marți, martie 11, 2008

Admiterea în învăţământul superior pentru candidaţii de etnie rromă


Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a alocat prin ordin de ministru (nr. 3325/2008) un număr de 493 locuri distincte în cele 49 de instituţii de învăţământ superior de stat, pentru admiterea în ciclul de licenţă a candidaţilor de etnie rromă în anul universitar 2008-2009, informează un comunicat de presă, al Ministerului Educaţiei, remis AMOS News.


Potrivit documentului de presă, locurile repartizate absolvenţilor rromi le asigură admiterea pe criterii minimale (media 5,00) şi scutirea de taxe de şcolarizare pe durata studiilor.

Rectoratele universităţilor vor distribui locurile la facultăţile pentru care vor exista cereri din partea candidaţilor rromi. În acest scop, aceştia vor depune, în perioada de înscriere stabilită de universităţi, o cerere de intenţie la rectorat (secretarul şef al universităţii) şi, în aceeaşi zi, un dosar de concurs la facultatea vizată.

Dosarul de concurs va cuprinde, pe lângă actele solicitate de facultate, o recomandare, emisă de una din organizaţiile legal constituite ale rromilor. Din document trebuie să rezulte că respectivul candidat face parte din această etnie. Calitatea de membru al respectivei organizaţii nu este luată în considerare.

Întrucât examenele de admitere în instituţiile de învăţământ superior se derulează în sesiuni şi la date diferite, este important ca potenţialii candidaţi rromi să se informeze în prealabil asupra perioadelor de organizare a înscrierilor şi de desfăşurare a examenului de admitere.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca am dreptate, dar acesta cred ca constituie un exemplu de manual privind discriminarea pozitiva a unei minoritati?

Bibliotecaru spunea...

Nu ştiu cât de legal este, dar sunt de acord cu acest principiu.

Anonim spunea...

In lumea corectitudinii politice discriminarea pozitiva se pare ca nu numai legala dar din ce in ce mai la moda mai de bon ton.
Dar: daca romii ar fi in situatia numerica si volitionala sa ocupe 60% din locurile gratuite la care abia face fata economia asta buna rea pe care insa o realizeaza intreaga populatie in ponderi pe care nu le mai introduc in discutie?
Cred ca nu ar fi inutil sa citesti cartea scrisa de Benoit Duteurtre intitulata:fetita si tigara.

Bibliotecaru spunea...

Am să trec cartea în "coada de aşteptare", cam lungă în ultimul timp.