joi, martie 13, 2008

Fiinţe poli-nominale


Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a ameninţat, joi, că PSD va depune o moţiune de cenzură dacă Guvernul, prin invocarea unui artificiu, va încerca să nu aplice introducerea uninominalului la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, la scrutinul local din iunie.
Miron Mitrea a precizat că PSD este îngrijorat de semnalele date de "anumiţi" reprezentanţi ai Guvernului şi ai PNL, prin care se încearcă să se reinterpreteze legea votată de Parlament privind introducerea votului uninominal, mai ales în ceea ce priveşte alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene.
"Ne trezim în situaţia în care vedem tot felul de declaraţii şi tot felul de interpretări şi artificii juridice care încearcă să dizloce această modalitate de vot pentru anul 2012", a spus Mitrea.
El a arătat că se încearcă să se motiveze aplicarea legii privind introducerea votului uninominal la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în 2012 şi nu în 2008, prin faptul că această lege a fost promulgată după apariţia Hotărârii de Guvern prin care se stabilea data alegerilor locale.
"Este un artificiu penibil. Este o golăneală, ca să spun pe faţă, a unor oameni cărora le e frică de votul uninominal. Am spus că, dacă Guvernul încearcă să facă asemenea artificii, PSD va depune imediat moţiune de cenzură şi va sancţiona un guvern care încearcă să deturneze poziţia Parlamentului vis-a-vis de această chestiune", a spus Mitrea.
Mitrea a arătat că această poziţia tranşantă a PSD are la bază declaraţiile făcute duminică de Mihai Voicu, potrivit căruia, dacă se va da Hotărârea de Guvern înainte de promulgare, atunci alegerile pe sistemul uninominal vor fi în 2012.
Miron Mitrea a arătat, totodată, că în cursul nopţii de miercuri spre joi "au fost tot felul de instruiri" făcute de către membri ai Guvernului cu prefecţii, pe această temă, sugerând că acestora li s-a trasmis că nu se va aplica votul uninominal în 2008.
Mitrea a spus că preşedintele PSD, Mircea Geoană, care se află la Bruxelles, l-a sunat şi l-a rugat să iasă public, în locul său, pentru a transmite Guvernului şi PNL următorul mesaj: "Dacă vor continua în această direcţie, nu numai că nu ne au parteneri, ne au duşmani de moarte şi introducem imediat moţiune de cenzură împotriva unui guvern care se joacă cu noi cu asemenea decizii".
"În acest moment nici nu mai contează jocul ăsta cu anticipatele. Şi s-ar putea ca PSD să fie suficient de plictisit de sprijinul ăsta şi de jocul ăsta cu Guvernul, ba îl sprijinim, ba nu îl sprijinim, ba ne ascultă, ba nu ne asculă. Nu acceptăm să fim folosiţi ca să se ajungă la o soluţie care nouă nu ne convine", a spus Mitrea.
"Nu vă jucaţi cu PSD! Nu este dispus să înghită golănii cu privire la alegerile uninominale la preşedinţii de consilii judeţene", a mai spus Mitrea, care a arătat că aşteaptă ca premierul Tăriceanu să iasă public şi să infirme faptul că PNL şi Guvernul nu doresc introducerea uninominalului la preşedinţii de consilii judeţene la scrutinul din iunie.
Şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, printr-un comunicat de presă, că partidul îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, precizând că, dacă Guvernul va bloca uninominalul în acest caz, social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură.

Guvernul va modifica hotărârea de guvern privind organizarea alegerilor locale pentru a permite alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de Consilii Judeţene, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat declaraţiile PSD pe această temă drept "o furtună într-un pahar cu apă".
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, anunţă că Legea votului uninominal a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi, începând cu 1 iunie 2008, prin acest sistem de vot.
Conform unui comunicat al Camerei Deputaţilor remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat că Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a fost publicată în Monitorul Oficial şi că va intra în vigoare la trei zile de la apariţie.
"Acest lucru înseamnă că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi, începând cu 1 iunie 2008, prin sistemul de vot uninominal. De îndată ce legea va intra în vigoare, Guvernul va completa hotărârile de Guvern privitoare la organizarea alegerilor cu normele privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene", a adăugat Olteanu conform sursei citate.
Recapitulând sinergia faptelor, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că partidul îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, precizând că, dacă Guvernul va bloca uninominalul în acest caz, social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură. Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, social-democratul Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului, conform unui comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX, anularea HG privind aprobarea calendarului pentru alegerile locale, considerând că actul normativ blochează votul uninominal la CJ. În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi pe sistemul uninominal, la scrutinul din iunie, conform legii privind introducerea votului uninominal, de care Guvernul a luat notă. Guvernul a aprobat, miercuri, un set de zece hotărâri pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale, iar al doilea tur de scrutin la 15 iunie, fondurile alocate fiind de 66 milioane lei, dublu faţă de 2004. Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea senatorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, judecătorii apreciind că legea este constituţională. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Stockholm, că a promulgat legea votului uninominal. Şeful statului a precizat că a trimis în ţară o copie a decretului de promulgare, pe fax, iar decretul original va ajunge, joi, prin curier, la Monitorul Oficial, pentru publicare.

Niciun comentariu: