vizită oficială a presedintelui Republicii Turcia


Premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, care efectuează o vizită oficială în România.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, care efectuează o vizită oficială în România.
În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă relaţiile bilaterale şi cooperarea în plan regional.
„Relaţiile dintre România şi Turcia au avut o evoluţie excelentă, confirmată de intensitatea şi nivelul dialogului politic şi al schimburilor economice”, a spus premierul Tăriceanu.
La rândul său, preşedintele turc a afirmat că România este „un vecin important, o ţară prietenă Turciei”. „Noul statut al României de membru UE este important pentru Turcia, pentru că ne bazăm pe dvs. pentru susţinerea parcursului european al Turciei”, a subliniat preşedintele Abdullah Gül.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a dat asigurări că „România susţine aderarea Turciei la Uniunea Europeană”, exprimând disponibilitatea de a pune la dispoziţie expertiză şi sprijinul tehnic de care partea turcă are nevoie, inclusiv prin proiecte de twining.
Cei doi oficiali au exprimat interesul pentru continuarea cooperării bilaterale în proiecte de infrastructură rutieră şi energetică. Primul-ministru a precizat că România este interesată de cooperarea în cadrul unor proiecte de interes strategic, precum construcţia cablului submarin Constanţa – Istanbul pentru transportul energiei şi de proiectul Nabucco.
„Consider esenţială participarea Turciei la proiectul Nabucco”, a spus premierul Tăriceanu, care a remarcat, în acest context, participarea firmei germane RWE la acest proiect.
Preşedintele Republicii Turcia a spus că investitorii turci din România sunt mulţumiţi de sprijinul pe care Guvernul în acordă investitorilor străini şi că singura problemă cu care aceştia se confruntă este lipsa forţei de muncă de înaltă calificare.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a atras atenţia că, în condiţiile creşterii preocupărilor la nivel european pentru protecţia mediului şi reducerea poluării, România şi Turcia ar trebui să găsească soluţii alternative la transportul rutier. În acest sens, a fost evocat interesul comun pentru creşterea volumului de transport pe Dunăre şi pentru cel maritim, respectiv deschiderea unei linii de feribot pentru transportul de mărfuri şi persoane între Constanţa şi Istanbul.
La întâlnire a participat şi ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Declaraţie de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a preşedintelui Republicii Turcia, Abdullah Gül
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 3 martie a.c., la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, aflat într-o vizită oficială în ţara noastră. La finalul întrevederii, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie comună de presă.
Iată textul declaraţiei:
„Traian Băsescu: Bună ziua,
Permiteţi-mi să mulţumesc public domnului preşedinte Gül pentru răspunsul pozitiv la invitaţia pe care i-am făcut-o de a vizita România şi, în acelaşi timp, permiteţi-mi să mulţumesc întregii delegaţii turce pentru discuţiile foarte bune pe care le-am avut în această dimineaţă. În sfârşit, vă rog să-mi permiteţi să-l invit pe domnul preşedinte Gül să-şi expună declaraţia, după care voi face şi eu acelaşi lucru, în măsura în care va mai fi necesar.
Vă rog, domnule preşedinte.
Abdullah Gül: Stimaţi reprezentanţi ai presei, sunt deosebit de satisfăcut să vizitez România, ţară prietenă şi aliată, şi să mă întâlnesc cu preşedintele României.
Am abordat împreună cu domnul preşedinte Băsescu foarte multe subiecte şi consider că ele vor contribui la dezvoltarea reciprocă a relaţiilor dintre ţările noastre. România este o ţară care poate constitui un exemplu din punctul de vedere al integrării cu succes în instituţiile euroatlantice. România este pentru noi un prieten care şi-a adus importante contribuţii la stabilitatea şi geografia Balcanilor şi a Mării Negre. În acelaşi timp, România este aliatul nostru.
Cu această ocazie a întâlnirii pe care am avut-o cu domnul preşedinte al României, am dorit să-l felicit încă o dată pentru integrarea României în Uniunea Europeană, la începutul anului trecut, şi să ne bucurăm împreună de faptul că Turcia mai are un prieten în cadrul Uniunii Europene.
Turcia şi România sunt două ţări care sunt apropiate din punct de vedere geografic, sunt ţări care au o dezvoltare intensă, au orientări asemănătoare în privinţa relaţiilor interumane şi a politicii externe. Noi acordăm o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor dintre ţările noastre în toate domeniile de activitate.
În România trăiesc în pace şi în securitate aproximativ 80.000 de conaţionali ai noştri, fapt ce reprezintă o adevărată punte de legătură care face această conexiune între ţările noastre. În România activează un număr mare de oameni de afaceri turci - investiţiile lor din această ţară au depăşit două miliarde de dolari. Pot să vă spun că nivelul schimburilor comerciale dintre ţările noastre s-a apropiat de şapte miliarde de dolari, iar obiectivul nostru până în 2010 este ca volumul acesta să atingă zece miliarde. Este un nivel al dezvoltării relaţiilor comerciale care ne conferă o satisfacţie deosebită.
În cadrul întrevederilor pe care le-am avut, am abordat subiecte referitoare la dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări, la colaborarea în domeniul energiei, la colaborarea în zona Mării Negre, colaborarea în domeniul transporturilor. Sigur că, peste o lună, România va fi gazda unui important eveniment, şi anume Summitul NATO – acest lucru ne bucură în mod deosebit.
