sâmbătă, martie 01, 2008

Ce nu mai poate fura străinul din Ţara românească?


Tradiţionala toacă a ajuns să fie omologată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Nu este vorba de instrumentul în sine, ci de „Festivalul internaţional de bătut toaca”, marcă înregistrată ce aparţine acum Parohiei Ortodoxe nr. 2 din oraşul Victoria, judeţul Braşov.
Manifestarea, ce se desfăşoară anual la Victoria, a devenit deja un reper pentru ţările în care populaţia e majoritar ortodoxă. În cadrul evenimentului, zeci de copii din România, Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau chiar din ţările arabe fac proba măiestriei la toacă.
„Am primit confirmarea că festivalul nostru este marcă înregistrată. Sperăm ca acest lucru să ne folosească pentru atragerea de fonduri în vederea organizării ediţiei viitoare şi să avem şi o protecţie a festivalului”, ne-a declarat părintele Octavian Smădu, organizatorul Festivalului.
Festivalul a ajuns în acest an la a patra ediţie, ce se va desfăşura în perioada 7 - 9 iulie. Anul trecut au luat parte peste 90 de concurenţi. Cel mai mic a avut trei ani. Inedit e şi faptul că printre competitori s-au numărat reprezentanţi ai ţărilor arabe în care există parohii ortodoxe.
„Toaca are ceva special, din punct de vedere al ritmului. Pe copiii de aici de la noi i-am învăţat să bată toaca la Mănăstirea Sâmbăta, la părintele Calinic, şi la Mănăstirea Cârţişoara, la maica Paraschiva. Concurenţii sunt de la an la an din ce în ce mai pregătiţi. Bat toaca atât de bine încât e nevoie de un juriu foarte bine pus la punct”, a adăugat părintele Octavian Smădu.
Copiii din Victoria, sub îndrumarea preotului Smădu, au devenit celebri atât în ţară, cât şi peste hotare. Au bătut toaca la Patriarhie, la Muzeul Ţăranului, la Sibiu - în cadrul oraşului cultural european, dar şi în Catedrala ortodoxă din Nurenberg. (Mirela LEONTE)

Vă daţi seama, dacă se putea înregistra cântatul la toacă, câte drepturi de autor trebuiau să vină de la diferitele biserici din lume...

Niciun comentariu: