sâmbătă, martie 08, 2008

E ziua ta, iubito...



Nu mi-am putut scoate din minte liderii PSD cântând alături de ce a mai rămas din Talisman, adică Alin Oprea, la petrecerea dată în cinstea femeilor contând pentru ziua de 8 martie... E ziua ta, iubito/ Si-n dar de ziua ta/Ti-as da si ani din viata mea/Daca as putea/E ziua ta, iubito/Si-n dar de ziua ta/Ti-as da si ani din viata mea/Daca as putea/In dar de ziua ta. ŞI POT ŞI POT ŞI POT (varianta Mircea Geoană)

Din punct de vedere creştin, sărbătorirea zilei de 8 Martie este una din sărbătorile străine şi mincinoase? Preoţii spun că astfel de sărbători nevinovate nu sunt însă vechi de când lumea, ci propaganda unui regim anti-creştin. Un prilej de a sărbătorii nu este un pericol în sine, pericolul reiese din faptul că oferim sărbătorii înţelesuri pe care nu le are. Decurgerea inerţială, de la an la an, prilejul de a acorda o atenţie suplimentară femeii importante din viaţa ta, fie că este bunică sau mama, fie că este soră, fie că este iubită, logodnică, soţie sau chiar o colegă de muncă sau o vecină, transformă gestul în ritual, într-o obligaţie a binelui. Nici de mărţişor nu putem vorbi de o semnificaţie cu adevărat bisericească, dar simbolul renaşterii, chiar dacă este de origine păgână, măcar este un ritual străvechi românesc şi nu moştenit de pe la te miri ce politruc sovietic venit să impună noua ordine socială. Istoria consemnează ziua de 8 martie ca o rezoluţie a Conferinţei Femeilor Socialiste de la Copenhaga în anul 1910. Propunerea a fost făcută de Clara Zetkin: 8 martie - ziua femeilor militante. După cum se vede, sursa zilei de 8 martie nu este tocmai internaţională şi nu tocmai legată de iubire şi preţuire. Dacă trecem însă de evaluarea creştină, ce reprezintă 8 martie pentru societăţile acestui glob? Să vedem ce spune un forum dedicat femeii, Centrul pentru Studiul Femeilor în Societate.
In multe parti ale lumii, Ziua Internationala a femeilor este un moment al activismului si al pledoariei pentru schimbare sociala. Din punct de vedere istoric, aceasta zi a fost una care a adus impreuna femeile, pentru demonstratii si actiune politica globala. Aceasta mostenire continua, in ciuda incercarilor de a incadra Ziua Internationala a Femeilor in termeni individualisti, ca o sarbatoare comerciala, sau doar ca o oportunitate de a oferi unei femei o felicitare.
Sarbatoreste Ziua Internationala a femeilori devenind implicata (sau implicat) - si transmite si altora informatiile!
In diferitele sale forme, Ziua Internationala a femeilor exista de mai mult de 90 de ani.
* Ideea infiintarii unei zile internationale a femeilor a aparut la inceputul secolului 20, in mijlocul industrializarii rapide a lumii si a expansiunii economice, procese care au condus la proteste legate de conditiile de munca.
* Femei din fabricile textile si de confectii au organizat un astfel de protest in 8 martie 1857 in New York City. Muncitoarele au protestat impotriva a ceea ce ele considerau ca fiind conditii proaste de lucru si salalarii mici. Protestatarele au fost atacate si dispersate de catre politie. Aceste femei si-au infiintat, in aceeasi luna, dar doi ani mai tarziu, primul sindicat muncitoresc.
* Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a sponsorizat o intrunire a maselor pe tema drepturilor femeilor.
* In 1910, la Conferinta Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobata o zi internationala pentru a celebra pacea si castigarea dreptului la vot de catre femei.
* Inspirata de o comemorare in America a femeilor care muncesc, socialista germana Klara Zetkin a organizat Ziua Internationala a Femeilor (ZIF) in 1911. Pe 19 martie, socialiste din Germania, Austria, Danemarca si alte tari europene au organizat greve si marsuri. Feminista si revolutionara rusa Aleksandra Kollontai, care a ajutat la organizarea evenimentului, l-a descris ca pe "o mare de femei clocotind si vibrand la unison".
* Pe masura ce nou nascutul eveniment anual lua amploare, el a preluat cauza pacii, precum si pe cea a drepturilor femeilor. In 1915, Zetkin a organizat o demostratie in Bern, Elvetia, pentru a grabi incheierea primului razboi mondial. Femei aflate de ambele baricade ale razboiului au participat.
* Pana in 1917, ZIF era sarbatorita in zile diferite in intreaga lume.
* Apoi, in 1917, 8 martie a fost identificata ca Zi Internationala a Femeilor deoarece in acea zi in Rusia mii de femei si-au parasit casele si fabricile ca sa protesteze impotriva ratiilor de hrana extrem de mici, preturilor foarte ridicate, razboiului mondial si cresterii continue a suferintelor prin care trebuiau sa treaca (aceasta a fost greva "pentru paine si pace" care, in combinatie cu alte proteste care au izbucnit intre 8-12 martie, a dus la "Revolutia din Februarie" ce a fortat tarul Nicolae al II-lea sa abdice.)
* Printre alte evenimente istorice, 8 martie comemoreaza incendiul de la Fabrica Triangle Shirtwaist (New York, 1911), unde peste 140 de femei si-au pierdut viata.
* In 1921, 8 Martie a fost in mod oficial si global declarata Ziua Internationala a Femeilor, atunci cand reprezentantele bulgare in Secretariatul International al Femeilor din Internationala Comunista au propus ca ziua sa fie sarbatorita in mod uniform pe toata suprafata planetei. In timp ce Ziua Internationala a Femeilor se sarbatoreste, acum, in mod global, pe 8 martie, exista cateva tari care celebreaza o Saptamana Internationala A Femeilor, iar Statele Unite sarbatoresc Luna Internationala a Femeilor.
* Demonstatiile din Rusia marcand Ziua Internationala a Femeilor s-au dovedit a fi prima etapa a Revolutiei Ruse din 1917. Dupa "Revolutia din Octombrie", Kollontai l-a convins pe Lenin sa declare aceasta zi ca sarbatoare oficiala, iar in timpul perioadei sovietice "femeia muncitoare si eroica" a continuat sa fie sarbatorita in aceasta zi.
* Ziua este inca sarbatorita in mod oficial in Rusia (ca si in Belarus, Macedonia, Moldova si Ucraina) in principal ca "Zi a Mamei"- cu felicitari, flori si cadouri pentru femei din partea copiilor, barbatilor si altor femei.
* In Occident, Ziua Internationala a femeilor a fost comemorata in anii 1910 si 1920, dar si-a pierdut, mai apoi, din importanta. Traditia a fost reinviata in anii '60, o data cu amploarea pe care a luat-o feminismul, dar fara asocierea acestei sarbatori cu socialismul. In 1975, care a fost desemnat Anul International al Femeilor, Natiunile Unite au confirmat aceasta zi si au inceput sa sponsorizeze, in mod oficial, Ziua Internationala a Femeilor.
* Astazi, diverse evenimente celebreaza, in toata lumea, realizarile sociale, politice si culturale ale femeilor.
În acest an:
* Evenimente Internationale: Greva Mondiala a Femeilor
O retea cu coordonare la nivel national in 11 tari si organizatii participante in mai mult de 60 de tari, care cere ca bugetele militare sa fie inapoiate comunitatilor, incepind cu femeile, principalele responsabile cu ingrijirea oamenilor si planetei. http://www.globalwomenstrike.net/
* Evenimente in cadrul campaniei "Femeile spun nu razboiului" pe glob
Miting de Ziua Internationala a Femeilor la Ambasada Irakiana in Washington DC, SUA, in sprijinul CodePink si al unei delegatii de femei irakiene, care vor inmina un "Apel pentru pace al femeilor" cu 100.000 de semnaturi. Rally-ul va fi urmat de un mars la Casa Alba. Evenimente similare se organizeaza si in alte parti ale globului: http://www.womensaynotowar.org/calendar.php
* Chile
De 8 Martie, mai mult de 150 de miscari sociale, organizatii non-guvernamentale, agentii pentru dezvoltare, partide politice si sindicate organizeaza un eveniment politic si cultural major in centrul orasului Santiago, la care vor participa muziciene din Chile cit si Republica Dominicana, Uruguay si Brazilia, si va vorbi Michelle Bachelet, prima femeie aleasa ca presedinta in Chile. http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=32387
* Scrisoare catre Natiunile Unite
O coalitie de organizatii internationale ale femeilor - cu mai mult de 240 de femei din peste 50 de tari - critica pe Secretarul General al Natiunilor Unite Kofi Annan si pe cele 191 de state membre pentru lipsa unei dedicari in privinta propriilor membri fata de egalitatea de gen promovata de corpul international la nivel oficial.
http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=32398
* Declaratie si apel de la Organizatia pentru Libertatea Femeilor din Irak
De secole femeile se lupta pentru drepturile lor si pentru egalitate si eliberare peste tot in lume. S-au cistigat schimbari majore, dar nu exista egalitate adevarata nicaieri, si in multe locuri pe glob oprimarea si exploatarea femeilor exista inca. Irak este unul din aceste locuri. ... Lansam acest apel pentru a va alatura noua de aceasta Zi Internationala a Femeilor (8 Martie) ca sa spunem Nu legii religioase in Irak si da egalitatii si libertatii.
http://www.equalityiniraq.com/english/2006/OWFIAbroad-8Mars230206.htm
* Corporate Watch: Ziua Internationala a femeilor Furata de Corporatii
ZIF nu trebuie sa fie redusa la un apel pentru egalitatea femeilor de a cistiga un salariu de stab. ... Daca pasiunea ta e egalitatea, atunci ar trebuie sa-ti concentrezi puterile pentru a lupta impotriva corporatiilor si a concentratiilor de bani si putere.
http://www.corporatewatch.org/?lid=2172
Alte evenimente, liste, stiri si detalii in 2006:
* http://www.isis.aust.com/iwd/events.htm
International Women's Day Web Events Guide (Australia)
* http://www.indybay.org/archives/archive_by_id.php?id=4336
Evenimente de ZIF in zona San Francisco Bay
* http://www.topix.net/holidays/international-womens-day
International Women's Day News
* http://news.google.com/news?q=International+Women's+Day
Global IWD Events

RESURSE SI INFORMATII DESPRE ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR
ACTIVITATI PENTRU ELEVI
http://www.swc-cfc.gc.ca/dates/iwd/actions_e.html
Set de resurse pentru organizare, 2006: "Ce pot face pentru a sarbatori Saptamina Internationala a Femeilor?"
http://www0.un.org/cyberschoolbus/womensday/index.asp
"In fiecare an, 8 Martie se sarbatoreste in jurul lumii ca Ziua Internationala a Femeilor. Am pregatit un program de instruire si divertisment pentru elevi cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor, axat pe femei, pace si politica. Speram sa fie un exercitiu educativ si placut!"
http://parents.berkeley.edu/advice/holidays/intlwomensday.html
O Lectie pentru Copii: "Miine luam vacanta cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor. Cine stie de ce comemoram Ziua Internationala a Femeilor? Este o zi dedicata respectului pentru femei si munca pe care o depun. Va voi spune cum a inceput, acum mai bine de 80 de ani. In acest scop, va voi citi multe din cele spuse de femei care au trait si muncit in acele timpuri. Acestea se numesc "surse originale"- si sint cele mai interesante pentru ca ele au fost la fata locului."

ISTORICE ALE ZILEI INTERNATIONALE A FEMEILOR
http://www.isis.aust.com/iwd/stevens/
O Istorie a Zilei Internationale a Femeilor in Cuvinte si Imagini.
"De-a lungul anilor, Ziua Internationala a Femeilor (ZIF) a fost sarbatorita in strada, a impulsionat o revolutie, s-a intilnit confortabil la restaurant sau concert, s-a batut pe umar cu Prim Ministri si Primari, a manifestat la usa institutiilor de mass media si ajutor social, a ocupat case abandonate cu scopul de a obtine un loc de refugiu pentru femei fara adapost si a dus la reforma legislatiilor..."
http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womday97.htm
O Cronologie de Natiunile Unite: "Ziua Internationala a Femeilor (8 March) este o ocazie pe care o sarbatoresc grupari de femei din toata lumea. Aceasta data este comemorata si de Natiunile Unite si e desemnata de multe tari drept sarbatoare nationala. Cind femei de pe toate continentele, de multe ori separate de granite nationale si de diferente etnice, lingvistice, culturale, economice si politice, se unesc pentru a sarbatory Ziua lor, ele se pot baza pe o traditie care reprezinta cel putin noua decenii de lupta pentru egalitate, justitie, pace si dezvoltare..."
http://www.infoplease.com/spot/womensday1.html
Scurta Istorisire in Infoplease:
"Ziua Internationala a Femeilor, 8 Martie, comemoreaza drepturile femeilor si pacea. In diferite forme, de la sarbatoare comunista la eveniment sponsorizat de U.N., Ziua Internationala a Femeilor se sarbatoreste de mai bine de 90 de ani..."
http://portal.unesco.org/shs/en/ev.php-URL_ID=4008&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html
Scurta Istorisire de UNESCO:
"Ziua Internationala a Femeilor, formalizata de Natiunile Unite in 1977, nu numai ca ne aminteste de victoriile obtinute de catre femei, dar ne si invita sa reflectam asupra rolului si statutului femeilor in lume..."
http://womhist.binghamton.edu/iwd/doclist.htm
"Care a fost originea Zilei Internationale a Femeilor, 1886-1920? - Lista de documente"
http://www.cwluherstory.com/CWLUArchive/interwomen.html
O Istorie a Zilei Internationale a Femeilor: "Si Noi Vrem Piine si Trandafiri" din Womankind (Martie 1972.)..."

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR 2004: STIRI SI POZE
http://www.indymedia.org/en/2004/03/110523.shtml
Ziua Internationala a Femeilor 2004 pe Independent Media Center
http://www.alertnet.org/printable.htm?URL=/thenews/photoalbum/1078833431.htm
album foto pentru evenimente de ZIF 2004 pe glob, de Reuters
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/3542511.stm
Poze de ZIF 2004 din lume pe BBC
[ http://csws.uoregon.edu/resource/International%20Women's%20Day.pdf]

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR 2005
http://romania.indymedia.org/en/2005/03/704.shtml
compilatie despre proteste de ZIF 2005 pe Indymedia Romania

RESURSE SUPLIMENTARE IN LIMBA ROMANA
Raport privind egalitatea dintre sexe in Europa de Sud-Est: http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/ro/features/setimes/articles/2005/05/16/reportage-01
Pasi Spre Tara Egalitatii - O provocare pentru fete si baieti, http://ladyfest-ro.pimienta.org/resurse/Pasi.pdf
Despre protestele de ZIF din 2005: http://romania.indymedia.org/en/2005/03/706.shtml
Pentru lectura/resurse : http://ladyfest-ro.pimienta.org/index.php?id=pages/resurse.txt
Atelier de organizare directa de la Ladyfest Timisoara 2005, resurse feministe: http://ladyfest-ro.proiectns.org/workshop/newagenda.htm
Texte de la Association for Women's Rights in Development (engleza, franceza si spaniola) - pe linga diversele publicatii despre miscari si organizatii feministe, drepturile femeilor si schimbarea economica, femei tinere si leadership, egalitate de gen si noile tehnologii, se gasesc jurnale, ghiduri, manuale si alte materiale pe teme de la femei si HIV/ADIS, la globalizare si angajare: http://www.awid.org/publications/ (informaţie obţinută din cadrul site-urilor http://www.crestinortodox.ro/8_Martie___o_sarbatoare_necrestina-23-479.html şi http://romania.indymedia.org/ro/2006/03/1270.shtml)


Să alegem deci în această zi cum anume să fim pentru aproapele noastre, o zi în care ne purtăm frumos cu femeile, o zi militantă, o zi de comemorare… prea multă patimă în această zi…

Un comentariu:

pescarusul argintiu spunea...

Dincolo de speculatiile care se fac, cum ca ziua de 8 Martie n-ar fi decat o sarbatoare straina si mincinoasa, ba chiar anti-crestina si militanta, trebuie sa recunoastem ca am crescut cu cinstirea acestei sarbatori in suflet, inca din primii ani de viata.
De aceea, tuturor mamelor, bunicilor, surorilor, iubitelor, sotiilor, prietenelor, femeilor din viata noastra, inclusiv cititoarelor si creatoarelor de bloguri, se cuvine sa le daruim in semn de pretuire, o floare gingasa, un gand curat, o lacrima de recunostinta si mai multa ocrotire prin fapta si cuvant !