joi, martie 13, 2008

Intervenţia Europarlamentarului român Corina Creţu


Europarlamentarul român Corina Cretu a intervenit joi seara în plenul Parlamentului European în cadrul discuţiilor asupra Raportului privind situaţia femeilor din închisori si impactul încarcerării părinţilor asupra vieţii sociale si de familie.
"Sunt multe cazuri în care alternativele sunt de preferat pedepsirii cu încarcerarea. Când e vorba de delicte minore, cred ca trebuie avut în vedere faptul ca rezultatul încarcerării unui părinte are un efect distrugător asupra copiilor, mai cu seama a minorilor, iar acest efect este sporit în cazul familiilor monoparentale, situaţie în care femeile sunt majoritare. Studiile arata ca mai mult de jumătate din femeile încarcerate în Europa au cel puţin un copil. Aceştia, la rândul lor, fi foarte vulnerabili si cel mai probabil vor încălca si ei legea", a declarat Corina Cretu.

Mai jos gasiti textul integral al discursului Corinei Cretu.

"Raportul supus atenţiei noastre relevă o serie de probleme cu care se confruntă nu doar sistemele penitenciare din ţările membre, ci şi sistemele de norme şi de legi care reglementează acest domeniu.

Nu de puţine ori, confruntate cu o creştere a criminalităţii în anumite medii, în special în mediile defavorizate, marcate de sărăcie accentuată, analfabetism, abandon familial, pe fondul degradării sistemelor de protecţie socială, guvernele ţărilor membre au ales un răspuns inadecvat, în opinia mea: asprirea pedepselor.

Recent, atenţia opiniei publice din România a fost atrasă de cazul celor trei femei, aparţinând uneia şi aceleiaşi familii: fiică, mamă şi bunică, cea mai în vârstă având peste 80 de ani, care au fost încarcerate simultan, în aceeaşi celulă, pentru a executa o pedeapsă pentru o faptă minoră, într-un complicat proces de moştenire şi de retrocedare de terenuri.

Nu a fost singurul exemplu de acest gen.

De aceea, mi se pare că una dintre cele mai importante recomandări ale Raportului o reprezintă aceea a folosirii mai frecvente a sancţiunilor alternative încarcerării, cu atât mai necesare atunci când e vorba de delicte minore si, în plus, intra în discuţie şi existenţa unui copil minor, aflat în întreţinerea celei condamnate.

O situaţie specială o reprezintă cazul copiilor minori care au ambii părinţi în penitenciar. Aceste cazuri ar trebui să beneficieze de un tratament special din partea instanţelor, printr-o legislaţie specifică, adaptată situaţiilor de fapt. Susţin cererea cuprinsă în Raport, adresată Comisiei, de a se întocmi o Cartă Penitenciară Comună Europeană, care să permită o armonizare a condiţiilor de detenţie în ţările membre şi o mai rapidă integrare în societate a celor care au suferit pedepse privative de libertate.

O felicit pe doamna Cassiotou pentru efortul său de a sistematiza problemele specifice domeniului şi de a propune soluţii realiste şi fezabile."

Niciun comentariu: