duminică, martie 23, 2008

Ministerul Public


Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele :
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au finalizat urmărirea penală, au pus în mişcarea acţiunea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor RUS IOAN – AUREL, deputat în Parlamentul României, sub aspectul comiterii următoarelor fapte penale : constituire de grup infracţional; racolare, îndrumare sau călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei, precum şi organizarea acestor activităţi ; complicitate la fals privind identitatea şi fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.

Prin acelaşi rechizitoriu au mai fost deferiţi justiţiei şi inculpaţii FORRAI FRANCISC, LUCACIU MIRCEA-ANDREI şi LECHINŢAN VIOREL-SORIN, toţi din judeţul Bistriţa Năsăud, în legătură cu infracţiuni la legea privind frontiera de stat şi legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate.

Din materialul probator rezultă că inculpatul RUS IOAN-AUREL s-a folosit de calitatea sa de demnitar pentru a transporta, călăuzi şi îndruma ilegal prin frontiera de stat a României, în cursul anilor 2003 şi 2004, două persoane, în realizarea acestei activităţi infracţionale inculpatul falsificând şi vizând o serie de documente.

Astfel, în luna decembrie 2003, inculpatul LECHINŢAN VIOREL-SORIN, care avea interdicţie de ieşire din România întrucât fusese returnat din Spania pe motiv de şedere ilegală, a întreprins mai multe demersuri pentru a obţine documente falsificate în baza cărora să poată părăsi din nou România, de această dată cu destinaţia Italia. În acest sens, inculpatul s-a folosit de mai mulţi intermediari pentru a-l contacta pe FORRAI FRANCISC, care, în schimbul sumei de 500 de euro, s-a oferit să îl scoată fraudulos din ţară, pe baza unui paşaport falsificat prin înlocuirea fotografiei titularului.

De îndată ce documentele falsificate au fost procurate, inculpatul FORRAI FRANCISC a şi organizat plecarea spre Ungaria, în noaptea de 19/20 decembrie 2003, toţi cei patru inculpaţi în prezenta cauză penală ieşind din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. Părăsind astfel ţara, inculpatul LECHINŢAN VIOREL-SORIN a fost transportat de ceilalţi inculpaţi până în apropiere de Budapesta, de unde a fost preluat de o altă persoană care l-a transportat în Austria, iar de aici în Italia. La revenirea în ţară, autorităţile de frontieră au constatat că inculpatul LECHINŢAN VIOREL-SORIN nu poate justifica modalitatea de ieşire din România în decembrie 2003, în condiţiile în care acesta figura ca având interdicţie de a părăsi ţara pe o durată de 5 ani.

La sesizarea poliţiei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a înregistrat un dosar penal pe numele inculpatului LECHINŢAN VIOREL-SORIN, procurorii cercetându-l pentru infracţiunile de trecere frauduloasă a frontierei României şi a frontierelor altor state.

La începutul lunii mai 2004, pentru grupul infracţional deja constituit de inculpaţii RUS IOAN-AUREL, FORRAI FRANCISC şi LUCACIU MIRCEA-ANDREI a apărut un nou „caz” de scoatere ilegală din ţară a unui cetăţean român căruia îi era restrâns dreptul de a părăsi ţara şi care nu deţinea paşaport. Având informaţii că inculpatul FORRAI FRANCISC este dispus, contra sumei de 2000 euro, să îl ajute pentru a părăsi ilegal România, migrantul a apelat la acesta pentru ieşirea din ţară, precizându-i şi faptul că are paşaport falsificat. Cu toate acestea, inculpatul FORRAI FRANCISC s-a angajat să facă toate demersurile pentru a-l trece frontiera, contactându-i, în acest sens, pe ceilalţi doi inculpaţi.

În noaptea de 13/14 mai 2004, inculpaţii RUS IOAN-AUREL şi LUCACIU MIRCEA ANDREI (conducător al autoturismului de serviciu al inculpatului RUS IOAN-AUREL), împreună cu migrantul, s-au prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, pe banda de ieşire pentru corp diplomatic, cu intenţia de a intra în Ungaria. La examinarea actelor, poliţistul de frontieră a remarcat că paşaportul prezentat de migrant este falsificat prin înlocuirea fotografiei şi, pe cale de consecinţă, s-a dispus întreruperea călătoriei persoanei care s-a legitimat cu acest document, ulterior fiindu-i întocmit dosar penal. De altfel, inculpatul a şi fost condamnat la o pedeapsă de 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru faptele comise în primăvara anului 2004.

Întrucât ceilalţi doi inculpaţi au declarat verbal că nu cunosc persoana în cauză şi că au luat-o cu ei „la ocazie” din apropierea punctului de frontieră, autorităţile le-au permis acestora să-şi continue traseul. Însă, pe parcursul urmăririi penale şi a cercetării judecătoreşti, migrantul a declarat împrejurările în care a încercat să părăsească România, referindu-se în acest context la inculpaţii RUS IOAN-AUREL, FORRAI FRANCISC şi LUCACIU MIRCEA-ANDREI. În aceste împrejurări, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de aceştia.

