miercuri, martie 05, 2008

Participarea României la Forumul Internaţional pentru Educaţie


Secretarul de Stat pentru învăţământ superior, Remus Pricopie, a prezentat, miercuri, 5 martie, în cadrul Forumului Internaţional pentru Educaţie, ce se desfăşoară în Republica Dominicană, politicile educaţionale ale României în vederea integrării în economia globală. În intervenţia sa, demnitarul a punctat obiectivele pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului le are în vedere, pornind de la premisa că pregătirea profesională trebuie adaptată nevoilor pieţei muncii.
Un studiu de caz l-a reprezentat reformarea învăţământului profesional şi tehnic. Strategia care a stat la baza acesteia s-a axat pe mai multe componente - de la dialogul susţinut cu mediul de afaceri, abilitat să furnizeze date referitoare la specificul nevoilor pieţei muncii şi a numărului necesar de personal calificat, până la gândirea unor politici legate de fenomenul migrării forţei de muncă, dar şi al primirii imigranţilor pe piaţa muncii din România. De asemenea, analiza şi regândirea curriculei, subvenţionarea a 10.700 de locuri de către Ministerul Educaţiei, parteneriatele public-privat sunt puncte de referinţă pentru identificarea, calificarea şi păstrarea personalului capabil să ofere plusvaloare.
Forumul Internaţional pentru Educaţie, organizat de Directoratul pentru Educaţie al OECD (Organizaţia pentru Dezvoltarea şi Cooperarea Economică), are loc în perioada 3-6 martie, şi a reunit miniştri ai educaţiei, profesori, rectori, oameni de afaceri din întreaga lume. Temele susţinute s-au axat pe prezentarea sistemelor educaţionale, diverse prin componenţă şi abordare, dar care se confruntă cu probleme similare sau au deziderate comune, de la învăţarea prin ITC, până la educaţia timpurie sau educaţia de-a lungul vieţii. Creşterea capacităţii de a dobândi compentenţe şi creşterea nivelului de alfabetizare, investiţia în resursa umană, dar şi necesitatea reformării permanente a sistemelor educaţionale au fost alte subiecte de dezbatere din cadrul Forumului.
OECD, prin Directoratul pentru Educaţie, realizează constant mai multe evaluări, la nivel internaţional, printre care şi testele PISA. România a participat la acest tip de testare în 2000-2001, 2003 şi 2006.

Niciun comentariu: