miercuri, martie 05, 2008

Adrian Cioroianu între două avioane


În perioada 3-4 martie 2008, domnul Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe, a participat, la Geneva, la segmentului la nivel înalt al celei de-a şaptea sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului şi la Conferinţa ONU pentru Dezarmare.
Consiliul Drepturilor Omului, organ ONU înfiinţat în 2006 în locul fostei Comisii pentru Drepturile Omului, se află, în prezent, sub Preşedinţie românească. Rolul Preşedinţiei, deţinută pentru prima oară de un stat membru UE, este deosebit de important, dat fiind că deciziile adoptate în cel de-al doilea an de activitate a CDO au un rol de precedent şi constituie, totodată, un prim test al viabilităţii noii construcţii instituţionale.
Cea de-a şaptea sesiune a CDO (care are loc între 3 – 28 martie 2008) reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale Preşedinţiei române a Consiliului (iunie 2007- iunie 2008). Responsabilitatea care revine Preşedintelui CDO, reprezentantul României, este deosebită, acesta acţionând, de o manieră echilibrată, corectă şi fermă, pentru a nu permite derapaje menite a politiza şi, pe termen lung, a decredibiliza activitatea Consiliului.
Programul vizitei ministrului de externe include întâlniri bilaterale cu şefi ai unor importante programe şi agenţii din sistemul ONU, precum Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi şi directorul general al Oficiului ONU de la Geneva. Acestea reprezintă oportunităţi pentru comunicarea realizărilor, programelor şi a angajamentelor asumate de România în domeniul umanitar şi al protecţiei drepturilor omului.

La 3 martie a.c., ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a participat la segmentul de nivel înalt al celei de-a şaptea sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în cadrul primei zile a vizitei la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite de la Geneva. În prezent, preşedinţia Consiliului este asigurată de România.
În deschiderea lucrărilor, s-au adresat reuniunii Secretarul General al ONU, Ban ki-Moon şi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Louise Arbour.
Ministrul român al afacerilor externe a adresat, în intervenţia sa, un mesaj ferm, de sprijin pentru activitatea Consiliului Drepturilor Omului, aflat în etapa de implementare a deciziilor privind construcţia instituţională, prin noile mecanisme create în scopul promovării si protejării drepturilor omului. România şi-a exprimat susţinerea pentru noul mecanism de evaluare periodică universală a angajamentelor, în domeniul drepturilor omului, asumate de state, exprimând încrederea că acesta va contribui, în mod efectiv, la îmbunătăţirea situaţiei respectării drepturilor omului în fiecare stat.
În opinia României, Consiliul trebuie să îşi asume rolul de a aduce în atenţia comunităţii internaţionale, de a preveni şi de a oferi soluţii cazurilor de încălcări grave în domeniul drepturilor omului.
În marja reuniunii, ministrul roman de externe s-a întâlnit cu Sergei Ordzhonikidze, directorul general al Oficiului ONU de la Geneva. Cu această ocazie, a fost reiterat sprijinul României faţă de activitatea Oficiului ONU de la Geneva, inclusiv prin intermediul asistenţei voluntarea acordate de România pentru susţinerea funcţionării diverselor activităţi ale Oficiului. Şeful diplomaţiei române a mai participat, alături de miniştrii afacerilor externe UE prezenţi la segmentul de nivel înalt al Consiliului, la o dezbatere organizată de Preşedinţia slovenă a UE, pe teme privind dosarul Kosovo şi evenimentele dedicate Anului European al Dialogului Intercultural.
Pe agenda celei de-a doua zi a vizitei au figurat participarea la Conferinţa ONU pentru Dezarmare si întâlnirea cu conducerea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.
Oficiali de nivel înalt ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi au exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu autorităţile române. Aceasta se va materializa, în curând, prin semnarea unui acord cu privire la înfiinţarea, în România, a unui centru de tranzit în regim de urgenţă, pentru refugiaţi cu nevoi speciale, în vederea relocării lor în state terţe. Centrul din România reflectă angajamentul ţării noastre de a contribui substanţial, la activităţile umanitare, la nivel internaţional.
Partea română a anunţat intenţia ca acordul să fie semnat de către ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, la Geneva, în prima parte a acestui an.
În dupa-amiaza zilei de 4 martie, şeful diplomaţiei române a avut o scurtă întrevedere cu ministrul justiţiei din Sudan, Abdul Basit Sabdrat, la solicitarea acestuia. Au fost abordate teme precum: situaţia drepturilor omului în Sudan, în special în regiunea Darfur, starea de securitate din regiune şi colaborarea bilaterală dintre cele două ţări.

La 4 martie a.c. ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a participat la sesiunea plenară anuală a Conferinţei de Dezarmare (CD) de la Geneva. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a susţinut o intervenţie în care a confirmat sprijinul politic pentru acest forum, singura conferinţă diplomatică permanentă cu rol de for multilateral de negociere în domeniul dezarmării. Barometru sensibil al evoluţiilor din cadrul relaţiilor de securitate internaţională, CD este forumul adecvat pentru realizarea progreselor pe teme de interes larg precum adoptarea unui tratat de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare (FMCT), prevenirea cursei înarmărilor în spaţiul extra-atmosferic (PAROS), dezarmarea nucleară (ND), garanţiile negative de securitate (NSA).
În cadrul intervenţiei sale, ministrul Adrian Cioroianu a reiterat poziţia României de contributor la depaşirea blocajului în care se află CD şi iniţierea unor dezbateri de substanţă cu privire la principalele teme aflate pe agendă. De asemenea, a fost evocată atenţia prioritară pe care România, în calitate de stat membru UE, o acorda iniţierii negocierilor pe tema FMCT şi a fost menţionată contribuţia constructivă a României la extinderea formatului de cooperare şi coordonare între cele 6 preşedinţii ale CD din 2006.

Ocupat om!
În cadrul sesiunii CD din această săptămână au mai susţinut intervenţii miniştrii de externe din Argentina, Olanda, Kazahstan, Iran, Slovacia si Norvegia, vicepreşedintele Columbiei şi adjuncţii miniştrilor de externe din Japonia, Suedia, Turcia şi Ucraina.

Niciun comentariu: