duminică, martie 09, 2008

Vom fi eterni duşmani, doar dacă nu cumva vom colabora


Vicepreşedinţii PNL Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai au declarat, sâmbătă, la Suceava, că după alegerile viitoare va trebui constituită o majoritate de guvernare fără PDL, partid care în opinia lor este conflictual şi nu are proiecte politice pentru România.
Referindu-se la declaraţiile vicepreşedintelui PNL Crin Antonescu, privind posibilitatea unei viitoare colaborări PNL-PSD-PC-UDMR, Meleşcanu a declarat că o asemenea variantă nu a fost discutată oficial în Biroul Politic al partidului, iar Antonescu a exprimat o opinie personală, care este însă "o opinie cu foarte mare greutate", având în vedere că acesta este şi liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte pe probleme de strategie politică.
"Un lucru este clar. În funcţie de rezultatele care vor fi la alegeri, noi considerăm că va trebui construită o majoritate care să facă din PDL cel mai important partid de opoziţie în perioada 2008 - 2012", a spus Meleşcanu.
"Faptul că PDL este deja izolat şi că nici o forţă politică din România nu se asociază nici la iniţiativele lui, nici la proiectele pe care încearcă să le prezinte în Parlament, dovedeşte că aici nu este vorba despre a lua o decizie. Este vorba despre o reacţie naturală, firească, prin care cei care vedem un altfel de Românie decât o Românie a gâlcevii, a scandalurilor, a urmăririlor, a arestărilor la televizor şi ameninţărilor, o Românie în care instituţiile funcţionează, în care fiecare îşi face datoria, în mod firesc ne vom afla de aceeaşi parte a baricadei", a spus Meleşcanu.
Vicepreşedintele PNL a subliniat că formaţiunea liberală nu are niciun fel de rezerve să creeze o majoritate care să permită României să evolueze într-o perioadă extrem de complicată în care, pe de o parte, sunt problemele de adaptare la Uniunea Europeană, iar pe de altă parte are de făcut faţă şi unei crize economice care se manifestă pe plan internaţional.
"Noi avem nevoie ca oamenii politici să se unească în jurul unor proiecte. Nu avem nevoie în România de instituţii care nu funcţionează din cauza disputelor şi a confruntărilor", a mai spus Meleşcanu.
La rândul său, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că formaţiunea liberală "exclude o colaborare de guvernare cu PDL".
Ea a arătat că, după alegerile parlamentare, toate forţele politice care se alătură unui proiect liberal viabil, de consolidare instituţională şi de stabilitate politică, pot fi luate în calcul ca parteneri de discuţie.
"Este absolut normal ca partidele care nu au proiecte, ci doar limbaj viu colorat, să rămână în afara actului de decizie, mai ales că în perioada în care au guvernat cu noi au dovedit de ce sunt capabili", a spus Nicolai.
Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu susţine că proiectul politic real al lui Traian Băsescu face imposibilă o relaţie între PNL şi PDL, astfel că este posibilă o majoritate parlamentară PNL-PSD-PC şi UDMR, după alegeri.

Vicepreşedinţii PNL Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai au apreciat, sâmbătă, la Suceava, că este "aproape imposibil" ca alegerile parlamentare să fie organizate concomitent cu cele locale, arătând că nu există timpul necesar pentru declanşarea de alegeri anticipate parlamentare.
Teodor Meleşcanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că este "extrem de dificil" să se poată suprapune alegerile locale cu cele parlamentare, având în vedere calendarul care trebuie urmat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a arătat că organizarea simultană a acestor alegeri ar însemna pentru Guvern economie de bani, dar că este imposibil să se realizeze etapele necesare pentru organizarea simultană a acestor alegeri.
"La ora actuală mi se pare foarte greu, dacă nu chiar imposibil, de a face toate etapele necesare pentru ca ele să se poată desfăşura concomitent. Dacă săptămâna viitoare, în plus, se adoptă oficial Hotărârea de Guvern privind data de 1 iunie pentru alegerile locale, chiar mi se pare tranşată această chestiune", a spus Meleşcanu.
La rândul său, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că şi ea exclude posibilitatea organizării alegerilor locale concomitent cu cele generale.
"Timing-ul constituţional nu mai poate fi realizat şi, dincolo de orice, România este totuşi stat de drept şi nu se poate decide prin voinţa nimănui un astfel de program. Constituţia este foarte clară în legătură cu paşii de parcurs pentru declanşarea alegerilor anticipate", a spus Nicolai.
Ea a arătat că dacă Guvernul va decide 1 iunie data pentru alegeri locale este absolut imposibil să se poată organiza simultan şi alegeri parlamentare anticipate.
PSD a decis să demareze discuţii cu ceilalţi actori politici pentru declanşarea de alegeri parlamentare anticipate sau pentru constituirea unui "guvern de serviciu" din care să nu facă parte PSD şi care să organizeze alegerile, a declarat, miercuri, liderul social-democrat Mircea Geoană, după şedinţa BPN.

Liderul liberal Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că ar fi posibilă o "reîmprietenire" a PNL cu PDL după alegeri, în vederea formării unui viitor guvern.
Eugen Nicolăescu a arătat că în acest moment, nici un partid politic nu poate să-şi asume o alianţă preelectorală, dar că, pe baza scorului obţinut de fiecare formaţiune la alegerile parlamentare, se pot încerca diverse alianţe post-electorale.
"Aş spune că la vremea respectivă, în funcţie de ce posibilităţi vom putea identifica, vom putea să discutăm cu unul sau cu altul dintre partidele care vor intra în Parlament şi care vor avea scorul să fie semnificative, care să poată să ducă la o majoritate parlamentară", a spus Nicolăescu.
Întrebat dacă această conduită ar putea s-o aibă PNL şi în legătură cu PDL, Nicolăescu a răspuns că el a învăţat că în politică e bine să nu spui niciodată "niciodată".
"Şi am învăţat de asemenea că în politică toate uşile pot fi deschise şi uneori, dacă aţi văzut, foşti duşmani politici reuşesc, atunci când este un moment crucial, să stea la masă, să rediscute şi să se reîmprietenească - asta să puneţi în ghilimele -, de fapt să recolaboreze pentru bunul mers al ţării sau realizarea unui program", a spus Nicolăescu.
Întrebat dacă o astfel de"reîmprietenire" a PNL cu PDL ar putea fi şi funcţională, el a răspuns că toţi pot sta la masă şi să încerce să muncească pe un program politic.
"Eu sper să şi reuşim, indiferent cine va fi alături de noi sau cu cine vom fi împreună, să reuşim să depăşim diferenţele, lucrurile care ne separă, neîmplinirile, nemulţumirile, eventualele incompatibilităţi personale. Dar cred că dacă avem un program de guvernare serios pe care vrem să-l îndeplinim, putem să depăşim şi asemenea impedimente", a conchis Nicolăescu.

Niciun comentariu: