miercuri, martie 05, 2008

Ponta, Victor Ponta


Domnul Victor Ponta pare a reînvia spiritul care l-a făcut celebru înainte de a creşte şi a trece la seniorii PSD. Am reînceput să-i urmăresc cu plăcere discursul, este direct, cu bun simţ, gândeşte echilibrat din punct de vedere politic. Nu comentez informaţia pe care o transmite, acestea ţin de gândirea politică a domniei sale, comentez modul de a face politică, un mod apropiat de ceea ce ar trebui să fie un parlamentar. Este dezinvolt şi dezinhibat fără a fi însă arogant. Ar putea ajunge departe dacă nu ar un exista cineva sau ceva care să-i tragă covorul de sub picioare.
Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, MEDIAFAX, că din punctul lui de vedere, PSD ar trebui să meargă în alegeri pe cont propriu, fără să facă alianţe, şi să concureze atât cu PNL, cât şi cu PDL, referindu-se la analiza realizată de către Adrian Năstase.
Ponta a spus că analiza pe care Adrian Năstase a făcut-o asupra variantelor pe care PSD le are la dispoziţie în actualul context politic reprezintă o radiografie a scenei politice, un material care nu propune soluţii, ci doar identifică variante de lucru.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat, luni, conducerii centrale a partidului, o analiză a celor patru variante pe care social-democraţii le-ar avea la dispoziţie din punct de vedere politic.
Analiza lui Năstase identifică patru posibile variante pe care le-ar putea adopta PSD, variante pe care liderii PSD le-au luat în discuţie în mod repetat de-a lungul timpului.
Victor Ponta a afirmat că analiza lui Năstase constituie un material bine realizat, întrucât identifică argumente pro şi contra la fiecare din cele patru variante.
Ponta a declarat că, personal, ar prefera ca PSD să nu se angajeze în nicio alianţă şi să intre în alegeri concurând atât împotriva PDL, cât şi a PNL. Vicepreşedintele PSD a mai apreciat că adversarii politici ai PSD din 2004, liberalii şi democraţii, vor reface pentru următoarele alegeri Alianţa D.A., fără Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu.
Cele patru variante prezentate de Năstase sunt: forţarea căderii guvernului şi organizarea de alegeri anticipate simultane cu cele locale, menţinerea actualei situaţii politice şi alegeri la termen, intrarea PSD la guvernare alături de PNL, respectiv accentuarea activităţii politice de opoziţie, prin respingerea legilor guvernului şi eventuala depunere a unei moţiuni de cenzură.
Cele patru variante au fost discutate de o parte a liderilor PSD şi duminică seara, într-o întâlnire informală.
Nici duminică, nici luni, la Biroul Permanent, nu s-a adoptat niciuna dintre cele patru posibile soluţii.
Năstase, de altfel, a propus încă de acum câteva luni, ca opţiune pentru PSD, o alianţă cu PNL, pre şi post-electorală, care să acopere perioada până la viitoarele alegeri parlamentare şi ciclul electoral care va urma.
Varianta alegerilor anticipate şi eventual a cuplării cu alegerile locale, a fost adusă în discuţie de preşedintele PSD, Mircea Geoană, la începutul anului, Consiliul Naţional al PSD, recent desfăşurat, adoptând o rezoluţie cu privire la anticipate.

6 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Probabil ca prezenta blonda a Dacianei Sarbu langa umarul sau este binefacatoare si il ajuta sa gaseasca exact cuvintele potrivite, intocmai ca muza pentru inspiratia poetica.

Bibliotecaru spunea...

Daciana Sârbu este vopsită blond.

pescarusul argintiu spunea...

Si pana la urma are importanta culoarea, daca muza se comporta natural si mai ales daca imbraca aceeasi culoare politica cu alesul inimii ei ?!

Bibliotecaru spunea...

Poate ca filmul "Rochia albă de dantelă" este răspunsul.

Anonim spunea...

O sa pun si aici varianta initiala postata la AN blog pentru cei care intra aici, o postez caci eu consider f. important cele observate de mine la analiza documentului creat de Nastase si de Rozaliu( tu o sti caci am postat-o ieri pe alt fir, pe asta nu-l observasem ca sa-ti cer un sfat):

ion adrian spune: Parerea ta asteapta sa fie OK

martie 6, 2008 la 5:05 pm
Guvernarea prin minciuna si fatarnicie

@ Dl AN,

Marturisesc ca sunt profund dezamagit, caci ceea ce a fost intr-o vreme aproape o certitudine, apoi prin frecventarea blogului acesta a devenit doar o prezumtie pe care speram sa mi-o pot infirma, a redevenit o certitudine absoluta insa de aceasta data, dupa ce s-a publicat in Cotidianul de ieri miercuri 5 martie sub titlul :Strategia secreta a PSD pentru alegeri, analiza realizata de dvs si Hrebenciuc.
Mai jos se afla textul integral si ce a aparut in editia pe hartie a ziarului:

http://www.cotidianul.ro/fileadmin/2008/Martie/05-03-08/Analiza_PSD.pdf

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=18274&art=44097&cHash=c71af98a5b,

Desigur ca analiza este rezultatul destul de asteptat si de normal al unei activitati pe care o fac multi analisti, ziaristi, ideologi de prin partide si nu are in genere nimic senzational in ea, iar chestia cu “secreta” este, asa, o gaselnita ziaristica, caci mai tot ce ati scris acolo este predictibil si posibil ca varianta.
Jalea incepe cand prin scaparea desigur neintentionata a unor propozitii ni se dezvaluie cinismul mai rau decat machiavelic de care dati dvsdovada si probabil ca intreaga conducere a PSD-ului, si probabil ca si ceilalti actori politici. Ce am observat eu in acest text, mie unul mi se pare mai grav decat ce s-a vazut in stenograme, caci aici cinismul si machiavelismul ne autentic sunt duse pana la ultima limita si acum voi incepe sa dau citate care vorbesc in sine si pe care le voi insoti totusi si cu cate un scurt comentariu:

A. La cap.II: Optiunile strategice ale PSD , la prima varianta analizata:

1. PSD „darima“ guvernul Tariceanu, cu scopul declansarii alegerilor parlamentare anticipate, suprapuse cu alegerile locale.

la Dezavantaje scriti printre altele:

“Debarcarea guvernului Tariceanu nu ofera garantii intrinsece ca se va ajunge la alegeri anticipate. Exista anumite riscuri asumate, care vor presupune eforturi deosebite pentru controlul asupra lor:
Structurare de majoritati in Parlament: chiar daca exista, cel putin declarativ, o larga majoritate parlamentara (PSD, PD-L, PRM) care sustine indepartarea actualei echipe guvernamentale, dupa acest moment va fi nevoie de un efort politic sustinut pentru a coagula noi majoritati in jurul PSD (PSD - PNL - PC - UDMR); ”
Nota mea: deci dle Nastase daramam guvernul PNL- Udmr cu ajutorul PD-L si PRM si apoi ne intoarcem spre PNL, PC si UDMR, adica ii lasam deoparte tocmai pe cei cu care ne-am unit sa daramam guvernul. Curat Machiaverlac

B. Mult mai grav este ce urmeaza si unde se vede de ce mi-a fost mie teama mereu si anume aroganta si dispretul parvenitului fata de poporul din care vine si daca din partea Guzganului rozaliu nu sper nimic, de la dvs incepusem sa sper o evolutie pozitiva, dar sunteti fara leac dle Nastase si cred ca dupa acest text voi parasi blogul in sensul ca nu voi mai antama discutii ci cel mult voi pune scurte concluzii pentru cei care au incredere in mine si nu in dvs.
Revin si citez cateva scrise de dvs la cea de-a doua varianta posibila:

2. Mentinerea statu-quo-ului, cu riscurile aferente de imagine si de comunicare pentru PSD

La acest punct scrieti la un moment dat urmatoarele:

“Aceasta optiune presupune un PSD combatant care face opozitie nedisimulata, dar care prefera sa arbitreze conflictul dintre presedinte si premier pentru a nu oferi toata puterea lui Traian Basescu.
Practic insa, o astfel de misiune va fi foarte dificil de pus in practica, intrucit argumentele de tipul „PSD prefera sa arbitreze conflictul dintre presedinte si premier pentru a nu oferi toata puterea lui Traian Basescu“ nu mai tin la electoratul roman. In plus, discursul public practicat de Traian Basescu si PD-L accentueaza, in orice circumstanta, „cirdasia“ dintre PSD si PNL.”

Nota mea: Asta este, nu adevarul conteaza ci numai gasirea acelor argumente sau lozinci care “tin”, prin care omul de rand, alegatorul poate fi manipulat si dus unde vrea clasa politica si “imbogatitii de razboi” si ghinion, unele din vechile minciuni folosite nu mai tin cum ar fi astea referitoare la dusmanul dvs si prietenul nostru Traian Basescu, si se vede din ce in ce mai clar si o “cardasie” care este reala nu-i asa.
Sa speram ca se vor gasi destui care pornind de aici sa explice romanilor ce-i asteapta cu PSD si PNL(vreau sa spun Patriciu)

C. Si infine o a treia chestiune care arata grija dvs fata de tara. Tot la aceasta varianta la avantaje scrieti:

AVANTAJE:
1. PSD nu se angajeaza in negocieri si compromisuri politice pentru a stabili datele alegerilor, care sint astfel lasate in responsabilitatea exclusiva a guvernului liberal;
2. Se mentine blocajul institutional actual, care nu este generat de PSD si care poate folosi social democratilor daca este speculat. Blocajul institutional este opera premierului si a lui Traian Basescu, a PNL si a PD-L. Nu PSD trebuie sa isi asume deblocarea actualei situatii, deoarece nu PSD se afla la guvernare. Daca acest blocaj institutional adinceste criza economica, cu efecte sociale, acest lucru nu poate decit sa permita PSD sa isi promoveze propriile alternative.

Nota mea: Practic vi se flambeaza daca avem blocaj instutional si vorba aia, sa vina si lacustele daca putem minti ca le-a adus Basescu si asta ne ajuta sa revenim la putere(cred ca numai termenul “ciolan” ar trebui folosit)
Nu v-ar fi rusine…
Spunea Bibliotecaru ca nu mai merita sa traiesti aici si i-am spus ca face fite . II cer scuze acum si in public.

Si tot in acest context la varianta 1 in care se analizeaza oportunitatea anticipatelor aceiasi problema apare exact pe dos adica in varianta “patriotic”:
“Anticipatele organizate in anul electoral maresc riscurile electorale caci se poate spune ca opozitia deliberat arunca tara intr-o criza politica, dar blocajul politic si constitutional existent dublat de criza economico -sociala(saracia resimtita mai ales de bazinul electoral al PSD) este un motiv solid cu bune valente propagandistice”

Nota mea: adevarat partid social democrat cu bazin electoral in saracime si cu lideri in bogatime, mai vine si Patriciu in cardasie cu Nastase si cine-i mai poate opri?

Domnule Nastase am spus candva, ceva ce m-a invatat si pe mine altcineva si anume:
Puterea se cucereste(deci se doreste) , se pastreaza si se exercita.
Machiaveli a descris cum se cucereste si pastreaza puterea dar subtextul sau era ca Principele foloseste puterea pentru binele poporului pe care a vrut si a ajuns sa-l conduca, pe cand voi degeneratii puterii de azi, cum este un Iliescu bolnav de febra malariei puterii, pentru care puterea este scopul in sine, supremul afrodisiac si tel al unei existente nenorocite si blestemate de urmasi (ca si Ceausescu de altfel ) care nici acum la 78 de ani nu se indura sa va lase pe voi ciracii lui sa savurati cu aceiasi patima pacatoasa mirajul puterii care nu va lasa sa dormiti
Nimic pentru tara in acest text dar absolut nimic.
A aparut o varianta a patra spune Cotidianul, in discutiile ulterioare cu care intr-adevar ar fi inceput varianta pe care v-as propovadu-i-o si eu si anume:
PSD sa ramana in opozitie inca 4 ani dar as continua eu, ca sa se curate, ca sa se purifice, ca sa devina cu adevarat social democrat, ca sa vada si sa asculte nenorocirile si nefericirea tarii, sa gaseasca remediile si sa convinga electoratul de buna sa credinta ca trebuie sa vina(nu spun revina caci trebuie sa va fie rusine de trecut)la o putere, pe care s-o exercite in interes general, pentru binele si prosperitatea tarii si a cetatenilor acesteia . Desigur s-ar putea sa spuneti si voi asa ceva, morminte varuite ce sunteti, dar cine va va mai crede?

diogenecainele spune:

martie 6, 2008 la 5:16 pm
Personal, ii multumesc conducatorului iubit pentru conditiile minunate de viata si studiu create, si pentru grija deosebita pe care o poarta invatamantului. (Vezi dom’ Basescu ironia vietii, dupa o varsta realizezi ca parintii nu vorbeau baliverne atunci cand spuneau ca e importanta cartea.) Totusi, tin sa ii atrag atentia ca acest plan cincinal va prinde pe cei vizati fie performand intr-o universitate din afara (unde malnutritia e doar obiect de studiu), fie la capsuni, fie vanzand hartie igienica in vrac pentru un lider de profil, sau in cel mai bun caz ,pe cei cu adevarat determinati, la schimb de experienta in Etiopia, unde vor invata sa supravietuiasca mancand pulpe de termite.

Cu cat mai generoase intentiile si cu cat mai larg si nefocalizat domeniu, cu atat mai evidenta gaunosenia. Pentru cine vrea sa ia in consideratie documentul, ii atrag atentia ca solutiile tin de chestiuni concrete, cum ar fi aceea ca investitiile trebuie sa se duca in carti si nu in faianta si altele asemenea. Totodata sunt gata sa pariez ca atunci cand va ecloza megastrategia, cei care vor trebui sa o aplice ii vor gasi utilitatea pe care inginerii epocii de aur o gaseau directivelor congresului atunci cand trebuiau sa fabrice efectiv suruburi.

Aproape ca as recomanda Presedintia la Garda de Mediu pentru pagubele aduse padurii cu hartia consumata, daca nu as realiza ca exista totusi o utilitate a documentului. In fond dpdv socio-demografic profesorii se incadreaza perfect in electoratul tinta al lui Basescu. De aia nu avem de pilda si un Pact pentru Agricultura (slavă Domnului!).

ion adrian spune:

martie 6, 2008 la 9:26 pm
@Manuela am mai curatat putin textul caci am impresia ca in prima forma deranjeaza niste sensibilitati

Guvernarea prin minciuna si fatarnicie

@ Dl AN,

Marturisesc ca sunt profund dezamagit, caci ceea ce a fost intr-o vreme aproape o certitudine, apoi prin frecventarea blogului acesta a devenit doar o prezumtie pe care speram sa mi-o pot infirma, a redevenit o certitudine absoluta insa de aceasta data, dupa ce s-a publicat in Cotidianul de ieri miercuri 5 martie sub titlul :Strategia secreta a PSD pentru alegeri, analiza realizata de dvs si Hrebenciuc.
Mai jos se afla textul integral si ce a aparut in editia pe hartie a ziarului:

http://www.cotidianul.ro/fileadmin/2008/Martie/05-03-08/Analiza_PSD.pdf

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=18274&art=44097&cHash=c71af98a5b,

Desigur ca analiza este rezultatul destul de asteptat si de normal al unei activitati pe care o fac multi analisti, ziaristi, ideologi de prin partide si nu are in genere nimic senzational in ea, iar chestia cu “secreta” este, asa, o gaselnita ziaristica, caci mai tot ce ati scris acolo este predictibil si posibil ca varianta.
Jalea incepe cand prin scaparea desigur neintentionata a unor propozitii ni se dezvaluie cinismul mai rau decat machiavelic de care dati dvsdovada si probabil ca intreaga conducere a PSD-ului, si probabil ca si ceilalti actori politici. Ce am observat eu in acest text, mie unul mi se pare mai grav decat ce s-a vazut in stenograme, caci aici cinismul si machiavelismul ne autentic sunt duse pana la ultima limita si acum voi incepe sa dau citate care vorbesc in sine si pe care le voi insoti totusi si cu cate un scurt comentariu:

A. La cap.II: Optiunile strategice ale PSD , la prima varianta analizata:

1. PSD „darima“ guvernul Tariceanu, cu scopul declansarii alegerilor parlamentare anticipate, suprapuse cu alegerile locale.

la Dezavantaje scriti printre altele:

“Debarcarea guvernului Tariceanu nu ofera garantii intrinsece ca se va ajunge la alegeri anticipate. Exista anumite riscuri asumate, care vor presupune eforturi deosebite pentru controlul asupra lor:
Structurare de majoritati in Parlament: chiar daca exista, cel putin declarativ, o larga majoritate parlamentara (PSD, PD-L, PRM) care sustine indepartarea actualei echipe guvernamentale, dupa acest moment va fi nevoie de un efort politic sustinut pentru a coagula noi majoritati in jurul PSD (PSD - PNL - PC - UDMR); ”
Nota mea: deci dle Nastase daramam guvernul PNL- Udmr cu ajutorul PD-L si PRM si apoi ne intoarcem spre PNL, PC si UDMR, adica ii lasam deoparte tocmai pe cei cu care ne-am unit sa daramam guvernul. Curat Machiaverlac

B. Mult mai grav este ce urmeaza si unde se vede de ce mi-a fost mie teama mereu si anume aroganta si dispretul parvenitului fata de poporul din care vine si daca din partea Guzganului rozaliu nu sper nimic, de la dvs incepusem sa sper o evolutie pozitiva, dar sunteti fara leac dle Nastase si cred ca dupa acest text voi parasi blogul in sensul ca nu voi mai antama discutii ci cel mult voi pune scurte concluzii pentru cei care au incredere in mine si nu in dvs.
Revin si citez cateva scrise de dvs la cea de-a doua varianta posibila:

2. Mentinerea statu-quo-ului, cu riscurile aferente de imagine si de comunicare pentru PSD

La acest punct scrieti la un moment dat urmatoarele:

“Aceasta optiune presupune un PSD combatant care face opozitie nedisimulata, dar care prefera sa arbitreze conflictul dintre presedinte si premier pentru a nu oferi toata puterea lui Traian Basescu.
Practic insa, o astfel de misiune va fi foarte dificil de pus in practica, intrucit argumentele de tipul „PSD prefera sa arbitreze conflictul dintre presedinte si premier pentru a nu oferi toata puterea lui Traian Basescu“ nu mai tin la electoratul roman. In plus, discursul public practicat de Traian Basescu si PD-L accentueaza, in orice circumstanta, „cirdasia“ dintre PSD si PNL.”

Nota mea: Asta este, nu adevarul conteaza ci numai gasirea acelor argumente sau lozinci care “tin”, prin care omul de rand, alegatorul poate fi manipulat si dus unde vrea clasa politica si “imbogatitii de razboi” si ghinion, unele din vechile minciuni folosite nu mai tin cum ar fi astea referitoare la dusmanul dvs si prietenul nostru Traian Basescu, si se vede din ce in ce mai clar si o “cardasie” care este reala nu-i asa.
Sa speram ca se vor gasi destui care pornind de aici sa explice romanilor ce-i asteapta cu PSD si PNL(vreau sa spun Patriciu)

C. Si infine o a treia chestiune care arata grija dvs fata de tara. Tot la aceasta varianta la avantaje scrieti:

AVANTAJE:
1. PSD nu se angajeaza in negocieri si compromisuri politice pentru a stabili datele alegerilor, care sint astfel lasate in responsabilitatea exclusiva a guvernului liberal;
2. Se mentine blocajul institutional actual, care nu este generat de PSD si care poate folosi social democratilor daca este speculat. Blocajul institutional este opera premierului si a lui Traian Basescu, a PNL si a PD-L. Nu PSD trebuie sa isi asume deblocarea actualei situatii, deoarece nu PSD se afla la guvernare. Daca acest blocaj institutional adinceste criza economica, cu efecte sociale, acest lucru nu poate decit sa permita PSD sa isi promoveze propriile alternative.

Nota mea: Practic vi se flambeaza daca avem blocaj instutional si vorba aia, sa vina si lacustele daca putem minti ca le-a adus Basescu si asta ne ajuta sa revenim la putere(cred ca numai termenul “ciolan” ar trebui folosit)
Spunea Bibliotecaru ca nu mai merita sa traiesti aici si i-am spus ca face fite . II cer scuze acum si in public.

Si tot in acest context la varianta 1 in care se analizeaza oportunitatea anticipatelor aceiasi problema apare exact pe dos adica in varianta “patriotic”:
“Anticipatele organizate in anul electoral maresc riscurile electorale caci se poate spune ca opozitia deliberat arunca tara intr-o criza politica, dar blocajul politic si constitutional existent dublat de criza economico -sociala(saracia resimtita mai ales de bazinul electoral al PSD) este un motiv solid cu bune valente propagandistice”

Nota mea: adevarat partid social democrat cu bazin electoral in saracime si cu lideri in bogatime, mai vine si Patriciu in cardasie cu Nastase si cine-i mai poate opri?

Domnule Nastase am spus candva, ceva ce m-a invatat si pe mine altcineva si anume:
Puterea se cucereste(deci se doreste) , se pastreaza si se exercita.
Machiaveli a descris cum se cucereste si pastreaza puterea dar subtextul sau era ca Principele foloseste puterea pentru binele poporului pe care a vrut si a ajuns sa-l conduca, pe cand voi degeneratii puterii de azi, cum sunt unii bolnavi de febra malariei puterii, pentru care puterea este scopul in sine, supremul afrodisiac si tel al unei existente nenorocite si blestemate de urmasi (ca si Ceausescu de altfel ) care nici acum nu se indura sa va lase pe voi, sa savurati cu aceiasi patima pacatoasa mirajul puterii care nu va lasa sa dormiti
Nimic pentru tara in acest text dar absolut nimic.
A aparut o varianta a patra spune Cotidianul, in discutiile ulterioare din PSD, cu care intr-adevar ar fi inceput si varianta pe care as propovadu-i-o si eu si anume:
PSD sa ramana in opozitie inca 4 ani, dar as continua eu, ca sa se curate, ca sa se purifice, ca sa devina cu adevarat social democrat, ca sa vada si sa asculte nenorocirile si nefericirea tarii, sa gaseasca remediile si sa convinga electoratul de buna sa credinta ca trebuie sa vina(nu spun revina caci trebuie sa va fie rusine de trecut)la o putere, pe care s-o exercite in interes general, pentru binele si prosperitatea tarii si a cetatenilor acesteia . Desigur s-ar putea sa spuneti si voi asa ceva, morminte varuite ce sunteti, dar cine va va mai crede?

Anonim spunea...

Scuze, vad ca am pus ambele variante si pe diogene intre ele.Am copiat prea mult.