miercuri, martie 05, 2008

Anar Rzayev


Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naşterea scriitorului naţional azer Anar Rzayev, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Azerbaidjan, a fost editat în limba română un volum despre viaţa şi activitatea sa.
Anar a început activitatea literară în adolescenţă şi se poate spune cu mândrie că el a prelungit cu onoare scopul măreţ al părinţilor săi, persoane emerite ale culturii Azerbaidjanului – poetul Rasul Rza şi a poetei Nigar Rafibeili.
Romanele, povestirile, piesele, schiţele şi articolele sale au fost publicate de nenumărate ori în Azerbaidjan şi traduse în mai mult de 30 de limbi ale lumii, înclusiv şi în română. Piesele lui Anar sunt puse în scenă în toate teatrele Azerbaidjanului, de asemenea în teatrele din Rusia, Polonia, Bulgaria, Turkmenistan, Moldova, Kyrgzstan şi alte ţări. De asemenea, el este autorul scenariilor şi regizorul de scenă al unei serii de filme documentare, artistice şi de televiziune. Anar a tradus în limba azermaidjană operele lui W. Shakespeare, B. Brecht, R. Tagore, poeziile lui A. Blok, V. Maiakovski, S. Esenin, B. Pasternak. A fost, pe parcursul multor ani, deputat şi preşedinte al Comisiei pentru Cultură a Parlamentului Republicii Azerbaidjan.
Ambasada Repulicii Azerbaidjan organizează, cu acest prilej, un eveniment cultural care va avea loc la sala I.L. Caragiale a hotelului Ramada Majestic, marţi, 11 martie 2008, la ora 18, în prezenţa ambasadorului acestei ţări la Bucureşti, Excelenţa sa Eldar Hasanov.

Niciun comentariu: