marți, martie 04, 2008

Comunicate UDMR


Adevărata alternativă o reprezintă nu cei din afara UDMR, ci tinerii din MIERT
UDMR este mulţumită de activitatea de până acum a organizaţiei de tineret MIERT şi consideră importantă colaborarea cu această organizaţie, deoarece în ultimii ani, tinerii au reuşit să demonstreze că sunt capabili să facă faţă atât în administraţia locală, cât şi în cea centrală. UDMR pune un accent puternic pe întinerire şi în perspectiva alegerilor locale, a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, la adunarea anuală a delegaţilor MIERT, desfăşurată la Gilău, în judeţul Cluj.
Béla Markó a arătat că dacă acum patru ani MIERT era încă un semn de întrebare, azi este deja o certitudine. S-a dovedit că organizaţia şi-a fixat numeroase obiective pe care şi-le-a îndeplinit. Dacă facem distincţie între demnitarii UDMR şi ai MIERT în guvern, ne dăm seamna că UDMR se află în minoritate, căci dintre cei trei miniştri ai UDMR doi provin de la MIERT, nemaivorbind de secretarii de stat şi de conducătorii de instituţii centrale. Preşedintele UDMR, Béla Markó, a apreciat pozitiv importanţa colaborării dintre UDMR şi MIERT, subliniind că numai aşa, în cadrul UDMR, este posibilă reforma, înnoirea. – În viaţa publică maghiară din România are loc o schimbare, iar această schimbare se află aici, în MIERT, în UDMR. Ar fi o greşeală istorică să credem că adevărata dilemă ar fi cea pe care unii încearcă s-o prezinte ca fiind UDMR sau PCM. Azi alternativa reală nu este „Béla Markó sau László Tőkés”, adevărata alternativă este Béla Markó sau Hunor Kelemen, Csaba Borboly, Attila Korodi, Péter Kovács sau Barna Tánczos. Aceasta este adevărata alternativă, care nu înseamnă confruntare, ci colaborare, a subliniat preşedintele UDMR, care a apreciat că UDMR are nevoie deopotrivă şi concomitent de experienţa generaţiei mai vârstnice şi de spiritul de iniţiativă al tineretului.
Béla Markó a opinat că libertatea alegerii constă în aceea că putem alege între scoaterea din viaţa publică şi din politică a comunităţii maghiare din Transilvania, sau prezenţa ei în Parlament, în Guvernul României, în administraţiile locale, peste tot, unde se iau decizii care ne privesc. Béla Markó consideră că miza este foarte mare şi este mare nevoie ca în anul electoral MIERT şi UDMR să acţioneze simultan. Preşedintele UDMR a atras atenţia şi asupra faptului că demnităţile, organismele sunt doar mijloace pentru realizarea obiectivelor comunităţii. „UDMR şi-a fixat trei obiective importante: descentralizarea – în promovarea căreia tinerilor le revine un rol primordial –, a doua sarcină importantă este ridicarea, modernizarea Ardealului şi a altor regiuni locuite şi de maghiari. Al treilea obiectiv este autonomia: politica are sens pentru noi dacă prin ea putem formula şi înfăptui obiective comunitare”, a afirmat preşedintele UDMR.
În legătură cu poziţiile politice exprimate în legătură cu independenţa Kosovo, Béla Markó a considerat ca fiind deosebit de ilustrativ faptul că în timp ce UDMR şi-a afirmat ferm şi fără echivoc poziţia, glasul organizaţiilor care se consideră radicale „a amuţit”. Se pot spune lucruri mari, se pot face declaraţii gălăgioase, se poate ataca UDMR-ul că este prea moderat, dar când situaţia este cu adevărat acută, când este cu adevărat nevoie de curaj şi de verticalitate pentru a închega o anumită poziţie, atunci o face numai UDMR. S-a stins, a amuţit vocea grupurilor din jurul nostru care, altminteri, nu conteneau să facă declaraţii radicale. Singur UDMR-ul a afirmat clar că după un deceniu şi jumătate sângeros, în afară de divorţul inevitabil nu exista altă soluţie decât recunoaşterea independenţei, a spus Béla Markó, menţionând că UDMR a susţinut asta într-o situaţie când în viaţa politică românească nu i s-au adus mulţumiri pentru această poziţie. „Uniunea nu-şi propune să facă zilnic declaraţii gălăgioase, mai ales între noi, dar îşi cunoaşte răspunderile şi obiectivele”, a conchis Béla Markó.

O mie de tineri în administraţiile locale
„O mie de tineri în administraţiile locale” – acesta este obiectivul propus la adunarea anuală a delegaţilor Conferinţei Tineretului Maghiar (MIERT) care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Gilău.
Preşedintele organizaţiei, Csaba Borboly, a arătat că având în vedere rezultatele alegerilor din 2004, pentru MIERT acesta este un obiectiv realist. Pe lângă pregătirile pentru alegerile locale, în cadrul adunării au avut loc şi alegeri pentru înnoirea parţială a conducerii şi a fost discutat şi cadrul legislativ referitor la tineret.
Vicepreşedintele pentru Ţinutul Secuiesc al MIERT a arătat, referindu-se la prezenţa unui număr de o mie de tineri în administraţiile locale, că important este nu îndeplinirea statistică a acestui deziderat, ci ca tinerii aleşi să fie bine pregătiţi.
Preşedintele recent numit al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, fostul copreşedinte al MIERT, Péter Kovács, a apreciat că organizaţia de tineret are de-acum un rol determinant în viaţa publică din România. Avântul trebuie continuat de cei mai tineri, deci şi în MIERT trebuie să aibă loc o întinerire. Rezerva de cadre Péter Kovács o vede în Uniunea Naţională a Elevilor Maghiari (MAKOSZ), a cărei ultimă iniţiativă legată de proiectul legii privind ajutorul pentru copii demonstrează că această organizaţie este capabilă să ducă mai departe activitatea MIERT, respectiv de a desfăşura o activitate de apărare şi reprezentare a intereselor tinerilor.

Sărbătorirea centrală a zilei de 15 martie va fi organizată de UDMR la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş
Manifestarea centrală dedicată aniversării zilei de 15 martie va avea loc cu începere de la ora 11, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş, a anunţat preşedintele UDMR, Béla Markó, sâmbătă, la şedinţa CCPOT de la Cluj. La şedinţa Consiliului Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale au fost dezbătute probleme legate de pregătirea pentru alegeri şi pentru campania electorală.
- Am inventariat pregătirile făcute şi sarcinile perioadei următoare, a arătat Béla Markó după şedinţa de la Cluj. – Practic ne aflăm deja în campanie, deoarece la 25 mai sau la începutul lunii iunie vor avea loc alegerile locale. Peste tot pregătirile pentru alegeri se desfăşoară bine, în cele mai multe organizaţii teritoriale au avut loc, sau vor avea loc zilele acestea, adunările de bilanţ ale aleşilor locali, după care urmează selectarea candidaţilor, a spus Béla Markó, menţionând că scopul UDMR este de a egala sau depăşi rezultatele din 2004, când UDMR a obţinut peste 190 de posturi de primar şi peste 2000 de consilieri locali şi judeţeni.
- UDMR are ce oferi alegătorilor, şi acesta e cel mai important lucru: avem o strategie de campanie, o strategie privind administraţiile locale şi avem un program pentru administraţia locală, a declarat preşedintele executiv al UDMR, Hunor Kelemen. El a anunţat că în cursul campaniei electorale un accent deosebit se va pune pe oraşele mari, mai ales pe acelea unde şi până acum au fost primari ai UDMR, dar şi pe acelea, în care postul de primar trebuie recucerit, cum sunt oraşele Târgu-Mureş şi Odorheiu Secuiesc.
Steagul maghiar este format din trei dungi orizontale de dimensiuni egale, culorile de sus in jos fiind rosu, alb si verde, fara vreo stema. Primul steag asemanator cu cel de azi a fost folosit in secolul al IX-lea. Culoarea rosie a fost culoarea familiei voievodale (si ulterior regale) arpad iar dungile orizontale alternante au fost des folosite pe steaguri, scuturi si alte obiecte. in forma actuala, steagul apare in perioada domniei lui Matei de Habsburg. Pe parcursul revolutiei burgheze din anii 1848-49 benzile au fost folosite si verticale dupa modelul steagului francez. Pana la preluarea puterii de catre comunisti (1947), steagul maghiar a continut si o stema traditionala, ale carei elemente se regasesc pe obiectele casei regale arpadine (inele, armuri, scuturi). Stema cu crucea dubla (episcopala) si stema cu dungile orizontale alb-rosii apar alternativ ca simbolul casei regale maghiare, respectiv a Ungariei.
In forma actuala, dar fara coroana, stema apare in secolul al XVIII-lea si contine cele doua simboluri traditionale: crucea dubla si dungile alb-rosii. Dupa infiintarea monarhiei austro-ungare s-a folosit si asa-zisa "stema mare", care continea stema traditionala inconjurata de stemele provinciilor apartinatoare regatului ungar (Croatia, Transilvania, Slavonia, Triest etc.).
Principalele sarbatori ale etnicilor maghiari din Romania sunt aceleasi ca ale tuturor maghiarilor de pretutindeni si sunt comemorate pe 15 martie (este marcata Revolutia din 1848-49), pe 20 august (Ziua Sfantului ?Ştefan) sau 6 octombrie (comemorarea martirilor revolutiei din 1848-49 de la Arad) Nu putine dintre personalitatile de vaza ale culturii maghiare si universale au fost de origine transilvaneana. Merita astfel amintiti Gaspar Heltai (1510-1574), de origine saseasca, tipograf care a editat o serie de lucraari in limba maghiara; Ferenc David (1510-1579), unul dintre ganditorii cei mai originali ai reformei maghiare, intemeietorul bisericii unitariene; Peter Pazmany (1570-1637), arhiepiscop de Esztergom, cardinal, personalitate marcanta a contrareformei din Ungaria, unul din intemeietorii limbii literare maghiare.
Dintre cei care au studiat la universitatile din strainatate pot fi amintiti Albert Szenczi Molnar (1574-1639), preot reformat, autor de psalmi, scriitor bisericesc, traducator; Janos Apaczai Csere (1625-1659), profesor, unul din pionerii cei mai de seama ai culturii, pedagogiei si stiintei maghiare; Ferenc Papai Pariz (1649-1716), medic, savant, autor de dictionare; Miklos Totfalusi Kis (1650-l702), tipograf si scriitor renumit, cel care a elaborat ortografia maghiara moderna; Samuel Gyarmathy (1751-1830), medic, lingvist, primul reprezentant maghiar al lingvisticii comparate; Janos Kotsi Patko (1763-1842), cel care a organizat la Cluj prima trupa teatrala maghiarp din Transilvania; Sandor Korosi Csoma (1784-1842), din Treiscaune, lingvist, intemeietorul filologiei tibetane; Miklos Josika (1794-1865), unul din reprezentantii de seama ai romanului maghiar din Transilvania; Samuel Brassai (1799-1897), profesor de colegiu, apoi profesor universitar; Janos Bolyai (1802-1860), unul dintre cei mai originali matematicieni din toate timpurile, cel care a pus bazele geometriei ne-euclidiene; Zsigmond Kemeny (1814-1875), romancier, politician; Endre Ady (1877-1919), unul din cei mai mari poeti maghiari; Bela Bartok (1881-1945), pianist si muzicolog, compozitor de renume mondial etc.

Niciun comentariu: