sâmbătă, martie 01, 2008

Roata de foc


Locuitorii din Şinca Nouă, judeţul Braşov, vor reînvia sâmbătă unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri care marchează venirea primăverii. Este vorba de Roata în flăcări, un obicei tradiţional ce se desfăşoară la cumpăna dintre iarnă şi primăvară, şi cu care se încheie în calendarul popular „Câşlegile” şi începe Postul Paştelui.
Practic, la lăsarea întunericului, tinerii din Şinca se adună pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri care „strigă peste sat”, aducând la cunoştinţa sătenilor numele fetelor care se ţin „încoronate” sau făcând haz pe seama fetelor rămase nemăritate şi pe seama feciorilor tomnatici.
După scurtul dialog dintre cele două grupuri, tinerii aprind paiele cu care au fost învelite roţile şi le dau acestora drumul la vale. Acesta reprezintă elementul central al ceremonialului şi simbolizează reînnoirea şi purificarea timpului, dar şi curăţirea sufletului.
Manifestarea va începe la ora 17.00, cu alaiul tinerilor îmbrăcaţi în costume populare, care, însoţiţi de muzică, vor pleca din faţa Şcolii din Şinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roţile.
De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului, unde, în jurul orei 18.30, vor da drumul roţilor aprinse. La ora 19.00, la Căminul Cultural din localitate va avea loc un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale. Seara se va încheia cu un bal. (Mirela LEONTE)

Roata, floarea, soarele, spirala... simboluri preistorice. Cine ştie de unde vine cu adevărat simbolul roţii de foc...

Niciun comentariu: