joi, martie 13, 2008

Ideile trăznite de la Bucureşti respinse la Bruxelles


Corespondenţă din Strasbourg de la Carmen Dinu - Eurodeputatul roman Maria Petre respinge de la Bruxelles ideea "traznita" a unor colegi parlamentari romani potrivit careia candidaţii la funcţia de primar în mediul rural trebuie să fie cel puţin absolvenţi de studii medii cu diploma de bacalaureat.
Propunerea in cauza a fost adoptata tacit de Senat zilele trecute. "Unii parlamentari romani fac lucruri din ce in ce mai "traznite", lasa ideile sa dospesca in ceea ce se cheama aprobarea tacita, apoi isi revin si le omoara in Camera Deputatilor sau la Senat, in functie de traznaie si de cine decide viata sau moartea ei", spune Maria Petre.
Supararea deputatei democrate este acentuata si de faptul ca proiectul in cauza poarta si semnaturile unor colegi ai sai de la PD.
"Ultima traznaie vizeaza limitarea accesului la fotoliul de primar pentru candidatii care nu au 12 clase si diploma de bacalaureat, insa e clar de la distanta ca o asemenea idee are valoare doar in capul initiatilor si e contrara Constitutiei", spune Maria Petre.
Ca atare, sustine deputata PD, initiatorii de asemenea "traznai" nu trebuie sa se mai mire de "rolul crescut al Curtii Constitutionale din ultimul timp".
Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Administraţie (INA) în mediul rural, cei mai mulţi primari şi viceprimari au fie studii gimnaziale sau şcoală profesională, profesia de baza fiind muncitor calificat, meseriaş, tehnician sau funcţionar, fie studii medii si doar 26% au studii superioare. (Carmen DINU )

Niciun comentariu: