duminică, martie 16, 2008

O decizie interesantă


Toată lumea ştie că un contabil este cu atât mai bun cu cât "salvează" mai mulţi bani patronului din plăţile spre stat.
Iată însă că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe să interpreteze foarte grav orice "scăpare" în înregistrările contabile.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca inregistrarile inexacte sau omiterea unor inregistrari in contabilitate constituie infractiunea complexa de evaziune fiscala, pedepsita cu inchisoare de la 2 la 8 ani.
Prin Decizia nr. 4/2008, ICCJ a solutionat recursul in interesul legii inaintat de Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, privind incadrarea juridica a faptei de a efectua inregistrari inexacte sau de a omite inregistrarile in contabilitate, respectiv raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b si c din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si cea de fals intelectual prevazuta de art. 43 din Legea nr. 82/1991 – Legea contabilitatii.
Recursul in interesul legii a fost promovat de Procurorul general pe fondul unei practici neunitare in aceasta privinta.
ICCJ a decis ca aceste fapte constituie infractiunea complexa de evaziune fiscala nefiind incidente dispozitiile art.43 din Legea contabilitatii, aceste activitati fiind cuprinse in continutul constitutiv al laturii obiective a infractiunii de evaziune fiscala.
Decizia a fost emisa in luna ianuarie a acestui an si nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

Evaziune fiscala versus Fals intelectual

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale stabileste o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi pentru faptele prevazute la art. 9 alin 1 lit. b si c, savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Faptele prevazute la art. 9 alin 1 lit. b si c sunt urmatoarele:
- omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate (lit b alin 1 art 9 din Legea nr. 241/2005);
- evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive (lit c alin 1 art 9 din Legea nr. 241/2005).
In schimb, potrivit art. 43 din Legea nr. 82/1991, “efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii”.

Opinia Procurorului general a fost contrara ICCJ

In recursul in interesul legii promovat, Procurorul general a sustinut opinia anumitor instante conform careia faptele mentionate constituie infractiuni de evaziune fiscala (art. 9 alin. 1 lit. b si c din Legea nr. 241/ 2005) si de fals intelectual (art. 43 din Legea nr. 82/1991), aflate in concurs real.
Aceste instante de judecata au argumentat ca atunci cand "inregistrarile eronate sau inexacte in documentele contabile afecteaza bilantul contabil, avand ca urmare si o diminuare a obligatiilor fiscale, nu exista doar un concurs de texte, ci un concurs real de infractiuni deoarece fapta ce caracterizeaza latura obiectiva a celor doua infractiuni se conjuga cu urmari materiale imediate diferite, si nu este vorba de una si aceeasi fapta".
12 Martie 2008
Avocatnet.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

Asa este