Cu ocazia întâlnirilor pe care le-am avut cu domnul preşedinte, noi am putut să abordăm, să trecem în revistă o serie întreagă de aspecte care se referă la relaţiile dintre cele două ţări. Doresc cu acest prilej să mulţumesc părţii române, domnului preşedinte Băsescu, pentru atenţia şi ospitalitatea de care ne-am bucurat de când am sosit în România.
Traian Băsescu: Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Cu permisiunea dumneavoastră, aş mai adăuga câteva elemente care au fost subiect al discuţiilor noastre, dincolo de cele pe care dumneavoastră deja le-aţi anunţat.
M-aş referi, în primul rând, la faptul că România va fi un susţinător constant şi fără rezerve al aderării Turciei la Uniunea Europeană, în momentul în care toate condiţiile de aderare vor fi îndeplinite. În acelaşi timp, l-am informat pe domnul preşedinte Gül de toată disponibilitatea României de a pune la dispoziţie tehnicieni care să sprijine procesul de pregătire a abordării diverselor capitole de negociere în probleme legate de energie, dincolo de proiectul Nabucco, la care Turcia este parte.
Am abordat şi mai vechiul proiect româno-turc de realizare a unui cablu submarin care să conecteze sistemul energetic românesc de Turcia, având în vedere disponibilităţile energetice pe care România le are în momentul de faţă şi care vor fi accentuate la finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
De asemenea, am discutat împreună nevoia creării unui parteneriat, atât în cadrul programului european "Sinergia Mării Negre", cât şi în programele de vecinătate ale Uniunii Europene destinate Mării Negre şi statelor din regiune. În discuţiile noastre, am informat aliatul, dar şi prietenul nostru Turcia, despre viziunea noastră asupra extinderii, subiect ce va fi abordat la Summit-ul NATO din 2-4 aprilie şi, de asemenea, am făcut o analiză în detaliu a situaţiei din Balcanii de Vest şi din Irak.
Vă mulţumesc! Aveţi dreptul la câte o întrebare pentru fiecare din cei doi preşedinţi. Să corectez: drepturi aveţi să puneţi mai multe întrebări, dar primiţi răspuns la câte o singură întrebare.
Stimate domnule preşedinte, ieri în întâlnirea pe care aţi avut-o cu oamenii de afaceri care îşi desfăşoară activitatea în România, s-au ridicat o serie întreagă de probleme, printre care cea a cimitirului turcesc şi în acelaşi timp problema vizelor. Ce ne puteţi spune în legătură cu acest lucru?
Traian Băsescu: În ceea ce priveşte problema cimitirelor – cimitirului turcesc sau musulman de la Bucureşti – vă pot spune că este regretabilă nerezolvarea acestei probleme până acum şi o spun ca un om care a fost primarul Capitalei. Un teren foarte larg, foarte mare a fost deja achiziţionat de Municipalitate, cu destinaţia de a fi utilizat ca cimitir. Din acest teren, trei mii de metri pătraţi trebuie destinaţi cimitirului musulman – este doar o chestiune care ţine de Consiliul General al Capitalei, care trebuie să aprobe utilizarea celor trei mii de metri pătraţi cu destinaţia "cimitir musulman". Vă pot asigura că, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, se va găsi înţelegere pentru o problemă care, nerezolvată, ar însemna ca musulmanii decedaţi la Bucureşti să fie transportaţi la Constanţa pentru înmormântare. Sunt convins că problema va fi rezolvată foarte rapid de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Cea de-a doua parte a întrebării este legată de vize pentru oamenii de afaceri. Vă asigur că Guvernul României face tot ce se poate pentru a găsi soluţii destinate să faciliteze deplasarea oamenilor de afaceri turci în România. În acelaşi timp, însă, rog să se ţină cont de faptul că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, avem nişte obligaţii stricte asumate, pe care trebuie să le respectăm. Dar aş vrea să înţelegeţi foarte bine că nu este un răspuns diplomatic, ci, în mod cert, în interiorul obligaţiilor pe care le avem, vom încerca să găsim soluţii care să faciliteze accesul oamenilor de afaceri turci în România. Aş face o precizare – în mod deosebit, pentru presă: solicitarea comunităţii de afaceri turce este justificată, pentru că, dincolo de realitatea că Turcia este cel mai mare partener comercial extracomunitar al României, nivelul comerţului exterior atingând acum 8 miliarde de dolari, oamenii de afaceri turci au investiţii de peste două miliarde de Euro în România. Ceea ce justifică pe deplin nevoia ca, în cadrul bilateral, să găsim soluţii de facilitare a accesului oamenilor de afaceri turci în România. Vă mulţumesc.
Domnule preşedinte Gül, probabil ştiţi că România şi-a declarat sprijinul pentru participarea Gaz de France la concernul internaţional care dezvoltă proiectul Nabucco. V-a făcut cumva preşedintele Traian Băsescu să vă răzgândiţi cu privire la acest subiect?
Abdullah Gül: Aşa cum a spus şi domnul preşedinte, am discutat depre proiectul Nabucco, este foarte important pentru noi. De asemenea, ne dorim ca el să fie realizat cât mai curând cu putinţă şi suntem foarte deschişi, cu privire la acest proiect.
Traian Băsescu: Dacă doriţi o precizare mai directă, în discuţia bilaterală, am ridicat problema participării Gaz de France la acest proiect, urmând ca partea turcă să analizeze această chestiune.
Vă mulţumesc mult!”

Niciun comentariu: