sâmbătă, martie 15, 2008

SUS! JOS!


La manifestările organizate, sâmbătă, la Arad, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la începerea Revoluţiei de la 1848 din Ungaria, au participat doar 150 de oameni, faţă de anii trecuţi, când numărul maghiarilor prezenţi a depăşit 1.000, transmite corespondentul AMOS News.
Manifestările organizate în Parcul Reconcilierii româno-maghiare din Arad au început cu rostirea de către subprefectul judeţului, Levente Horvath, a discursurilor premierilor României şi Ungariei. De asemenea, consulul general al Ungariei la Cluj, Szentpeteri Istvan, a vorbit celor prezenţi însemnătatea zilei de 15 martie pentru maghiarii din toată lumea.
Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andrasz, a declarat, referitor la prezenţa redusă a maghiarilor la manifestări, că, „fiind sâmbătă, zi liberă, probabil că mulţi o folosesc altfel“. De asemenea, liderul maghiarilor a spus că aceste manifestări vor fi organizate, indiferent de numărul celor prezenţi. „Nu ne vom uita la numărul persoanelor prezente. Dacă vor fi zece oameni, pentru zece oameni vom organiza manifestările“, a declarat preşedintele UDMR Arad.
Manifestările comemorative de la Arad au debutat, vineri seară, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, unde a fost organizat un spectacol cultural - artistic, pregătit pentru acest eveniment. În cursul zilei de sâmbătă, liderii UDMR, reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi diverse organizaţii civice au depus coroane de flori la la Statuia Libertăţii, dedicată Revoluţiei de la 1848 din Ungaria, şi la Arcul de Triumf dedicat Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române, amplasate în Parcul Reconcilierii româno-maghiare din Arad. (Paul PREDA)

Organizaţia Noua Dreaptă şi Fundaţia Sarmisegetuza au strâns peste 100 de tineri clujeni în Piaţa Mihai Viteazu, la un miting prin care tinerii au manifestat împotriva separatismului etnic. La miting au participat preşedintele Noii Drepte, George Bara, preşedintele Fundaţiei Sarmisegetuza, Ionuţ Ţene, care este şi reprezentant al PNGCD, ori profesorul Alexandru Stănescu, fostul preşedinte al Partidului Republican, transmite corespondentul AMOS News.
Tinerii s-au adunat pe platoul din faţa statuii domnitorului român, situată în centrul Clujului, de la ora 11.00. Ei au scandat lozinci de tipul „Ţinutul Secuiesc – pământ românesc” ori „Afară, afară, cu ungurii din ţară” şi au intonat imnul naţional, apoi au protestat împotriva serbării zilei tuturor maghiarilor.
15 martie este ziua în care a început Revoluţia de la 1848 din Ungaria, iar tinerii din Noua Dreaptă afirmă că această revoluţie a însemnat începutul unei perioade de prigoană a românilor din Transilvania.
Tinerii care au participat la manifestaţie au ţinut să îşi arate solidaritatea cu Serbia, transmite RFI Cluj. La finalul manifestării, un tânăr din Noua Dreaptă l-a lovit cu pumnul pe un alt tânăr, care trecea prin zonă cu un drapel al Ungariei înfăşurat în jurul braţului. (Francisc MĂDĂRĂŞAN)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Afara cu moldovenii betivi si cu moldovencele curve din Romania. Ca numai un popor imputit ca asta putea sa genereze organizatii legionare. Huo Vaslui cu legionarii vostri cu toti. UE se termina la carpati.
Bucurestiul cu regateni Dumnezeu cu ardelenii.

Traiasca Ardealul liber !!!!!

Bibliotecaru spunea...

Poate peste o sută sau o mie de ani, lumea va înţelege că natura umană nu este diferenţiată de teritoriul în care aceasta evoluează. Adevărata patrie este cât apartamentul, ce trece de uşa casei devine proprietatea statului. Statul înseamnă politică, înseamnă o clasă privilegiată... de ce ar trebui oamenii să se bată pentru valorile statului. Oare patria înseamnă un preşedinte, un premier, un guvern, un parlament, un primar, nişte consilieri...? Patria înseamnă valori, înseamnă literatură, muzică, pictură, sculptură, un film de artă, o piesă de artă, un port tradiţional, un ştergar, o strachină, o lingură de lemn, o mămăligă făcută pe pirostrii... cultură în general. Adevărata luptă naţională o reprezintă păstrarea tradiţiilor, păstrarea patrimoniului cultural, mai puţin valorile statale.
Ardealul este liber, nu l-a ocupat nimeni, nu-l va putea ocupa nimeni. Ardealul nu înseamnă administraţia financiară ci ceva sădit în sufletul oamenilor. Domnia voastră, ca individ, nu vă simţiţi liber în Ardeal, nu pentru că ar fi ocupat, ci pentru că vă preocupaţi de ceilalţi mai mult decât să vă salvaţi valorile culturale ardeleneşti. Nu uitaţi ce vă spun eu acum, este foarte important... patria este ce aveţi domnia voastră în suflet şi în casă, nu ce este pe uşă afară. Consolidaţi patria dumneavoastră fără să o dărâmaţi pe a celuilalt. Strângeţi şi conservaţi cu pasiune ceea ce consideraţi valoare pentru domnia voastră, pentru a o transmite urmaşilor dumneavoastră, iar ei urmaşilor lor, până ce lumea îşi va găsi un sfârşit. Mergeţi la vecinul dumneavoastră, la cel pe care îl consideraţi astăzi potrivnic, strângeţii mâna, îmbrăţişaţi-vă şi apoi întrebaţi acest vecin... Cum mai stai cu patria vecine, ce comori ai mai strâns. Şi apoi să preţuiţi valoarea patriei lui cum şi el să o preţuiască pe a voastră. Aici în Balkani, pe la Carpaţi... noi sunteţi cu toţii fraţi, şi moldoveni, şi ucraineni, şi sârbi, şi croaţi, şi albanezi, şi bulgari şi germani, şi maghiari, şi greci, şi tătari, şi turci, şi... pentru că istoric am avut acelaşi destin, ne-am bătut şi ne-am urât şi ne-am iubit. Ar trebui să ne recunoaştem de fraţi şi să ţinem cu dinţii de ce avem, să luptăm împotriva dezrădăcinării venite prin cultura vestică, cu filmele americane, cu fast food-uri, cu supermarketuri, cu directive care ne învaţă cum să tăiem porcul şi mielul.
Eu unul întind măna tuturor şi apoi îmi deschid braţele, cu riscul de a lua un cuţit în inimă de la cei ce nu-mi înţeleg dragostea. Îmi este mai puţin dragă viaţa decât îmi displace ura. Dacă viaţa mea va naşte iubire, o cedez liniştit, fără luptă.