miercuri, martie 05, 2008

Hamad bin Khalifa Al Thani


Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 5 martie a.c., la Palatul Cotroceni, cu Alteţa Sa Şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, Emirul Statului Qatar, aflat într-o vizită de stat în ţara noastră.
Programul vizitei la Palatul Cotroceni a cuprins convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale, precum şi ceremonia semnării unor documente oficiale.
Subiectul principal al discuţiilor oficiale a vizat problematica economică, ţinând cont de potenţialul cooperării în acest domeniu, de dorinţa ţării noastre de a relua relaţiile privilegiate cu statele arabe şi de perspectivele deschise de aderarea României la Uniunea Europeană.
Cu prilejul discuţiilor, a fost reafirmat interesul celor două părţi pentru demararea proiectului ce vizează construirea, în portul Constanţa, a unui terminal pentru gazul lichefiat exportat de Statul Qatar. Preşedintele Traian Băsescu a prezentat dorinţa părţii române de a avea o creştere substanţială a investiţiilor qatareze pe piaţa românească şi, în acest sens, a dorit să transmită, prin intermediul Alteţei Sale, un mesaj de încurajare comunităţii de afaceri din Qatar. De asemenea, partenerii qatarezi au confirmat interesul pentru dezvoltarea unui plan de investiţii care să vizeze domeniile turismului, agriculturii şi cel imobiliar.
Pentru a îmbunătăţi cooperarea economică, cât şi cu scopul de a facilita viitoarele investiţii qatareze în ţara noastră, a fost actualizat cadrul juridic bilateral prin semnarea, de către reprezentanţi ai celor două Guverne, a Protocolului adiţional la Acordul de cooperare economică, tehnică şi comercială între Guvernul României şi Guvernul Statului Qatar şi, respectiv, a Protocolului adiţional la Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Statului Qatar.
Convorbirile oficiale au prilejuit şi un amplu schimb de vederi asupra problemelor regionale şi internaţionale de interes comun, cum ar fi procesul de pace israeliano – palestinian, situaţia de securitate din Orientul Mijlociu şi eforturile privind reconstrucţia Irakului.

Foarte interesantă această apropiere de lumea arabă, o apropiere din ce în ce mai vizibilă în ultimul timp.

Niciun comentariu: