marți, martie 11, 2008

Corina Creţu


Despre situatia femeilor din mediul rural


Domnule Preşedinte,Distinşi colegi, Mă bucur să iau cuvântul în legătură cu o realitate care este ignorată de foarte multe ori, anume situaţia femeii din mediul rural. Deşi sistemul de legi şi norme valabil la nivelul Uniunii, dar şi la nivelul fiecărui membru în parte, exclude orice fel de discriminări, e clar că există un decalaj enorm între viaţa femeii din mediul urban faţă de cea din mediul rural.România, ca şi alte ţări noi membre ale UE, se află într-o situaţie mult mai gravă decât cea generală descrisă în Raport. Pe fondul dezindustrializării din anii 90, s-a conturat un fenomen pe care ţările din vestul Europei nu l-au cunoscut: migraţia de la oraş la sat, ca soluţie de supravieţuire economică. În regiunea noastră, sărăcia din mediul rural a afectat şi afectează în continuare preponderent femeile, ceea ce face ca acestea sa fie victimele cele mai vulnerabile ale traficului de persoane. Din păcate, agricultura de tip industrial, care ar fi putut absorbi o parte a forţei de muncă feminine de la sate, a cunoscut si ea un fenomen de destructurare. Serviciile publice de sănătate, educaţie, transport, apă şi canalizare s-au degradat accelerat, multe dintre satele din ţările mai puţin dezvoltate ale UE fiind practic lipsite de asemenea servicii.Femeile din mediul rural, mai ales cele tinere sau de vârstă medie, ar putea dezvolta activităţi economice independente, dacă ar avea acces la împrumuturi bancare. Eu cred că trebuie şi putem insista asupra ideii ca, la nivelul UE, să se ia în discuţie oportunitatea înfiinţării unei bănci care să acorde micro-împrumuturi în mediul rural. Mulţumesc pentru atenţie.

Un comentariu:

pescarusul argintiu spunea...

Alocutiunea prezentata este realista si atinge multe puncte nevralgice ale conditiei femeii din mediul rural romanesc. In general femeia de la sat este strict limitata la activitati casnice si gospodaresti desfasurate in arealul propriu. Foarte putine sunt acelea care au putut depasi aceasta bariera si au abordat sfera comerciala sau a serviciilor de tip turism rural.
Cred ca e buna ideea unei banci pentru micro-credite amplasate in rural, dar insotita si de consultanta in investitii, urmata obligatoriu de crearea unei infrastructuri functionale ca alternativa.