De menţionat că migrantul a susţinut faptul că inculpatul FORRAI FRANCISC s-a angajat să-l scoată din ţară prin folosirea unui paşaport falsificat, cu ajutorul unui senator (calitate pe care o avea la acea dată inculpatul RUS IOAN-AUREL) şi în schimbul a 2000 de euro, la fel cum au mai fost ajutate şi alte persoane careaveau interdicţie de a părăsi România.

Cercetările penale au stabilit că inculpatul FORRAI FRANCISC se ocupa de recrutarea migranţilor şi negocierea preţului ; inculpatul RUS IOAN-AUREL avea calitatea de persoană oficială care induce o anumită inhibare a vigilenţei poliţiştilor de frontieră prin prezentarea paşaportului său diplomatic în acelaşi timp cu paşapoartele falsificate ; inculpatul LUCACIU MIRCEA-ANDREI se ocupa de transportarea şi însoţirea migranţilor.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului FORRAI FRANCISC au fost găsite două legitimaţii, aparent eliberate de Parlamentul României, dar care, în fapt, erau emise de către inculpatul RUS IOAN-AUREL, fără a avea acest drept.

Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele :

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CIOCAN MAIOR VASILE (fost chestor de poliţie), pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi, respectiv, a inculpatului RIST ERNESTIN, sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Din materialul probator administrat în cauză rezultă că, la data de 11.04.2004, în timp ce se deplasa, pentru executarea atribuţiilor de serviciu, de la Satu Mare spre Halmeu, pe DN 19, aflându-se la volanul unui autoturism proprietatea Inspectoratului de Poliţie Bihor, inculpatul CIOCAN MAIOR VASILE (la acea dată director al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea) a produs un accident soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două.

Astfel, în timpul efectuării unei manevre de depăşire, în zona unei intersecţii din comuna Botiz (intersecţie nesemnalizată rutier), maşina inculpatului a acroşat un autoturism condus de numitul RIST ERNESTIN, ce intenţiona să vireze stânga pentru a pătrunde pe o stradă laterală. În încercarea de a reduce efectele impactului, inculpatul CIOCAN MAIOR VASILE a ieşit din coloană pe sensul opus de deplasare, fiind lovit violent, de un alt autoturism, condus de numitul PAL TIBERIU, care circula regulamentar.

În urma coliziunilor a survenit decesul numitei PAL CLAUDIA, vătămarea corporală uşoară a conducătorului auto PAL TIBERIU şi, respectiv, vătămarea corporală gravă a numitului CIOCAN MAIOR VASILE.

Cauza determinată a accidentului – conform expertizelor efectuate – a constituit-o manevra de virare spre stânga efectuată de inculpatul RIST ERNESTIN, fără o asigurare prealabilă şi într-o zonă care interzicea această manevră, producerea evenimentului rutier fiind favorizată de deplasarea pe contrasens a autoturismului condus de inculpatul CIOCAN MAIOR VASILE, într-o zonă în care manevra de depăşire era interzisă.

Inculpatul RIST ERNESTIN i-a cauzat conducătorului auto CIOCAN MAIOR VASILE leziuni traumatice grave care, potrivit raportului de constatare medico – legală, au necesitat 45 – 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, inclusiv ruptura splinei, cu consecinţa îndepărtării chirurgicale a acesteia (splenectomie), faptă, care în raport de pierderea acestui organ, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.

Prin raportul de constatare medico-legală întocmit de Serviciul Medico-Legal Judeţean Maramureş se concluzionează că moartea numitei PAL CLAUDIA (survenită la 17 aprilie 2004 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare) a fost violentă şi s-a datorat „hemoragiei meningiene şi contuziilor de trunchi cerebral consecutive unui poli-traumatism prin accident rutier”. Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire de părţi dure în interiorul unui autovehicul, existând legătură directă de cauzalitate între leziunile suferite şi decesul susnumitei.

Inculpaţii, urmează să răspundă civil, în cadrul procesului penal, faţa de persoanele constituite părţi civile în cauză.

Procurorii au dispus, totodată, neînceperea urmăririi penale faţă de PAL TIBERIU pentru faptele de ucidere din culpă (moartea victimei PAL CLAUDIA, soţia sa), precum şi neînceperea urmăririi penale faţă de CIOCAN MAIOR VASILE şi RIST ERNESTIN pentru fapta de vătămare corporală din culpă asupra lui PAL TIBERIU (care a suferit vătămări corporale ce au necesitat 6 – 7 zile de îngrijiri medicale)

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală.

Niciun comentariu: